GLP Values: Καλή, αλλά δεν αρκεί η εξίσωση αντικειμενικών-εμπορικών

Η σχεδιαζόμενη εξίσωση αντικειμενικών και εμπορικών τιμών θα έχει θετική, αν και περιορισμένη, επίδραση στην κτηματαγορά, καθώς η κύρια αιτία της καθίζησής της ήταν και είναι οι μειώσεις του ΑΕΠ και των εισοδημάτων, σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της GLP Values Γ. Λίτσας.

GLP Values: Καλή, αλλά δεν αρκεί η εξίσωση αντικειμενικών-εμπορικών

Βελτίωση, αν και περιορισμένη, των προσδοκιών της κτηματαγοράς από τη σχεδιαζόμενη εξίσωση αντικειμενικών και εμπορικών τιμών βλέπει ο διευθύνων σύμβουλος της GLP Values Γιώργος Λίτσας.

Όπως τόνισε στην ομιλία του στο πλαίσιο του 15ου Συνεδρίου για την Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας, Prodexpo, το οποίο στήριξε για ακόμα μία φορά με τη χορηγία της η GLP Values, η εξίσωση αντικειμενικών και εμπορικών τιμών στην παρούσα συγκυρία θα μειώσει το φορολογικό βάρος και θα βελτιώσει τις προσδοκίες.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι εξίσωση αυτή πρέπει να γίνει προσεκτικά καθώς υπάρχει κίνδυνος να μην οδηγήσει σε μειώσεις του ΕΝΦΙΑ ανάλογες των μειώσεων των φόρων μεταβίβασης. Επιπλέον, θα πρέπει να μην ακυρωθεί από αυξήσεις των συντελεστών και, ιδανικά, θα πρέπει να ενταχθεί σε μία γενικότερη αναμόρφωση της φορολογίας ακινήτων και της χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία αναμόρφωση να λαμβάνει επίσης υπ' όψιν τη φοροδοτική ικανότητα.

Όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της GLP Values, βάσει στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος, από το 2001 ως το 2013 υπάρχει στην Ελλάδα πολύ στενή σχέση μεταξύ τιμών κατοικιών και (αποπληθωρισμένου) ΑΕΠ. Σύμφωνα με τον κ. Λίτσα, ενώ η καθίζηση κτηματαγοράς και οικοδομής έχει σαφώς επίπτωση στο ΑΕΠ, την ίδια στιγμή η κύρια αιτία για την καθίζηση αυτών τα χρόνια της κρίσης είναι ακριβώς η μεγάλη μείωση του ΑΕΠ και των εισοδημάτων.

Φυσικά, σημειώνει ο ίδιος, υπάρχουν κι άλλες αιτίες όπως το «πόθεν έσχες» και μάλιστα επί αντικειμενικών τιμών και η μεγάλη μείωση τραπεζικών πιστώσεων. «Συνυπολογίζοντας όμως όλους τους παράγοντες εκτιμούμε, χονδρικά, πως οι φόροι κατοχής ευθύνονται κατά 35% περίπου για την καθίζηση κτηματαγοράς και οικοδομής, πολύ περισσότερο από τους φόρους και τα κόστη μεταβίβασης».

Όπως τονίζει ο κ. Λίτσας, η επίδραση των υψηλών φόρων κατοχής επί της κτηματαγοράς εκδηλώνεται τόσο μέσα από την αύξηση της προσφοράς παλαιών ακινήτων όσο και μέσα από τη μείωση της ζήτησης. Επίσης μέσα από τη μείωση που προκαλεί στα διαθέσιμα εισοδήματα και στα ταμειακά διαθέσιμα των νοικοκυριών, καθώς και μέσα από την καλλιέργεια αρνητικών προσδοκιών. Όλα αυτά ασκούν, σύμφωνα με τον ίδιο, καθοδική πίεση στις τιμές των ακινήτων.

Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της GLP Values σημειώνει ότι η εξίσωση αντικειμενικών και εμπορικών τιμών στην παρούσα συγκυρία θα μειώσει το φορολογικό βάρος και θα βελτιώσει τις προσδοκίες. Αυτό είναι αναγκαίο διότι θα συμβάλει στην ανάκαμψη της κτηματαγοράς και στο να δώσει βάθος και «ζωντάνια» σε αυτήν – καθώς μία κτηματαγορά χωρίς βάθος ή προοπτικές υπονομεύει ακόμη και τις παρουσιαζόμενες ευκαιρίες αγοράς σε χαμηλές τιμές (επειδή δημιουργεί φόβους πως και η πώληση -ιδίως αν πρόκειται για επενδυτικό ακίνητο βραχυχρόνιου ορίζοντα- θα γίνει, ενδεχομένως, σε χαμηλή τιμή επίσης).

Ο κ. Λίτσας επισημαίνεται, πάντως, ότι σε κάθε περίπτωση η σχεδιαζόμενη εξίσωση αντικειμενικών και εμπορικών τιμών θα έχει περιορισμένη (πάντως θετική) επίδραση στην κτηματαγορά ακριβώς επειδή η κύρια αιτία για την καθίζηση της κτηματαγοράς τα χρόνια της κρίση ήταν/είναι οι μεγάλες μειώσεις του ΑΕΠ και των εισοδημάτων.

«Αν, όμως, αρχίσει μία ανάκαμψη της οικονομίας, η ανωτέρω εξίσωση μαζί με τη μείωση των φόρων κατοχής θα οδηγήσει σε σημαντική ανάκαμψη και της κτηματαγοράς, με θετική επίδραση και στο ίδιο το ΑΕΠ», καταλήγει ο διευθύνων σύμβουλος της GLP Values.

Ο κ. Γιώργος Λίτσας, ήταν ένας από τους βασικούς ομιλητές του Συνεδρίου και συμμετείχε σε πάνελ με θέμα: «Φορολογία ακινήτων: Εκλογίκευση ή ανατροπή». Η ομιλία του κυρίου Λίτσα είχε θέμα την «Εξίσωση αντικειμενικών και εμπορικών τιμών ακινήτων το 2016: Πόσο θα επηρεάσει την κτηματαγορά;».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v