Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέργεια: Ερχονται οι συμβάσεις διακοψιμότητας

Πώς θα συνάπτει τις συμβάσεις ο ΑΔΜΗΕ. Πλαφόν στην ετήσια αμοιβή ορίζεται το ποσό των €100.000. Οι βιομηχανίες θα μπορούν να προσφέρουν προς περικοπή ηλεκτρικά φορτία μόνο από εγκαταστάσεις που λειτουργούν. Στα 500 MW η πρώτη δημοπρασία.

Ενέργεια: Ερχονται οι συμβάσεις διακοψιμότητας

Αφού σπαταλήθηκαν πάνω από δύο χρόνια σε συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με την τρόικα και την Ε.Ε. και διέκοψαν τη λειτουργία τους τουλάχιστον δύο μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες, οι συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικού με ρήτρα διακοψιμότητας φαίνεται ότι γίνονται πραγματικότητα.

Σύμφωνα με όσα βεβαιώνουν τόσο από το ΥΠΕΚΑ όσο και οι αρμόδιοι του ΑΔΜΗΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για την εφαρμογή και στην Ελλάδα των συμβάσεων αυτών, οι οποίες θα συνάπτονται μεταξύ μεγάλων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας και του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να παραληφθούν και τα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις λεπτομέρειες της μεθοδολογίας που θα ισχύσει στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, η μεθοδολογία προβλέπει ότι ο Διαχειριστής του Συστήματος (ΑΔΜΗΕ) θα προκηρύσσει διαγωνισμό στον οποίο οι βιομηχανίες θα προσφέρουν φορτία ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία θα μπορούν να περικόψουν εφόσον τους ζητηθεί από τον Διαχειριστή και με προσυμφωνημένο χρόνο ειδοποίησης.

Με τον τρόπο αυτό ο Διαχειριστής θα γνωρίζει εκ των προτέρων, εφόσον παραστεί ανάγκη σε περιόδους και ώρες υψηλής ζήτησης, το ύψος των φορτίων που θα περικόπτει από τις συγκεκριμένες βιομηχανίες.

Η μεθοδολογία

Μέσω των συμβάσεων διακοψιμότητας, η λειτουργία του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας θα γίνει πιο οικονομική, καθώς θα αποφεύγονται επενδύσεις για την κάλυψη της ζήτησης σε ώρες αιχμής. Από την άλλη πλευρά, οι βιομηχανίες που τις συνάπτουν θα έχουν μείωση στο συνολικό ενεργειακό τους κόστος, μέσω της αμοιβής που θα λαμβάνουν για την υπηρεσία αυτή.

Ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές πολλές λεπτομέρειες για τη μέθοδο. Ωστόσο οι πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι οι δημοπρασίες θα είναι μηνιαίες, το πλαφόν της αμοιβής θα κινείται στα επίπεδα των 100.000 ευρώ ανά μεγαβάτ τον χρόνο και των 15 ευρώ η μεγαβατώρα.

Η αμοιβή ανά μήνα θα διαμορφώνεται ως κλάσμα του ποσού ανά μεγαβάτ όπως κατακυρώνεται, ανάλογα με τη διαμόρφωση της προσφοράς. Επίσης θα ισχύει ελάχιστο όριο (κατώφλι) προσφερόμενου φορτίου προς περικοπή τα 5 μεγαβάτ, κάτω από το οποίο δεν θα μπορεί να κάνει προφορά μια εταιρεία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρώτη δημοπρασία που θα κάνει ο ΑΔΜΗΕ θα είναι για ισχύ 500 μεγαβάτ.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η μεθοδολογία στο ύψος του φορτίου της κάθε βιομηχανίας, το οποίο αυτή θα προσφέρει για περικοπή, εφόσον της ζητηθεί. Και αυτό προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα σπέκουλας.

Συγκεκριμένα, θα διασφαλίζεται ότι το προσφερόμενο προς περικοπή φορτίο είναι πραγματικό, δηλαδή η βιομηχανία λειτουργεί και το χρησιμοποιεί, γεγονός που θα αποδεικνύεται από την καταγεγραμμένη ζήτηση τους προηγούμενους μήνες.

Δεν θα μπορεί δηλαδή μια βιομηχανία να προσφέρει στις δημοπρασίες φορτία τα οποία αντιστοιχούν σε βιομηχανικό εξοπλισμό και εγκατάσταση που για διάφορους λόγους δεν λειτουργούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v