Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι παζαρεύει η Ελλάδα στο Eurogroup

Τους όρους του παιχνιδιού διαπραγματεύεται η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες. Κλειδί η άμεση επιστροφή της τρόικας και η «γραμμή» που θα κρατήσει σε ασφαλιστικό, εργασιακά, ΦΠΑ. Πώς σκιαγραφείται η επόμενη μέρα του Μνημονίου.

Τι παζαρεύει η Ελλάδα στο Eurogroup

Το πρώτο το οποίο θα πρέπει να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση είναι η ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης. Χωρίς να κλείσει η αξιολόγηση, με ένα θετικό report από την τρόικα, δεν μπορεί να κλείσει η συζήτηση για την επόμενη μέρα, τη μετά Μνημόνιο -με τη σημερινή του μορφή- εποχή και τη «νέα σχέση» με τους πιστωτές της χώρας.

Το μήνυμα έχει έρθει από όλες τις πλευρές στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά υπάρχει ένα σημείο κλειδί: ποιες ακριβώς δεσμεύσεις θα αξιολογηθούν ως προς την υλοποίησή τους. Θα αξιολογηθεί, για παράδειγμα, «η εφαρμογή ενός νέου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα από την 1η Ιανουαρίου 2015» ή η προετοιμασία από την 1η Ιανουαρίου 2015, για εφαρμογή ενός νέου μισθολογίου, ενδεχομένως από την 1η Ιανουαρίου 2016;

Αυτό, αναμένεται πως θα είναι το πρώτο το οποίο θα ξεκαθαρίσει στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Πόσο διατεθειμένοι είναι οι ευρωπαίοι εταίροι να κάνουν «εκπτώσεις» στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για τα καυτά μέτωπα των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, της νέας αναμόρφωσης του ασφαλιστικού, των αλλαγών στο συνδικαλιστικό νόμο, του νέου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα, αλλά και των αλλαγών στους συντελεστές ΦΠΑ.

Ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ όπως θα ήθελε η τρόικα, η ελληνική κυβέρνηση δεν συζητάει σε καμία περίπτωση, παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σε όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ή εισφορές, επίσης είναι εκτός κυβερνητικής ατζέντας, πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα είναι «κόκκινο πανί», ριζικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο δεν... παίζουν, όπως και νέο μισθολόγιο με μειώσεις αποδοχών για ορισμένους δημοσίους υπαλλήλους.

Ανάμεσα στο «αποδέχομαι» και το «απορρίπτω» βέβαια υπάρχουν και οι ενδιάμεσες συμβιβαστικές λύσεις. Και αυτές θα επιχειρηθεί να αναζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή της τρόικας.

Αν στο Eurogroup τηρηθεί σκληρή γραμμή ή πιο διαλλακτική στάση μένει να φανεί. Ίσως η διατύπωση στην ατζέντα του συμβουλίου να λέει κάτι. Σύμφωνα με τα όσα έχουν επισήμως ανακοινωθεί για την ατζέντα του σημερινού συμβουλίου στο κεφάλαιο που αφορά την Ελλάδα θα εξεταστεί η πέμπτη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής ως προς το «state of play and follow-up arrangements». Σε μια ελεύθερη απόδοση θα εξεταστεί η κατάσταση του...παιχνιδιού και η επόμενη μέρα...

Χωρίς αποφάσεις -σήμερα- για την επόμενη μέρα

Εκ των προτέρων είναι γνωστό ότι για την περίφημη «επόμενη μέρα» αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν σήμερα. Σαφές είναι επίσης ότι η τρόικα κρατά το χαρτί της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ως μέσο πίεσης για ελαστικότερες αποφάσεις αναφορικά με την επόμενη ημέρα.

Οι επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς από την άλλη είναι μάλλον ξεκάθαρες. Ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό με το ελάχιστο δυνατό πολιτικό κόστος, λήψη προληπτικής πιστωτικής γραμμής μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος -στις 31-12-2014- διάρκειας 6-12 μηνών με δεσμεύσεις οι οποίες δεν θα θυμίζουν ούτε κατ' ελάχιστο Μνημόνιο και αξιολόγηση υπό την έννοια της παρακολούθησης και όχι της σκληρής εποπτείας.

Οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών στο Reuters είναι αποκαλυπτικές των ελληνικών επιδιώξεων. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του Γκίκα Χαρδούβελη θα ήθελε:

· Ένα δίχτυ ασφαλείας υπό μορφή προληπτικής πιστωτικής γραμμής στην οποία θα έχει πρόσβαση για μια ενδιάμεση περίοδο 6-12 μηνών μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και μέχρι την πλήρη απεξάρτηση από τη χρηματοδοτική κάλυψη των εταίρων.

· Η πιστωτική αυτή γραμμή θα μοιάζει μεν με την ECCL (enhanced conditions credit line) του ESM αλλά δεν θα είναι ακριβώς αυτό που υπάρχει σήμερα. Διότι η ECCL γραμμή, όπως περιγράφεται από τον ESM συνοδεύεται από Μνημόνιο (Memorandum of Understanding) αλλά και από το ΔΝΤ.

· Να μην πάρει έξτρα χρήματα από το ΔΝΤ, ακόμα και με γραμμή προληπτικής πίστωσης. Στο καλύτερο σενάριο το ΔΝΤ είναι εκτός κάδρου χρηματοδότησης και μετέχει ως «παρατηρητής» στις εξάμηνες αξιολογήσεις.

«Θα θέλαμε το ΔΝΤ να εμπλακεί, υπό την έννοια του να προσφέρει εμπιστοσύνη στις αγορές ότι μας ελέγχουν σε κάποιο βαθμό» λέει ο κ. Χαρδούβελης συμπληρώνοντας ότι «η ακριβής σχέση με το ΔΝΤ είναι κάτι που είναι υπό συζήτηση. Θα θέλαμε η Ε.Ε. να έχει το πάνω χέρι». Το ΔΝΤ όμως όπως όλα δείχνουν δεν είναι διατεθειμένο να εγκαταλείψει ενώ, όπως αποκάλυψε χθες το Euro2day.gr, υπάρχουν χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Ιταλία οι οποίες θέλουν το ΔΝΤ να παραμείνει στο παιχνίδι με ενισχυμένο εποπτικό ρόλο.

Ενδεικτικό του παζαριού που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι και το ότι, ενώ ο Γκίκας Χαρδούβελης δήλωνε στο Reuters ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, λίγες ώρες αργότερα το πρακτορείο μετέδιδε άλλη εικόνα.

Αξιωματούχοι των Βρυξελλών έθεταν σε αμφισβήτηση το κατά πόσο θα πρέπει να προχωρήσει νέο σχέδιο για τη μείωση του ελληνικού χρέους δεδομένου ότι από το Νοέμβριο του 2012 που ελήφθη η σχετική απόφαση «οι συνθήκες έχουν αλλάξει»...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v