Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΝΦΙΑ: Σε μεταγενέστερη εκκαθάριση οι εκπτώσεις στα ξενοίκιαστα

Στο 20%, πιθανότατα, η έκπτωση για κενά-ξενοίκιαστα στην τροπολογία για ΕΝΦΙΑ που κατατίθεται στη Βουλή. «Αγκάθι» ο εντοπισμός των κτισμάτων. Ολόκληρο το φόρο θα πληρώνουν οι ιδιοκτήτες, σε νέα εκκαθάριση η έκπτωση.

ΕΝΦΙΑ: Σε μεταγενέστερη εκκαθάριση οι εκπτώσεις στα ξενοίκιαστα

Στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι κατέληξαν στο ύψος της έκπτωσης από τον ΕΝΦΙΑ για τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, όχι όμως και στον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί αυτή η έκπτωση.

Η διάταξη, που εκτός απροόπτου θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, θα προβλέπει έκπτωση έως 20%, ωστόσο δεν θα προσδιορίζει επακριβώς τον τρόπο με τον οποίο θα υπολογισθεί. Το πρόβλημα έγκειται στον ακριβή καθορισμό, αλλά και στον εντοπισμό των κτισμάτων που θα τύχουν της συγκεκριμένης έκπτωσης.

Έτσι, ενώ κλείνει το θέμα του ποσοστού της έκπτωσης, οι ιδιοκτήτες των κενών, ξενοίκιαστων μη ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων, θα κληθούν να καταβάλουν κανονικά ολόκληρο το φόρο και η έκπτωση θα υπολογιστεί αργότερα με νέα εκκαθάριση του φόρου.

Όσον αφορά στα ζητήματα που καλούνται να επιλύσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, αυτά αφορούν:

-Στον ορισμό του «κενού, ξενοίκιαστου και μη ηλεκτροδοτούμενου κτίσματος», καθώς θα πρέπει να συμπεριληφθεί και ο χρόνος κατά τον οποίο το κτίσμα αυτό είχε τη συγκεκριμένη ιδιότητα.

Θα πρέπει δηλαδή να διευκρινιστεί για πόσο χρονικό διάστημα πρέπει να έχει μείνει «κενό, ξενοίκιαστο και μη ηλεκτροδοτούμενο» ένα κτίσμα για να κριθεί ότι ο ιδιοκτήτης του δικαιούται έκπτωσης επί του ΕΝ.Φ.Ι.Α. Κάτι τέτοιο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο καθώς ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. επιβάλλεται στην ακίνητη περιουσία που είχε ο φορολογούμενος μια συγκεκριμένη μέρα του έτους και ειδικότερα την 1η Ιανουαρίου. Αν λοιπόν δεν ορισθεί η έννοια του «κενού, μη ηλεκτροδοτούμενου κτίσματος» σε βάθος χρόνου, τότε υπάρχει πιθανότητα να δικαιούται της έκπτωσης κι ένας ιδιοκτήτης ο οποίος καθ' όλη τη διάρκεια του 2013 εκμίσθωνε κανονικά το ακίνητο.

-Στον εντοπισμό των ιδιοκτητών που κατέχουν «κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα». Ο εντοπισμός αυτός είναι εξίσου δύσκολη υπόθεση καθώς τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, με βάση τις δηλώσεις Ε2 και Ε9 αφορούν μόνο στα κτίσματα τα οποία παρέμειναν κενά το προηγούμενο έτος για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών όχι όμως και το εάν αυτά τα ακίνητα ήταν και μη ηλεκτροδοτούμενα. Επομένως, θα πρέπει να βρεθούν ποια από τα δηλωθέντα ως κενά κτίσματα ήταν ταυτόχρονα και μη ηλεκτροδοτούμενα.

Η πληροφορία αυτή υπάρχει μόνο στο αρχείο της ΔΕΗ και απαιτείται αρκετός χρόνος μέχρι το υπουργείο Οικονομικών να αποκτήσει πρόσβαση και να αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη πληροφορία.

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι να καθοριστεί το νέο πλαίσιο οι φορολογούμενοι που κατέχουν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα θα πληρώνουν κανονικά τις δόσεις του φόρου (η πρώτη θα καταβληθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου) και αργότερα με την επανεκκαθάριση του φόρου που θα γίνει με συνυπολογισμό της έκπτωσης για τα κενά, ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα θα αφαιρεθεί το ποσό της έκπτωσης από τις τελευταίες δόσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v