Κίνητρα πρόσληψης νέων και μακροχρόνια ανέργων, με χρηματοδότηση από κοινοτικά κονδύλια αναμένεται να δεχθεί η τρόικα των δανειστών που βλέπει παράλληλα με την ανεργία που παραμένει σε ύψη ρεκόρ και την αγορά εργασίας να χαρακτηρίζεται από ανησυχητική ρευστότητα.
Η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται πλέον, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των δανειστών, τη σύνδεση της περαιτέρω μείωσης των εργοδοτικών εισφορών με αύξηση της απασχόλησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται μάλιστα, τα κίνητρα αυτά να συνδεθούν με προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του νέου ΕΣΠΑ. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ μάλιστα, επιδιώκεται η αντίστοιχη διασύνδεση και με φοροελαφρύνσεις.
Δεν είναι τυχαίο, μια ημέρα πριν από την... απόβαση της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Παρίσι, το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συγκάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο Απασχόλησης, με τη συμμετοχή του ίδιου αλλά και του αντιπροέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου.
Στην πρώτη αυτή, συνεδρίαση θα συμμετέχουν και οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Παιδείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Αιγαίου, μαζί με το σύνολο των κοινωνικών εταίρων, εκπροσώπων δηλαδή της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, ώστε συνολικά, η ελάφρυνση για τις επιχειρήσεις αναφορικά με το μη μισθολογικό κόστος, να είναι της τάξης των 5 μονάδων.
Μόλις πριν από μερικούς μήνες, την 1η Ιουλίου, εφαρμόστηκε η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 2,9% για τους εργοδότες και 1% για τους εργαζόμενους. Στο υπουργείο Εργασίας υπολόγιζαν ότι αυτό θα είχε ως συνέπεια την αύξηση της απασχόλησης, σε βάθος χρόνου, κατά τουλάχιστον 30.000 θέσεις εργασίας. Κάτι που δεν φαίνεται, παρ' ότι εκτιμάται ότι είναι ακόμη νωρίς για διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.
Το σίγουρο είναι, πως τον πρώτο μήνα εφαρμογής της μείωσης, το ΙΚΑ απώλεσε πάνω από 60 εκατ. ευρώ από τα έσοδά του, ποσό που αντιστοιχεί σε μείωση πάνω από 7%. Το γεγονός αυτό έχει θορυβήσει τη διοίκηση του ταμείου, αφού πρόκειται για μήνα που το ΙΚΑ εμφανίζει αυξημένα έσοδα, λόγω της εποχικής απασχόλησης από τον τουρισμό. Μάλιστα, στελέχη του ταμείου εκτιμούν ότι η μείωση θα είναι μεγαλύτερη τους επόμενους μήνες, γεγονός που όχι μόνο δεν επιτρέπει συζητήσεις για περαιτέρω μείωση, αλλά καθιστά δυσχερέστερη την δημοσιονομική ισορροπία του ταμείου.
Στο πλαίσιο αυτό, και με τα στοιχεία για τα έσοδα των ταμείων στην ατζέντα, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει προετοιμάσει το έδαφος ώστε, αρχής γενομένης από το Παρίσι, να ρίξει στο τραπέζι των επίσημων διαπραγματεύσεων, την πρόταση για μείωση των εργοδοτικών εισφορών, σε επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν νέους ή μακροχρόνια άνεργους, τις ομάδες των ανέργων δηλαδή που πλήττονται περισσότερο, ακόμη και με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αντίστοιχη πρόταση, για φορολογικές ελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις που «γεννούν» απασχόληση, που δημιουργούν δηλαδή νέες θέσεις εργασίας χωρίς να έχουν απολύσει προσωπικό για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, αναμένεται να καταθέσει σήμερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Απασχόλησης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Όπως έχει αποκαλύψει στο Εuro2day.gr ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, στόχος της κυβέρνησης είναι να συνδέσει τις όποιες αποφάσεις για τη φορολογία με την αύξηση της απασχόλησης. «Η συζήτηση που γίνεται για αποκλιμάκωση των βαρών της φορολογίας πρέπει να συνδυαστεί με την αύξηση της απασχόλησης. Η μείωση της φορολογίας να είναι αποτέλεσμα της αύξησης της απασχόλησης» δήλωνε χαρακτηριστικά. Η εξειδίκευση της πρότασης αυτής θα παρουσιαστεί σήμερα, όπως και η πρόταση για τον συνδυασμό των αναπτυξιακών προγραμμάτων με την αύξηση της απασχόλησης.
Σε αυτή την προσπάθεια η κυβέρνηση θα έχει στο πλευρό της και την ΓΣΕΕ, η οποία στην ετήσια έκθεσή της για την ελληνική οικονομία το 2014, θα παρουσιάσει μια άκρως εφιαλτική πραγματικότητα, καθώς εκτιμά ότι για να μειωθεί η ανεργία στα επίπεδα του 2009, δηλαδή σε προ κρίσης, μονοψήφια ποσοστά, θα περάσουν τουλάχιστον 20 χρόνια.
Ο ίδιος ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ έχει υποστηρίξει δημόσια και καταγράφεται στην έκθεση, ότι για την υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης για δημιουργία 700.000 νέων θέσεων εργασίας μέχρι το 2020, θα πρέπει να επιτευχθεί ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 8% ετησίως! Εάν ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ είναι της τάξης του 2%, τότε θα δημιουργηθούν στην καλύτερη περίπτωση 180.000 νέες θέσεις εργασίας, με την ανεργία να μειώνεται στα επίπεδα του 22% με 23%, το 2020. Για να επανέλθει η ανεργία στα επίπεδα του 2009, με ευνοϊκό σενάριο αύξησης του ΑΕΠ 3,5% με 4%, η ΓΣΕΕ εκτιμά ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια.