Μετά από τέσσερα χρόνια λιτότητας, η ελληνική κυβέρνηση εξήγγειλε χθες σειρά φοροελαφρύνσεων, μέσα από το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή -το οποίο προβλέπει σταθερή επιστροφή στην ανάπτυξη-, σε μια προσπάθεια να αυξήσει την όλο και χαμηλότερη δημοφιλία της, αλλά και να αποτρέψει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, γράφουν οι New York Times.
Σύμφωνα με ανεξάρτητους οικονομικούς αναλυτές, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, το φιλόδοξο προσχέδιο προϋπολογισμού που παρουσίασε πιθανότατα θα αναθεωρηθεί από την τρόικα. Οι ίδιο, πάντως, επισημαίνουν ότι τα στοιχεία για την ανάπτυξη έχουν «φουσκώσει» και από τις κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας.
Ωστόσο, η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα ενθαρρύνει τους ξένους ελεγκτές να κάνουν κάποιες υποχωρήσεις, επιτρέποντας πιθανότατα τις φοροελαφρύνσεις.
«Είναι απίθανο η τρόικα να κάνει πίσω στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται να κάνει η Ελλάδα, όμως πρέπει να δώσει λίγο περιθώριο στον Σαμαρά», τονίζει στους New York Times ο Mujtaba Rahman, διευθυντής του Eurasia Group, αναφερόμενος στην εκκρεμούσα δεύτερη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και στις αλλαγές στην αγορά εργασίας.
Καθώς οι αγορές στρέφουν και πάλι την προσοχή τους στην Ελλάδα, λόγω της πολιτικής αναταραχής, η κυβέρνηση πιθανότατα θα κερδίσει στήριξη για τη δημοσιονομική πολιτική της, σύμφωνα με τον κ. Rahman.
«Είναι ευκολότερο για τους πιστωτές να συνεργαστούν με μια κυβέρνηση της οποίας θα ηγείται η Νέα Δημοκρατία παρά με μια κυβέρνηση της οποίας θα ηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ», σχολιάζει, σημειώνοντας ωστόσο πως υπάρχει μια αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «κινείται προς το κέντρο».