Socar: Εχουμε εναλλακτικές αν δεν κλείσει το deal με ΔΕΣΦΑ

Tα... νύχια του δείχνει το Μπακού μετά τη νέα εμπλοκή στην μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ στη Socar. «Απειλές» από τον πρόεδρο της αζέρικης εταιρείας. Η αποκάλυψη για συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν ικανοποιεί την ΕΕ.

Socar: Εχουμε εναλλακτικές αν δεν κλείσει το deal με ΔΕΣΦΑ

Έμμεση προειδοποίηση προς Ελλάδα και ΕΕ για απόσυρση του ενδιαφέροντος εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ, έστειλε από το Μπακού ο πρόεδρος της Socar, Rovnag Abdullayev.

Σε δήλωσή του προς τον Τύπο ο επικεφαλής της εταιρείας και ισχυρό μέλος του, υπό τον Ilham Aliyev, πολιτικού συστήματος της χώρας του Καυκάσου, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «η Ευρώπη και η Ελλάδα χρειάζονται το σχέδιο (σ.σ. την είσοδο της Socar στο ΔΕΣΦΑ) περισσότερο από ότι εμείς», ενώ επιπλέον αποκαλύπτει ότι για τα θέματα ανταγωνισμού έχει υπάρξει συμφωνία με την Ελληνική Κυβέρνηση.

«Υπάρχουν αρκετά και πολύ πιο κερδοφόρα σχέδια, στα οποία θα μπορούσαμε να επενδύσουμε» λέει με νόημα ο ίδιος. Αφήνοντας έτσι όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, στην περίπτωση που η σε βάθος διερεύνηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού καταλήξει σε απόφαση που δεν θα μπορεί να γίνει δεκτή από την κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν.

Όσο για την ουσία του θέματος που διερευνά η Επιτροπή, δηλαδή κατά πόσο η Socar θα μπορεί να αξιοποιήσει τη θέση της (στους αγωγούς ΔΕΣΦΑ και ΤΑΡ) για να αποκλείσει άλλους ανταγωνιστές της από την αγορά αερίου, ο Rovnag Abdullayev σημειώνει ότι όλα όσα αφορούν τον ανταγωνισμό, συμφωνήθηκαν με την Ελληνική Κυβέρνηση και είναι καταχωρημένα σε κείμενα. Παρόλα αυτά, τα θέματα αυτά θέλει να τα εξετάσει η ΕΕ στο πλαίσιο της συνήθους διαδικασίας και θα συνεργαστούμε μαζί τους, καταλήγουν οι επισημάνσεις του επικεφαλής της εταιρείας.

Με το δεύτερο σκέλος της δήλωσής του, ο Rovnag Abdullayev, εμπλέκει αμέσως και την Ελληνική Κυβέρνηση. Αναφέρεται δηλαδή σε συμφωνίες που αφορούν την εμπορική δραστηριότητα της Socar στην Ελλάδα. Επ' αυτού θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η αζέρικη εταιρεία έχει αναλάβει δεσμεύσεις ότι δεν πρόκειται να ασκήσει εμπορική δραστηριότητα στη χώρα μας. Ωστόσο το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την σε βάθος έρευνα, σημαίνει ότι είτε δεν κάνει αποδεκτό τον τύπο και τη μορφή της δέσμευσης της αζέρικης εταιρείας αφενός, είτε εξετάζει τις δυνατότητες άσκησης εμπορικής δραστηριότητας της Socar και σε άλλες κοινοτικές χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία) όπου καταλήγουν αγωγοί συνδεμένοι με το δίκτυο του ΔΕΣΦΑ και με τον ΤΑΡ.

Άλλες ενστάσεις

Εκτός από τον επικεφαλής της Socar, ανάλυση της Aynur Gasimova που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Trend του Μπακού και δείχνει ότι απηχεί απόψεις της κυβέρνησης της χώρας, βάλει ευθέως κατά της ΕΕ για την απόφασή της να ξεκινήσει την έρευνα σε βάρος της Socar.

Συγκεκριμένα θέτει το ερώτημα για το πόσο ειλικρινής είναι η θέση της ΕΕ για απεξάρτησή της από το ρωσικό αέριο και τη Gazprom. Όπως επισημαίνει το άρθρο, τα προσκόμματα που φέρνει η ΕΕ στην είσοδο του αζέρικου αερίου, με πρόσχημα τις επιπτώσεις στον ανταγωνισμό από την εμπορική δραστηριότητα της Socar, υποκρύπτουν υποκρισία, καθώς όλοι οι άλλοι εταίροι του αγωγού ΤΑΡ είναι εταιρείες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα στην ΕΕ.

Τέλος το άρθρο εμπλέκει και τη ρωσική Gazprom στην υπόθεση θεωρώντας την ως μέρος του συνολικού προβλήματος, καθώς όπως τονίζει η ρωσική εταιρεία είναι σήμερα ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ενώ η Socar θα είναι ο νέος προμηθευτής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v