ΣΔΙΤ: Υπογράφονται τέσσερις συμβάσεις διαχείρισης απορριμμάτων

Τα 330 εκατ. ευρώ προσεγγίζει η συνολική αξία των συμβάσεων στα πέντε έργα ΣΔΙΤ στα οποία έχουν επιλεγεί προσωρινοί ανάδοχοι. Στόχος η υπογραφή τεσσάρων συμβάσεων μέχρι το Δεκέμβριο. Προχωρούν οι συζητήσεις με τράπεζες για τη χρηματοδότηση.

ΣΔΙΤ: Υπογράφονται τέσσερις συμβάσεις διαχείρισης απορριμμάτων

Μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι για δύο ακόμα έργα κατασκευής μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων, σε Δυτική Μακεδονία (από το υπουργείο Περιβάλλοντος) και σε νομό Σερρών (από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας).

Χθες εγκρίθηκαν οι αντίστοιχοι όροι για το έργο της Ηλείας και ήδη έχει δοθεί το πράσινο φως για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Στόχος του υπουργείου είναι να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις για τα τέσσερα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, που εκτελούνται με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) μέχρι το τέλος του χρόνου ή το αργότερο στις αρχές του 2015.

Για το πρώτο εξάμηνο του 2015 δρομολογείται η υπογραφή του πέμπτου έργου ΣΔΙΤ στα απορρίμματα στο οποίο υπάρχει προσωρινός ανάδοχος, της περιφέρειας Ηπείρου. Η συνολική αξία των συμβάσεων στα πέντε έργα προσεγγίζει τα 330 εκατ. ευρώ.

Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη 13 διαγωνισμοί σε ολόκληρη την Ελλάδα με τελευταίο το έργο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με τη συνολική αξία των συμβάσεων κοντά στα δύο δισ. ευρώ και το κατασκευαστικό αντικείμενο στα 750 εκατ. ευρώ.

Οι πέντε προσωρινοί ανάδοχοι, μαζί με τις τράπεζες (που προχωρούν με ταχείς ρυθμούς τις σχετικές χρηματοδοτικές συμβάσεις) εργάζονται με ταχείς ρυθμούς ώστε υπογραφούν οι συμβάσεις εντός του έτους για τα περισσότερα έργα.

Η πρώτη σύμβαση που αναμένεται να υπογραφεί θα αφορά στο μεγάλο έργο διαχείρισης απορριμμάτων της περιφέρειας Πελοποννήσου το οποίο έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Θα ακολουθήσει ο (πρώην) νομός Ηλείας στον οποίο επικράτησε η κοινοπραξία J&P ΑΒΑΞ – Μεσόγειος – ΑΑΓΗΣ.

Στην Δυτική Μακεδονία (στη χρηματοδότηση του οποίου συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – ΕΤΕπ) επικράτησε η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΗΛΕΚΤΩΡ του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Σε δύο έργα κατάφερε να επικρατήσει μέχρι στιγμής η κοινοπραξία Archirodon – Intrakat – Envitec και συγκεκριμένα για το νομό Σερρών και την προηγούμενη εβδομάδα για την περιφέρεια Ηπείρου.

Οι τεχνικές εταιρείες δίνουν σκληρή μάχη προκειμένου να βάλουν πόδι στην αγορά διαχείρισης απορριμμάτων, όπως προκύπτει από τη μεγάλη συμμετοχή στους σχετικούς διαγωνισμούς. Πρόκειται για μια τεράστια αγορά που μπορεί να αναπληρώσει τη βουτιά των παραδοσιακών δημοσίων έργων, αφού η συνολική αξία των συμβάσεων διαχείρισης απορριμμάτων προσεγγίζει τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, με το κόστος κατασκευής στα 750 εκατ. ευρώ (το 50% χρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους και πρόσθετη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων).

Στελέχη της κατασκευαστικής αγοράς επισημαίνουν πως το ξεκαθάρισμα του τοπίου στους διαγωνισμούς ΣΔΙΤ (η ειδική γραμματεία ΣΔΙΤ του υπουργείου Ανάπτυξης δεν έχει χάσει καμία από τις δεκάδες προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας και συνεχώς βελτιώνει το πλαίσιο διεξαγωγής των διαγωνισμών) έχει αυξήσει τον ανταγωνισμό. Για παράδειγμα, όπως τονίζουν μηχανικοί που συμμετέχουν στα ΣΔΙΤ, στον τελευταίο διαγωνισμό, που αφορούσε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπήρξε ρεκόρ συμμετοχών, με επτά υποψηφίους ομίλους. Στο δεύτερη φάση πέρασαν, μάλιστα, οι έξι εξ αυτών και συγκεκριμένα οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΗΛΕΚΤΩΡ, η Τοξότης, η κοινοπραξία ΜΕΤΚΑ – Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης, η κοινοπραξία – Archirodon Group – Intrakat – Envitec και η κοινοπραξία J&P ΑΒΑΞ – Μεσόγειος.

Ο ιδιωτικός φορέας που θα επιλεγεί θα αναλάβει τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, με ετήσια δυναμικότητα διαχείρισης περίπου 150 χιλ. τόνων απορριμμάτων, για διάστημα 27 ετών.

Και στο υπουργείο Περιβάλλοντος βιάζονται προκειμένου να αποφύγει η χώρα τα βαριά ημερήσια πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξαιτίας της διατήρησης δεκάδων ανεξέλεγκτων χωματερών.

Στο ΥΠΕΚΑ έλεγαν πρόσφατα πως «η βαθμιαία παύση λειτουργίας όλων των ΧΑΔΑ τους επόμενους 10 μήνες, λόγω της υλοποίησης των έργων προσωρινής διαχείρισης και η πλήρης περιβαλλοντική αποκατάστασή τους πριν το τέλος του 2015, θα μειώσει το χρηματικό πρόστιμο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο, εξοικονομώντας πολύτιμους πόρους της τάξεως των 10.000.000 σε μια δύσκολη περίοδο για την πατρίδα μας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v