Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενας στους δύο φορολογούμενους χάνει το δίκιο του λόγω προθεσμίας!

Πνίγηκε στις προσφυγές η Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών. Από τους 4.962 φορολογούμενους που προσέφυγαν οι 2.394 έφυγαν με άδεια χέρια γιατί πέρασαν εξήντα μέρες χωρίς να εξεταστεί το αίτημά τους.

Ενας στους δύο φορολογούμενους χάνει το δίκιο του λόγω προθεσμίας!

Η Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών συστάθηκε για να ξεμπλοκάρουν οι δικαστικές αίθουσες από φοροδίκες. Έπηξε όμως με χιλιάδες υποθέσεις, χωρίς επαρκές προσωπικό και με ανεπαρκές περιθώριο χρόνου για την εξέταση των προσφυγών.

Το πρακτικό αποτέλεσμα δεν είναι άλλο από το προφανές: Περνά η προθεσμία εντός της οποίας θα πρέπει να εξεταστεί η ενδικοφανής προσφυγή. Aφού πέρασε η προθεσμία -όπως από τον νόμο προκύπτει- θεωρείται ότι απορρίφθηκε, ο φορολογούμενος φεύγει με άδεια χέρια, αλλά... ανοίγει ο δρόμος για να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια για να βρει το δίκιο του. Μόνο που στις δικαστικές αίθουσες εκκρεμούν κοντά στις 400.000 φορολογικές υποθέσεις και ο μέσος χρόνος αναμονής για την εκδίκαση μιας υπόθεσης ΦΠΑ είναι 9,3 χρόνια.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όποιος φορολογούμενος αμφισβητεί πράξεις της Φορολογικής Διοίκησης μπορεί να προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών. Δεν μπορεί να προσφύγει απευθείας στη Δικαιοσύνη. Προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια χωρίς να έχει προηγηθεί ενδικοφανής προσφυγή στη Διεύθυνση θεωρείται απαράδεκτη.

Κάπως έτσι, και με δεδομένο το στραβό ξεκίνημα της περιβόητης Επιτροπής του άρθρου 70, που αποτέλεσε το πρόπλασμα της σημερινής Διεύθυνσης με οικτρά αποτελέσματα, η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών δέχεται καθημερινά δεκάδες υποθέσεις. Έχει στη διάθεσή της εξήντα ημέρες για να διευθετήσει την προσφυγή του φορολογούμενου και 45 υπαλλήλους (μαζί με τη γραμματειακή υποστήριξη).

Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είναι αποκαλυπτικά της χαοτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου στην ουρά για εξέταση από τη Διεύθυνση βρίσκονταν 1.581 υποθέσεις. Οι περισσότερες είναι σοβαρές, αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, με τους φορολογούμενους να αμφισβητούν φόρους και πρόστιμα που τους βεβαιώθηκαν κατόπιν ελέγχου. Ανεπίσημες εκτιμήσεις ανεβάζουν το ύψος αυτών των προσφυγών από πλευράς βεβαιωμένων εσόδων σε περισσότερα από 1 δισ. ευρώ.

Τις επόμενες ημέρες, με την παραλαβή των ενδικοφανών προσφυγών που ασκούνται κατά εκατοντάδες καθημερινά σε όλες τις ΔΟΥ κατά του ΕΝΦΙΑ, ο όγκος των εκκρεμών υποθέσεων αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα.
Τα αποτελέσματα των υποθέσεων που εξετάστηκαν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αποκαλύπτουν το μέγεθος του προβλήματος.

Μία στις δύο υποθέσεις μένει στον αέρα. Από τις 4.962 που πέρασαν από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, τις 696 τις κέρδισαν οι φορολογούμενοι και υπήρξε συμβιβασμός. Από την άλλη πλευρά, 1.872 απορρίφθηκαν.

Υπάρχουν όμως και 2.394 υποθέσεις για τις οποίες παρήλθε η προθεσμία των εξήντα ημερών που ορίζει ο νόμος ως αυστηρό πλαίσιο εξέτασης -σε μια προσπάθεια επιτάχυνσης των διαδικασιών- και θεωρείται ότι απορρίφθηκαν.

Το πρόβλημα είναι γνωστό τόσο στον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη όσο και στη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου. Και οι δύο συμφωνούν πως το χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου θα εξετάζονται οι ενδικοφανείς προσφυγές θα πρέπει να αυξηθεί από τις 60 στις 90 ημέρες. Στην κατεύθυνση αυτή, αναμένεται σύντομα να υπάρξει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v