Οι διπλάσιες συναλλαγές σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά, που καταγράφει ο διεθνής οίκος Sotheby’s International Realty πριν καν κλείσει το 2014, δείχνουν πως επανακάμπτει το ενδιαφέρον των ξένων αγοραστών για την ελληνική αγορά πολυτελούς κατοικίας.
Την ίδια στιγμή, όμως, η ελαφρά βελτίωση των συνθηκών στην οικονομία «βγάζει από την αγορά» ακίνητα που βρίσκονταν προς πώληση καθώς οι ιδιοκτήτες βλέπουν καλύτερες ημέρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις ακινήτων στα νησιά, μάλιστα, έχει αρχίσει να καταγράφεται και αύξηση των τιμών που ζητούνται.
Όπως επισημαίνει ο κ. Παναγιώτης Φαρμάκης, εκπρόσωπος της Sotheby’s International Realty στην Ελλάδα, πολλά ξενοδοχεία που βρίσκονταν προς πώληση βγήκαν από τις σχετικές λίστες μετά την έκρηξη του τουρισμού κατά τη φετινή περίοδο. Ταυτόχρονα, όμως, η φοροεπιδρομή στα ακίνητα οδηγεί αρκετούς ιδιοκτήτες, που διαθέτουν σημαντική περιουσία στην Αθήνα και σε νησιά, στην απόφαση να πωλήσουν ένα ακίνητο ώστε να συντηρήσουν τα υπόλοιπα.
Ο κ. Φαρμάκης υποστηρίζει πως τα τελευταία πέντε χρόνια δεν είχε μειωθεί το ενδιαφέρον των ξένων αγοραστών για τα ελληνικά ποιοτικά ακίνητα. Όμως, «οι υποψήφιοι αγοραστές δεν προχωρούσαν στο επόμενο βήμα, δηλαδή στην υπογραφή συμβολαίου αγοράς, εξαιτίας του ασταθούς πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού περιβάλλοντος».
«Η εικόνα έχει αλλάξει από τον Μάιο καθώς φέτος είχε προηγηθεί και το πολύμηνο πάγωμα της αγοράς εξαιτίας της εκκρεμότητας με τη φορολόγηση των ακινήτων» προσθέτει.
Σύμφωνα με τα στελέχη της αγοράς ακινήτων, το ενδιαφέρον των ξένων αγοραστών για κατοικίες επικεντρώνεται στα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου και την Κρήτη, κυρίως στα μεγαλύτερα στα οποία υπάρχει πρόσβαση μέσω αεροπλάνου. Μικρότερο ενδιαφέρον καταγράφεται και στα προάστια της Αθήνας, «περισσότερο από επιχειρηματίες ή στελέχη επιχειρήσεων που έρχονται για να εργαστούν στην Ελλάδα».
Στην αγορά υποστηρίζουν πως το περίφημο πρόγραμμα της «πενταετούς άδειας παραμονής» για τους ξένους αγοραστές ακινήτων (άνω των 250.000 ευρώ) στην Ελλάδα δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. «Η επικρατούσα πολιτική και οικονομική αστάθεια επιστέγασε τα πλεονεκτήματα της βίζα» λέει ο κ. Φαρμάκης της Sotheby’s International Realty. Οσο βελτιώνεται η κατάσταση της οικονομίας, τόσο θα αποδίδει το πρόγραμμα της «πενταετούς άδειας παραμονής» εκτιμούν.
Στον κατάλογο της Sotheby’s περιλαμβάνονται, πάντως, πανάκριβες κατοικίες στην Αττική και στα νησιά, με τιμές που ξεπερνούν τα πέντε και τα δέκα εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις κινούνται σε επίπεδα άνω των 15 εκατομμυρίων. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται παραθαλάσσια βίλα στο Σούνιο, με τιμή 18 εκατ. ευρώ, η βίλα του Αριστοτέλη Ωνάση στη Γλυφάδα (πωλείται από ιδιώτη επενδυτή στον οποίο είχε περιέλθει με «δώρο» ένα άλμπουμ αδημοσιεύτων φωτογραφιών από τη ζωή του Ελληνα κροίσου!), πολυτελής βίλα 7 υπνοδωματίων στα νότια προάστια με τιμή 12,75 εκατ. ευρώ. Ειδικά στη Βούλα, τη Βάρη και τη Γλυφάδα, μεγάλος αριθμός πολυτελών κατοικιών είναι σήμερα προς πώληση.
Στα νησιά εντοπίζονται μεγάλος αριθμός πολυτελών κατοικιών στη Μύκονο, στη Ρόδο, την Κρήτη (π.χ. στην Ελούντα και άλλες περιοχές) και στη Σαντορίνη οι οποίες πωλούνται σε τιμές άνω των τριών εκατομμυρίων ευρώ. Στον κατάλογο του διεθνούς οίκου περιλαμβάνονται και πολυτελή τουριστικά συγκροτήματα (κυρίως με βίλες) στην Πελοπόννησο, στο Ιόνιο (Κέρκυρα, Ζάκυνθος, κλπ) και στο Αιγαίο (Κρήτη, Κάλυμνος, κλπ).
Οι τιμές στις οποίες κλείνουν τα συμβόλαια είναι συνήθως 25% - 30% χαμηλότερες από τις ζητούμενες υποστηρίζει ο κ. Φαρμάκης ο οποίος επισημαίνει πως πολλά από τα ακίνητα πωλούνται εξαιτίας της φοροεπιδρομής των τελευταίων ετών. Στην αγορά επισημαίνουν πως «υπάρχουν ποιοτικά ακίνητα» αλλά για να ενισχυθεί περαιτέρω το ενδιαφέρον χρειάζεται μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων και σταθερό οικονομικό / φορολογικό πλαίσιο.
Μπορεί η δημοσιότητα να επικεντρώνεται στις επενδύσεις που γίνονται από επωνύμους (όπως η απόκτηση του νησιού Οξυά στο Ιόνιο από τον τέως εμίρη του Κατάρ, του Σκορπιού από τον Ρώσο μεγιστάνα Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ, βίλας στο Πόρτο Χέλι από το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας), αλλά ο μεγαλύτερος αριθμός ξένων αγοραστών είναι «κοινοί θνητοί» τονίζουν οι μεσίτες.
Μια πρόσφατη έρευνα της Ενωσης Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμώνων, με καταγραφή συμβολαίων που είχαν υπογραφεί στους πέντε πρώτους μήνες του έτους δείχνει πως και η φθηνότερη εξοχική κατοικία αρχίζει να κινείται και να ενδιαφέρει τους ξένους αγοραστές. «Πρόκειται για μία από τις πλέον σημαντικές και υποσχόμενες βιομηχανίες στον τομέα του real estate στην Ελλάδα», επισημαίνουν «και αυτή την περίοδο φαίνεται η συγκεκριμένη αγορά να αρχίζει και πάλι να αποκτά παλμό».