«Παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί μια καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, οι εξελίξεις στις αγορές καθιστούν το γεγονός αυτό απίθανο», επισημαίνει η JP Morgan.
Στις συζητήσεις με την τρόικα τις επόμενες εβδομάδες, η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να εξασφαλίσει μια ανακούφιση του χρέους μέσω OSI αλλά και μια πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα επιτήρησης των Ε.Ε. - ΔΝΤ, η οποία θα παρέχει μια πολιτική ώθηση εν όψει των εκλογών που μπορεί να γίνουν την επόμενη άνοιξη.
Σε αυτό το στάδιο, δεν είναι σαφές τι ακριβώς θα αποφασιστεί με την τρόικα. Το OSI πιθανότατα θα συμφωνηθεί, αλλά το βασικό ζήτημα είναι ποιες δημοσιονομικές ελαφρύνσεις μπορούν να δοθούν βραχυπρόθεσμα. Αναφορικά με την έξοδο από το πρόγραμμα, οι πρόσφατες εξελίξεις της αγοράς καθιστούν την καθαρή έξοδο (clean exit) πολύ απίθανη.
Το βέβαιο είναι ότι η ύπαρξη πιστωτικής γραμμής είναι αναγκαία, αλλά εάν οι αγορές παραμείνουν σε αστάθεια έως το τέλος του έτους, το υφιστάμενο πρόγραμμα θα πρέπει να συνεχιστεί, τονίζει ο διεθνής οίκος.
Οπως αναφέρει η JP Morgan, τις επόμενες εβδομάδες, η ελληνική κυβέρνηση και η τρόικα θα συζητήσουν την ανακούφιση του χρέους του επίσημου τομέα (OSI) με σκοπό την επιπρόσθετη ελάφρυνση.
Ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική κυβέρνηση είναι το πώς αυτή η πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους θα επηρεάσει τη βραχυπρόθεσμη δημοσιονομική κατάσταση.
Προφανώς, η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι το OSI θα την απαλλάξει από την ανάγκη για οποιαδήποτε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.
Αν οι αγορές ηρεμήσουν, η Ελλάδα θα μπορεί να στραφεί προς μια πιστωτική γραμμή, αυτό όμως δεν είναι τόσο θετική εξέλιξη σε σχέση με την καθαρή εξόδο, ωστόσο η κυβέρνηση θα μπορούσε να το παρουσιάσει ως ένα βήμα μακριά από την εκτεταμένη εποπτεία των Ε.Ε. - ΔΝΤ.