Κτηματαγορά: ΕΝΦΙΑ σε πραγματικές τιμές ζητά η αγορά

Λιγότερη γραφειοκρατία, εκλογίκευση φορολογίας και σταθερό πλαίσιο ζητούν στελέχη της κτηματαγοράς. Μελέτη ΟΟΣΑ για 10ετές μοντέλο αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας προαναγγέλλει ο Δένδιας. Η ανάγκη για κεφάλαια και ο ρόλος των ΑΕΕΑΠ.

Κτηματαγορά: ΕΝΦΙΑ σε πραγματικές τιμές ζητά η αγορά

Σοβαρές αλλαγές απαιτούνται, παρά τις εξαγγελίες ετών, προκειμένου να λειτουργήσει υγιώς η αγορά ακινήτων, όπως υποστήριξαν οι συμμετέχοντες σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο πλαίσιο του ετησίου συνεδρίου Prodexpo. Κατά τη διάρκεια ομιλίας, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε πως αναζητούνται κονδύλια ώστε να χρηματοδοτηθεί μελέτη για το δεκαετές μοντέλο αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας από τον ΟΟΣΑ. Το θέμα συμφωνήθηκε στην τελευταία συνάντηση του υπουργού με τον επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού Α. Γκουρία και τώρα αναζητούνται τα κονδύλια.

Από τα συμπεράσματα που παρουσίασε ο Πρόδρομος Βλάμης, στέλεχος του Centre of Planning and Economic Research του πανεπιστημίου Cambridge, προκύπτει πως στο φορολογικό πλαίσιο απαιτείται εκλογίκευση, απλούστευση, χωρίς εκπλήξεις. Στην αγορά ζητούν φορολογικό πλαίσιο που θα είναι σταθερό για 20 χρόνια και επισημαίνουν πως «δεν μπορούμε να μιλάμε για προσέλκυση ξένων επενδύσεων όταν από το 2009 έχουμε 20 φορολογικά νομοσχέδια». Ως προς τον ΕΝΦΙΑ επισημάνθηκε πως πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να επιβάλλεται επί των πραγματικών τιμών.

Παρά τις εξαγγελίες για μείωση γραφειοκρατίας και απλοποίηση διαδικασιών, επισημάνθηκε από τους ομιλητές πως απαιτούνται πρωτοβουλίες για ενίσχυση της ασφάλειας δικαίου. «Δε μπορεί να έρθει ξένος επιχειρηματίας και να μην ξέρει πώς θα βγει από την επένδυση, τι απόδοση έχει». Όσον αφορά τον κεντρικό χωροταξικό σχεδιασμό, στην αγορά τονίζουν πως «μένει να δούμε να υλοποιείται» και τα στελέχη να ζητούν έκδοση των εφαρμοστικών διατάξεων.

Για την κρατική περιουσία επισημάνθηκε από τους περισσότερους πως δεν υπάρχει συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών του δημοσίου πριν το προϊόν φτάσει στο ΤΑΙΠΕΔ. Όταν φτάνει στο ΤΑΙΠΕΔ πρέπει το ταμείο να πάει πίσω και να διορθώσει βήματα που δεν έγιναν όταν έπρεπε.

Επιπλέον τονίσθηκε πως η αξιοποίηση χρειάζεται κεφάλαια. «Για να ενισχύσουμε και να αξιοποιήσουμε πρέπει πρώτα να δραστηριοποιηθούν κρατικά κεφάλαια στις υποδομές (μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) και μετά να έλθουν οι ξένες επενδύσεις». Όμως, το ΠΔΕ συνεχώς συρρικνούται, την ίδια στιγμή που η εμπειρία από το εξωτερικό δείχνει πως στις οικονομίες σε ύφεση το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι το πρώτο που αυξάνεται.

Στην αγορά ακινήτων θεωρούν πως διεθνές ενδιαφέρον υπάρχει, αλλά το θέμα είναι να μετατραπεί σε πραγματικές αγοραπωλησίες. Ο κ. Δένδιας παραδέχθηκε πως δεν μπορούμε να εξηγήσουμε τις ελληνικές ιδιομορφίες στον ξένο επενδυτή. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα σαφές επενδυτικό πλαίσιο που θα περιλαμβάνει και τα φορολογικά θέματα. Στο μέτωπο της προσφοράς τα στελέχη του real estate υποστηρίζουν πως υπάρχουν ακίνητα και του δημοσίου τα περισσότερα από τα οποία δεν είναι ώριμα.

Για τις ΑΕΕΑΠ, υποστηρίχθηκε πως η αγορά ζητάει σταθερό θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία τους. Είναι νέος θεσμός για την Ελλάδα που μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v