Manpower: Βελτίωση προοπτικών απασχόλησης για 9ο τρίμηνο

Ο δείκτης των συνολικών προοπτικών απασχόλησης διαμορφώνεται στο +8%, εμφανίζοντας βελτίωση για 9ο συνεχόμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα της Manpower. Αναμένεται αύξηση προσλήψεων σε 8 από τους 9 τομείς της οικονομίας στο δ΄ τρίμηνο. Λιγότερο αισιόδοξες οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Manpower: Βελτίωση προοπτικών απασχόλησης για 9ο τρίμηνο
Η εμπιστοσύνη των εργοδοτών στην Ελλάδα ενισχύεται σταδιακά για 9ο συνεχόμενο τρίμηνο, σύμφωνα με το τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας Έρευνας της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης.

Με το Δείκτη των Προοπτικών Απασχόλησης να διαμορφώνεται στο +8%, σε συνέχεια της εποχικής του προσαρμογής, οι εκτιμήσεις των Ελλήνων εργοδοτών είναι οι πιο αισιόδοξες που έχουν καταγραφεί από το δ΄ τρίμηνο του 2008, σημειώνοντας για περισσότερο από δύο χρόνια συνεχή βελτίωση.

Επιπλέον, όπως προκύπτει από την έρευνα, οι εργοδότες αναμένουν αύξηση των προσλήψεων σε οκτώ από τους εννέα τομείς της οικονομίας για το δ΄ τρίμηνο του 2014. Τα αποτελέσματα είναι βελτιωμένα σε τέσσερις τομείς σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και σε οκτώ τομείς σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Τα τριμηνιαία αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι το 15% των εργοδοτών αναμένουν αύξηση των ατόμων που απασχολούν κατά τους τρεις τελευταίους μήνες του έτους, 12% προβλέπουν μείωση και 66% δεν προβλέπουν κάποια αλλαγή στο υφιστάμενο εργατικό δυναμικό τους. Σε συνέχεια της εποχικής προσαρμογής των δεδομένων, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης διαμορφώνονται στο +8%, βελτιωμένες κατά 1 ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με το γ΄ τρίμηνο του 2014 και βελτιωμένες κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το δ΄ τρίμηνο του 2013.

Η έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης κατά το δ΄ τρίμηνο του 2014 στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε μέσω συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 753 εργοδοτών.

«Η πρόσφατη έρευνα αντανακλά την αισιοδοξία των Ελλήνων εργοδοτών, γεγονός που έχει μείζονα σημασία αν αναλογιστούμε ότι η συγκεκριμένη τάση ισχυροποιείται σταθερά τα τελευταία 2,5 χρόνια, ιδιαίτερα μετά από μία περίοδο αρνητικών προβλέψεων από τους εργοδότες. Την ίδια στιγμή όμως αξίζει να σημειώσουμε ότι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις -που αποτελούν και την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας- παρουσιάζουν μικρότερο βαθμό αισιοδοξίας συγκριτικά με τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Είναι σημαντικό, σταδιακά, αυτός ο βαθμός αισιοδοξίας να περάσει και στις μικρότερες επιχειρήσεις, κάτι που θα διαμορφώσει ένα διαφορετικό κλίμα, ενισχύοντας τις προοπτικές απασχόλησης» σημειώνει η Δρ Κουσία.

Η ίδια συμπληρώνει: «Μολονότι τα αποτελέσματα είναι σαφώς θετικά, την ίδια στιγμή είναι ξεκάθαρο ότι η μαραθώνιος προσπάθεια της επιχειρηματικής κοινότητας να επιβιώσει εν μέσω των δραστικών μέτρων λιτότητας και των πολύ-επίπεδων εμποδίων αναφορικά με την εύρεση χρηματοδότησης αλλά και συστηματικής υποστήριξης έχει εξαντλήσει τις απαραίτητες δυνατότητες των εργοδοτών να προσελκύσουν, επιλέξουν, καλλιεργήσουν και διατηρήσουν τα ταλέντα που απαιτούνται για να ενισχυθεί η οικονομία και η ανάπτυξη. Η αποφασιστικότητα των Ελλήνων επιχειρηματιών και των επιχειρήσεων ανεξαρτήτως τομέα και μεγέθους να ξεπεράσουν τις μνημειώδεις προκλήσεις και να ξανασταθούν στα πόδια τους αποτελεί βασικό παράγοντα για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας, απαιτούνται ακόμη πολλά. Είναι αναγκαίο να αντιμετωπίσουμε το πρωτοφανές ποσοστό ανεργίας το οποίο και αποτελεί μία κοινωνική απειλή εθνικής σημασίας, και να κεφαλαιοποιήσουμε την δημιουργικότητα, τις ικανότητες και τα ταλέντα του ανθρώπινου δυναμικού μας. Χρειαζόμαστε τολμηρή ηγεσία και ισχυρή συνεργασία μεταξύ όλων των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων - μία συμμαχία όλων των δυνάμεων που μπορούν άμεσα ή έμμεσα να συμβάλουν στην διαμόρφωση ρεαλιστικών και πρακτικών λύσεων».

Συγκρίσεις ανά Τομέα Οικονομικής Δραστηριότητας

Αύξηση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν προβλέπουν οι εργοδότες σε οκτώ από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας κατά το προσεχές τρίμηνο. Τα πιο αισιόδοξα σχέδια προσλήψεων καταγράφονται στον τομέα Χρηματοοικονομικά, Ασφάλειες, Ακίνητη Περιουσία και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +13%.

