Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον «αέρα» 700.000 φορολογικές δηλώσεις, στα... κάγκελα οι λογιστές

Τέλος χρόνου στις 26 Ιουλίου επιμένει το ΥΠΕΘΟ. Νέα σύσκεψη την Παρασκευή για πιθανή μικρή παράταση ως 31/7. Αποκλείεται η ικανοποίηση του αιτήματος για 30/9. Τι πρόστιμα επιβάλλονται σε όσους δεν κάνουν εμπροθέσμως τη φορολογική τους δήλωση.

Στον «αέρα» 700.000 φορολογικές δηλώσεις, στα... κάγκελα οι λογιστές

Μηδενικές πιθανότητες δίνουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Σεπτεμβρίου, όπως ζητούν σύσσωμες οι ενώσεις λογιστών, φοροτεχνικών και επιμελητηρίων.

Αρμόδια στελέχη σημειώνουν σε όλους τους τόνους ότι η προθεσμία εκπνέει στις 26 Ιουλίου και όπως διαπιστώθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο ΥΠΕΘΟ, «η υποβολή των δηλώσεων εξελίσσεται ομαλά».

Μια ανάλογη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Παρασκευής, ώρες πριν πέσει επίσημα η αυλαία της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, για να σταθμιστούν εκ νέου τα δεδομένα. Η νέα σύσκεψη της Παρασκευής διατηρεί ανοιχτό παράθυρο ολιγοήμερης παράτασης έως τις 31 Ιουλίου, αλλά από τις τοποθετήσεις των ιδίων στελεχών συνάγεται πως θα πρέπει να μεσολαβήσει κάποιο έκτακτο γεγονός για να πάει η προθεσμία παραπέρα…

Τα πρόστιμα στους... καθυστερημένους

Όσοι χάσουν την προθεσμία κινδυνεύουν με πρόστιμα από 100 έως 500 ευρώ ενώ οι φορολογούμενοι με χρεωστικά εκκαθαριστικά θα επιβαρυνθούν με τόκους ύψους 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου. Πρόστιμο δεν θα πληρώσουν όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα αρχική ή και τροποποιητική φορολογική δήλωση εφόσον ο φόρος δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ, ανάλογα όμως με τον χρόνο καθυστέρησης, θα επιβαρυνθούν με 0,73% επί του φόρου για κάθε μήνα.

Τις τελευταίες ημέρες, ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έχει ανεβάσει αισθητά ταχύτητα, «πιάνοντας» ή ξεπερνώντας τις 150.000 δηλώσεις την ημέρα, με αποτέλεσμα τη συνολική υποβολή 5,9 εκατ. δηλώσεων μέχρι σήμερα. Οι περίπου 700.000 δηλώσεις που απομένουν δύσκολα μπορεί να υποβληθούν σήμερα και αύριο, αν και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΥΠΕΘΟ Όμηρο Τσάπαλο, περίπου 200.000 δηλώσεις έχουν προσωρινά αποθηκευτεί στο σύστημα και επομένως, η υποβολή τους συνιστά γρήγορη διαδικασία. Αν δοθεί παράταση έως τις 31 Ιουλίου, οι χρόνοι βγαίνουν άνετα.

Λογιστές, φοροτεχνικοί και Οικονομικό Επιμελητήριο από την πλευρά τους έχουν αντίθετη άποψη, με το Οικονομικό Επιμελητήριο μάλιστα να φτάνει στο σημείο να ζητά την αποπομπή Τσάπαλου από το ΥΠΕΘΟ, με αφορμή μια δήλωσή του -χαριτολογώντας σε τηλεοπτική εκπομπή- για τις συζύγους των λογιστών που γκρινιάζουν για τον φόρτο εργασίας των συζύγων τους.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο ζητεί παράταση της προθεσμίας έως τις 30 Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας ότι το σύστημα υποβολής δηλώσεων άνοιξε φέτος με μεγάλη καθυστέρηση ( στις 25 Απριλίου) και έως και την Τρίτη, διάφοροι φορείς προχωρούσαν σε ανάρτηση στοιχείων κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή (τα στοιχεία-βεβαιώσεις που όφειλαν οι φορείς να αναρτήσουν ώστε να συμπεριληφθούν στις φορολογικές δηλώσεις είτε είναι ελλιπή είτε αναρτήθηκαν χθες -clawback).



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v