Επενδύσεις περί τα 10 δισ. ευρώ θα απαιτηθούν για την ανάπτυξη των ακινήτων που έχουν παραχωρηθεί από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) υποστήριξε κατά τη διάρκεια ομιλίας στο συνέδριο Prodexpo ο πρόεδρος του Ταμείου Μανώλης Κονδύλης.Ο κ. Κονδύλης αναφέρθηκε, επίσης, στο επόμενο σημαντικό βήμα αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας που θεωρεί πως είναι η τιτλοποίηση. Το σχέδιο τιτλοποίησης, που πηγαίνει συνεχώς προς τα πίσω, θα περιλαμβάνει κατά τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ έναν συνδυασμό επενδυτικών εργαλείων, δηλαδή τόσο την έκδοση ομολόγων, όσο και τη δυνατότητα των επενδυτών να συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών που αξιοποιούν κρατική περιουσία.
Την επόμενη εβδομάδα κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές στον διαγωνισμό για τα περιφερειακά αεροδρόμια, αλλά και τον διαγωνισμό για την παραχώρηση της Μαρίνας Αλίμου (μαζί με τους τουριστικούς λιμένες Ύδρας, Πόρου και Νέου Επιδαύρου) που σέρνεται επί ενάμιση χρόνο.
Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ υποστήριξε πως το Ταμείο βρίσκεται σε ανοικτή διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και τους τοπικούς φορείς.
Ο κ. Κονδύλης θεωρεί πως το τελευταίο διάστημα παρουσιάζεται σημαντική πρόοδος στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έχοντας συγκεντρώσει έσοδα 5 δισ. ευρώ και όπως είπε, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, προχωρούμε στην άρση των εμποδίων. "Έχουμε προχωρήσει μέσα σε 3 χρόνια στην άρση περίπου 100 ρυθμιστικών εμποδίων" είπε, προσθέτοντας ότι 18 διαγωνισμοί έχουν ολοκληρωθεί και 18 είναι σε εξέλιξη.
Για τα έσοδα από ηλεκτρονικές δημοπρασίες, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ δήλωσε πως φτάνουν τα 13 εκατ. ευρώ ενώ στόχος της διοίκησης είναι να φτάσουν τα 35 με 40 εκατ. ευρώ ετησίως. Επιπλέον, έσοδα περί τα 50 εκατ. ευρώ αναμένονται από την πώληση ακινήτων του ελληνικού δημοσίου στο εξωτερικό.
Στα 200 εκατ. η αξία των ακινήτων από τη "Χρυσή Βίζα"
Στα επίπεδα των 200 εκατ. ευρώ κινείται η συνολική αξία των κατοικιών που πωλήθηκαν μέσω του θεσμού της "Χρυσής Βίζας" όπως υποστήριξε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Prodexpo.
Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης μέχρι 30 Σεπτεμβρίου έχουν εκδοθεί 436 άδειες παραμονής ενώ στη διαδικασία έκδοσης είναι άλλες 83.
Από τους 436, οι 185 Ρώσοι οι 119 Κινέζοι και 33 Αιγύπτιοι. Στα στοιχεία του υπουργείου δεν ξεκαθαρίζεται, βεβαίως, ποιοι από τους συγκεκριμένους αγοραστές κατείχαν ήδη ακίνητο στην Ελλάδα και επωφελούνται τώρα από τη ρύθμιση της πενταετούς άδειας παραμονής για συναλλαγές ακινήτων αξίας άνω των 250.000 ευρώ.
Το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπει πως αγοραστές ακινήτων και μέλη της οικογένειάς τους εξασφαλίζουν πενταετή άδεια παραμονής στην Ελλάδα αν επενδύσουν σε ακίνητο αξίας άνω των 250.000 ευρώ.