Μέσα στον Σεπτέμβριο επαναπροκηρύσσεται ο διαγωνισμός για την 20ετή διαχείριση του ιπποδρομιακού στοιχήματος καθώς χθες το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) κήρυξε άγονη την προηγούμενη διαδικασία.
Προηγήθηκε μαραθώνια κοινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ και του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων όπου διαπιστώθηκε πως ακόμα και η βελτιωμένη προσφορά της Intralot είχε δομηθεί κατά τέτοιον τρόπο ώστε απείχε παρασάγγας από την αποτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή που είχε προσλάβει το Ταμείο.
Η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται πως έλαβε τελικά υπόψη της και το γεγονός πως υπήρχε, έστω εκτός διαδικασίας, προσφορά πολλαπλάσια της Intralot από την επενδυτική εταιρεία Global Family Partners (GFP) και κινήθηκε στη βάση της προστασίας του δημόσιου συμφέροντος. Η διοίκηση της τελευταίας είχε από νωρίς χθες καταθέσει στο ΤΑΙΠΕΔ εγγυητική επιστολή 40 εκατ. ευρώ, δηλαδή αντίστοιχη με την προσφορά που είχε υποβάλει στο Ταμείο προ εβδομάδων.
Η GFP, η οποία συνεργάζεται με τον ΟΠΑΠ, είχε δηλώσει από την πρώτη στιγμή πως ενδιαφέρεται σοβαρά για το ιπποδρομιακό στοίχημα, πως είναι πρόθυμη να καταθέσει οποιαδήποτε εγγύηση (όπως και έπραξε), αλλά και να αυξήσει το τίμημα (εφόσον υπάρξουν διαπραγματεύσεις). Για να διευκολύνει τη διαδικασία, μάλιστα, είχε υποστηρίξει πως προσφέρει τα 40 εκατ. ευρώ χωρίς να ζητά τη διενέργεια due diligence, θεωρώντας ότι καλύπτεται από τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή της, ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Αρχικά η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ είχε υποστηρίξει πως αδυνατεί να αξιολογήσει την πρόταση της GFP καθώς υπεβλήθη εκτός διαδικασίας και πως "μοναδική εγκύρως υποβληθείσα προσφορά" είναι αυτή της κοινοπραξίας υπό την Intralot.
Χθες διαπίστωσε, όμως, πως η προσφορά της τελευταίας απείχε από την αποτίμηση του ανεξάρτητου οίκου. Παράλληλα είχε στο τραπέζι μια άλλη πρόταση, μέσω της οποίας το δημόσιο θα αντλούσε πολλαπλάσια έσοδα. Συνεπώς είχε την ευχέρεια να ακυρώσει τον διαγωνισμό, χωρίς να υπάρξουν φωνές για ναυάγιο κ.λπ., αφού έχει εξασφαλίσει τουλάχιστον έναν υποψήφιο για τη νέα διαδικασία, ο οποίος μάλιστα δεσμεύεται να προσφέρει πολλαπλάσιο τίμημα από την προσφορά που υπήρχε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που είναι δύσκολο να διασταυρωθούν, η διοίκηση της Intralot αύξησε ελάχιστα το εφάπαξ τίμημα σε σχέση με την αρχική προσφορά των 5,25 εκατ. ευρώ. Ο διπλασιασμός του (κινούνταν στα 10 - 12 εκατ. ευρώ) προερχόταν, κατά τις ίδιες πληροφορίες, από αύξηση του ποσοστού εσόδων του ιπποδρομιακού στοιχήματος που θα απέδιδε η Intralot στο Δημόσιο, σε σχέση με τις προβλέψεις του διαγωνισμού. Η πρόταση δεν έγινε φυσικά δεκτή, με δεδομένη την απαίτηση (με βάση την αποτίμηση του ανεξάρτητου συμβούλου) για εφάπαξ τίμημα που, σύμφωνα με πηγές, κινούνταν άνω των 15 εκατ. ευρώ.
Η επαναπροκήρηξη του διαγωνισμού αναμένεται να συνοδευθεί από αίτημα της κυβέρνησης προς την Κομισιόν για μικρή παράταση στην ημερομηνία κατά την οποία πρέπει να τεθεί σε εκκαθάριση ο ΟΔΙΕ, ο κρατικός οργανισμός που διαχειρίζεται σήμερα το ιπποδρομιακό στοίχημα και τον ιππόδρομο στο Μαρκόπουλο. Με βάση τη συμφωνία με την Κομισιόν, ο ΟΔΙΕ πρέπει να τεθεί σε εκκαθάριση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, αλλά στο ενδεχόμενο αυτό αντιδρούν ιπποδρομιακοί φορείς.
Οι τελευταίοι θεωρούν πως αν τεθεί σε εκκαθάριση ο ΟΔΙΕ πριν βρεθεί νέος διαχειριστής του ιπποδρομιακού στοιχήματος τότε κινδυνεύουν να χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Στο ΤΑΙΠΕΔ υποστήριζαν από καιρό πως θα καταβληθεί προσπάθεια για παράταση. Καθησυχαστικοί ήταν και για τις απαιτήσεις, ύψους 22 - 25 εκατ. ευρώ, που έχει εγείρει η Intralot για οφειλές του ΟΔΙΕ. Η εταιρεία έχει προσημειώσει και το ακίνητο που στεγάζει τον ιππόδρομο στο Μαρκόπουλο και αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσει μετά τη χθεσινή εξέλιξη.