Και ήθελε να φύγει και τον έσπρωξαν προς την έξοδο. Ο εντεταλμένος σύμβουλος του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) Ανδρέας Ταπραντζής ήταν το ανώτατο στέλεχος που έμενε στη θέση του ενώ οι πρόεδροι και οι διευθύνοντες σύμβουλοι άλλαζαν σαν πουκάμισα.
Μέσα σε τρία χρόνια είχε συνεργαστεί με τέσσερις διαφορετικούς προέδρους και δύο διευθύνοντες συμβούλους.
Τελικά την Τετάρτη επισημοποιήθηκε η παραίτησή του ενώ το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων καρκινοβατεί εν μέσω της διφορούμενης τακτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση και των εκατοντάδων θεσμικών εκκρεμοτήτων ή προσφυγών.
Όπως επισημαίνουν παράγοντες που παρακολουθούν το πρόγραμμα, «το μόνο που αλλάζει στο ΤΑΙΠΕΔ είναι τα ανώτατα στελέχη». Τα χρονοδιαγράμματα εξακολουθούν να θυμίζουν λάστιχο, με αποτέλεσμα να κατατεθεί προχθές ρύθμιση για μαζική παράταση συμβάσεων που έχουν υπογράψει με δεκάδες συμβούλους. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και σύμβουλοι που είχαν επιλεγεί με απευθείας ανάθεση από τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων το 2010 και το 2011 επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου. Επιπλέον, μόλις προχθές κατατέθηκε διάταξη για ταχύτερη έξωση καταπατητών και άλλων επιτηδείων που εκμεταλλεύονται δωρεάν κρατική περιουσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Γ. Εμίρης, ο κ. Ταπραντζής είχε ενημερώσει την κυβέρνηση πως επιθυμεί να αποχωρήσει. Παρέμεινε, όμως, μερικές εβδομάδες περισσότερο από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ χθες έγινε γνωστό πως αναλαμβάνει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην εταιρεία ενοικιάσεων αυτοκινήτων Avis, που ανήκει στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς.
Ο μέχρι χθες εντεταλμένος σύμβουλος του Ταμείου ήταν αρμόδιος για το πρόγραμμα αξιοποίησης των κρατικών ακινήτων το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εξαιτίας καθυστερήσεων σε σειρά θεσμικών παρεμβάσεων. Ταυτόχρονα, όμως, έχει συγκεντρώσει τα πυρά των κατοίκων σε πολλές περιοχές της χώρας που αντιδρούν στην πώληση ή παραχώρηση κρατικής περιουσίας. Ο κ. Ταπραντζής είχε ζητήσει πολλές φορές σοβαρές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των ακινήτων καθώς και στη χωροταξική - πολεοδομική νομοθεσία, γιατί θεωρούσε ότι με το σημερινό καθεστώς ήταν σχεδόν αδύνατη η αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας. Ο ίδιος είχε επιφορτιστεί και με το πρόγραμμα τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων από κρατικά ακίνητα το οποίο δεν μπορεί να προχωρήσει αφού ελάχιστα ακίνητα του δημοσίου είναι καθαρά νομικά ή χωροταξικά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κυβερνητικής τακτικής στο μέτωπο της αξιοποίησης ακινήτων είναι το γεγονός πως ουδέποτε λειτούργησε ως επιτελικό όργανο η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας. Η συγκεκριμένη γραμματεία συστάθηκε χωρίς ποτέ να αποκτήσει τις αρμοδιότητες που προβλέπονταν και είχαν συμφωνηθεί με την τρόικα. Επιπλέον, χιλιάδες ακίνητα του δημοσίου παραμένουν υπό την εποπτεία άλλων υπουργείων ή φορέων παρά το διακηρυγμένο στόχο για κεντρικό σχεδιασμό.
Ο διάδοχος του κ. Ταπραντζή (ακούγεται πως ήδη έγινε η πρώτη νύξη σε στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ το οποίο αρνήθηκε) θα αναλάβει να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.