Αγώνα δίνουν στην κυβέρνηση για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που έχουν προκύψει με την τρόικα και να προχωρήσει ο αρχικός σχεδιασμός με χρονικό ορίζοντα την προεδρική εκλογή.
Ακόμα σύγκλιση με τους δανειστές δεν έχει επέλθει, καθώς αυτοί -κυρίως το ΔΝΤ και λιγότερο η Κομισιόν- κρατούν σκληρή στάση, απαιτώντας την υλοποίηση από τη χώρα μας όλων των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.
Πηγές των Βρυξελλών επέμεναν ότι «η τρόικα θα επιστρέψει όταν η Αθήνα δείξει πρόοδο», πετώντας το γάντι στην ελληνική πλευρά, η οποία άλλωστε είναι αυτή που καίγεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να ξεκινήσει τη συζήτηση για την επόμενη μέρα. Παράλληλα κύκλοι της Ε.Ε. διέδιδαν ότι είναι πιθανή η επιστροφή της τρόικας το Σαββατοκύριακο ώστε να αρχίσει ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων από την επόμενη εβδομάδα.
Ενθαρρυντική, από την άλλη, ήταν η χθεσινή έμμεση στήριξη που παρείχε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, που δήλωσε πως δεν πρόκειται να υπάρξει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα με συγκεκριμένους όρους και σταθερή δανειοδότηση, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Τοποθέτηση που έφερε χαμόγελα στο Μέγαρο Μαξίμου, η ρητορική του οποίου κινείται με βασικό άξονα το συγκεκριμένο ζήτημα.
Για δεύτερη φορά πάντως μέσα σε λίγες ώρες η κυβέρνηση, διά του Ευάγγελου Βενιζέλου, προσδιόρισε χρονικά τη συμφωνία του ολοκληρωμένου ελληνικού σχεδίου πριν από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλαδή τον Φεβρουάριο, ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε αυτό να αποτελέσει και τη νέα στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου. Δηλαδή, έχοντας εξασφαλίσει επισήμως τη διαβεβαίωση των εταίρων πως η Ελλάδα έχει διασωθεί, να παρουσιάσει ταυτόχρονα και δημοσίως λίγο πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή τη συμφωνία με την τρόικα, την προληπτική γραμμή στήριξης και την έναρξη διευθέτησης του χρέους, θέτοντας τους βουλευτές προ των ευθυνών τους και καλώντας τους να απαντήσουν στο δίλημμα για την επόμενη μέρα.
Συμβιβασμοί και υποχωρήσεις
Στην προσπάθεια να λειάνει τις γωνίες και να πείσει την τριμερή να επιστρέψει σύντομα η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι συμβιβασμούς και υποχωρήσεις από τη μέχρι τώρα στάση της, οι οποίες κρίνονται αναγκαίες για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η πιθανότητα μικρών αλλαγών στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις.
Αργά χθες το βράδυ κυκλοφόρησαν πληροφορίες για σχέδια εξαίρεσης του ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση των 100 δόσεων προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος να εμφανιστούν δημοσιονομικά κενά το 2015. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών απέκλειαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά δεν διέψευψαν την πιθανότητα να γίνουν κάποιες επιμέρους τροποποιήσεις στη ρύθμιση ώστε να έρθει πιο κοντά στα μέτρα της τρόικας.
Από την άλλη πλευρά, ανοικτή παραμένει από την ελληνική πλευρά η συζήτηση για το ενιαίο μισθολόγιο και τον συνδικαλιστικό νόμο, ενώ στο ασφαλιστικό, όπως είπε χθες ο κ. Βενιζέλος, συζητιούνται μόνο θέματα διοικητικού χαρακτήρα και όχι μείωση συντάξεων.
Στο τραπέζι της χθεσινής συνάντησης Σαμαρά – Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου, τέθηκαν όλα τα ανοιχτά μέτωπα και οι εναλλακτικές που έχει τη δυνατότητα να προτείνει η ελληνική πλευρά, στο μέτρο πάντως των αντοχών της κοινωνίας, αλλά και των... βουλευτών.
Στο μεγαλύτερο μέρος της δίωρης σύσκεψης συμμετείχαν και οι διοικητές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (ΕΤΕ, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank), με κύριο θέμα τη ρευστότητα της οικονομίας. Φέρεται να συμφωνήθηκε πως τους επόμενους μήνες πρέπει να ριχθούν στην αγορά 5-7 δισ. ευρώ ώστε να πάρει σάρκα και οστά ο στόχος της ανάπτυξης. Παράλληλα οι τραπεζίτες συντάχθηκαν με την κυβερνητική γραμμή ότι δεν υπάρχει θέμα ξεπαγώματος των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ζήτημα για το οποίο εκφράζονται ενστάσεις από τους δανειστές.