Στον τομέα Μεταφορές και Επικοινωνίες αναφέρονται συγκρατημένα αισιόδοξες προθέσεις προσλήψεων, με Προοπτικές της τάξης του +10%, ενώ οι Προοπτικές στον τομέα της Γεωργίας ανέρχονται στο +9%. Στον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική και Λιανική) είναι ενθαρρυντικές οι ενδείξεις για όσους αναζητούν εργασία, με Προοπτικές της τάξης του +7%. Παράλληλα, στον τομέα Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο και Ύδρευση προβλέπεται μικρή μείωση του αριθμού απασχολουμένων, με Προοπτικές της τάξης του -2%.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προθέσεις προσλήψεων ενισχύονται σε τέσσερις από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας, με σημαντικότερη την αύξηση κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα Μεταφορές και Επικοινωνίες και κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα των Κατασκευών. Ωστόσο, οι προοπτικές αποδυναμώνονται σε τέσσερις τομείς. Οι εργοδότες στον τομέα Μεταποίηση αναφέρουν σημαντική μείωση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι Προοπτικές είναι αποδυναμωμένες κατά 4 και 3 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα στους τομείς Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο και Ύδρευση και Γεωργία αντίστοιχα.

Ωστόσο, σε σύγκριση με το δ΄ τρίμηνο του 2013, οι εργοδότες καταγράφουν ενισχυμένες προοπτικές προσλήψεων σε οκτώ από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Σημαντική βελτίωση κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες καταγράφεται από τους εργοδότες στον τομέα της Γεωργίας, ενώ οι Προοπτικές είναι ενισχυμένες κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες στους τομείς των Μεταφορών και Επικοινωνιών και του Εμπορίου (Χονδρική και Λιανική). Παράλληλα, οι Προοπτικές στον τομέα της Μεταποίησης ενισχύονται κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες και οι εργοδότες αναφέρουν βελτίωση 7 ποσοστιαίων μονάδων στον τομέα των Κατασκευών. Στο μεταξύ, οι Προοπτικές για τον τομέα Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο και Ύδρευση παραμένουν αμετάβλητες.

Συγκρίσεις ανά Γεωγραφική Περιοχή

Οι εργοδότες τόσο στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής όσο και στη Βόρεια Ελλάδα αναμένουν αύξηση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν, κατά το διάστημα Οκτώβριος-Δεκέμβριος. Στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττική καταγράφονται συγκρατημένα αισιόδοξες Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +8% ενώ, οι Προοπτικές ανέρχονται στο +5% στη Βόρεια Ελλάδα.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι εργοδότες στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής δεν αναφέρουν αλλαγές στις προθέσεις προσλήψεων, αλλά οι Προοπτικές στη Βόρεια Ελλάδα εμφανίζονται μειωμένες κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι προοπτικές προσλήψεων είναι ενισχυμένες και στις δύο γεωγραφικές περιοχές. Στη Βόρεια Ελλάδα, οι εργοδότες αναφέρουν σημαντική βελτίωση 10 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Διεθνείς Συγκρίσεις

Πάνω από 65.000 εργοδότες σε 42 χώρες έλαβαν μέρος στην έρευνα για τις Προοπτικές Απασχόλησης* για το διάστημα Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2014. Όλοι οι συμμετέχοντες απάντησαν στην εξής ερώτηση: «Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η μεταβολή στο συνολικό αριθμό των ατόμων που απασχολούνται στον οργανισμό σας, στην περιοχή ευθύνης σας, κατά τους τρεις επόμενους μήνες, μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου 2014, σε σχέση με το τρέχον τρίμηνο;»

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα σχέδια προσλήψεων είναι κυρίως θετικά, με τους εργοδότες σε 36 από τις 42 χώρες να αναμένουν να αυξήσουν τον αριθμό των ατόμων που απασχολούν κατά το διάστημα Οκτώβριος - Δεκέμβριος. Οι προβλέψεις, ωστόσο, είναι πιο ήπιες σε σχέση με τα αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου του 2014, με τις Προοπτικές να βελτιώνονται σε μόλις 15 από τις 42 χώρες.

Ωστόσο, οι εργοδότες αναμένουν να κλείσουν τη χρονιά πιο αισιόδοξα σε σχέση με το 2013, με τις Προοπτικές να ενισχύονται σε 29 χώρες σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους,
και να αποδυναμώνονται σε μόλις 12.

Πιο αισιόδοξα σχέδια προσλήψεων καταγράφονται για το τέταρτο τρίμηνο στην Ινδία, στην Ταϊβάν και στη Νέα Ζηλανδία, ενώ οι πιο αδύναμες -και μόνες- αρνητικές προβλέψεις καταγράφονται στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Ιρλανδία, στη Δημοκρατία της Τσεχίας και στη Φινλανδία.

Στη γεωγραφική περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ), οι προοπτικές απασχόλησης είναι μικτές: Οι εργοδότες σε 18 από τις 24 χώρες προβλέπουν αύξηση του αριθμού απασχολούμενων κατά το προσεχές τρίμηνο, ενώ οι εργοδότες σε πέντε χώρες αναμένουν μείωση του αριθμού απασχολούμενων. Οι προβλέψεις προσλήψεων βελτιώνονται σε εννέα χώρες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και ενισχύονται σε 20 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Οι εργοδότες στην Τουρκία καταγράφουν τα πιο αισιόδοξα σχέδια προσλήψεων στην περιοχή αυτή, ενώ η πιο ασθενής πρόβλεψη σημειώνεται στην Ισπανία.

Δείτε αναλυτικά την έρευνα της Manpower στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό υλικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v