Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΑΔ: Ψάχνει σύμβουλο για «ξεκαθάρισμα» 1.000 ακινήτων

Νέο διαγωνισμό προκήρυξε η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου για την πρόσληψη συμβούλου διαχείρισης του μεγάλου έργου νομικού και τεχνικού ξεκαθαρίσματος 1.000 κρατικών ακινήτων που πρόκειται να αξιοποιηθούν. Σε εξέλιξη και ο μεγάλος διαγωνισμός για την κοινοπραξία που θα αναλάβει το έργο.

ΕΤΑΔ: Ψάχνει σύμβουλο για «ξεκαθάρισμα» 1.000 ακινήτων

Διαγωνισμό για την πρόσληψη συμβούλου διαχείρισης (project manager) του μεγάλου έργου τεχνικού και νομικού ξεκαθαρίσματος 1.000 προς αξιοποίηση κρατικών ακινήτων προκήρυξε η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Ο σύμβουλος διαχείρισης θα συντονίσει το έργο της κοινοπραξίας που θα αναλάβει να διαλέξει τα 1.000 ακίνητα από μια δεξαμενή 3.000 ακινήτων, κι η οποία θα επιλεγεί μέσω ξεχωριστού διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο διαγωνισμός για την επιλογή project manager έχει καταληκτική ημερομηνία τη 15η Οκτωβρίου κι αμοιβή του τοποθετείται στα 760 χιλ. ευρώ πλέον ΦΠΑ. Ο διαγωνισμός για την επιλογή της κοινοπραξίας (γραφείων μηχανικών, δικηγόρων κ.λπ.) που θα αναλάβει το ξεκαθάρισμα των ακινήτων έχει ημερομηνία υποβολής προσφορών τη 17η Σεπτεμβρίου. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου προσεγγίζει τα 6 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται πως προϋπόθεση για την υλοποίηση του έργου είναι η εξασφάλιση πόρων από το επόμενο ΕΣΠΑ, καθώς θα απαιτηθούν σημαντικά κεφάλαια ώστε να ενταχθεί σε ενιαία βάση δεδομένων και θα ξεκαθαρίσει το νομικό καθεστώς χιλιάδων ακινήτων.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΤΑΔ, περισσότερο από το 65% του χαρτοφυλακίου των 72.000 ακινήτων της ΕΤΑΔ «βρίσκεται υπό προβληματικό νομικό καθεστώς». Συγκεκριμένα, 28.234 κρατικά ακίνητα είναι καταπατημένα, 16.431 είναι αγνώστου νομικού καθεστώτος (δε γνωρίζουμε ποιος και πώς τα χρησιμοποιεί κ.λπ.) και 1.697 είναι αμφίβολου νομικού καθεστώτος. Άλλα 10.626 ακίνητα είναι ελεύθερα και 1.435 είναι μερικώς ελεύθερα, δηλαδή δεν αξιοποιούνται, ενώ 7.386 είναι παραχωρημένα κατά κυριότητα και 1.322 παραχωρημένα κατά χρήση. Στον ίδιο κατάλογο περιλαμβάνονται και 3.486 ακίνητα ειδικής φύσεως καθώς και 161 ακίνητα που εμφανίζονται διεκδικούμενα από ιδιώτες στα δικαστήρια.

Εκτός από το χάος των ακινήτων που είναι αναξιοποίητα (καταπατημένα κ.λπ.), η ΕΤΑΔ επιχειρεί να ξεκαθαρίσει και τις χιλιάδες συμβάσεις με τις οποίες έχουν παραχωρηθεί ακίνητα σε ιδιώτες. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο, στη σημερινή βάση δεδομένων (με παλαιά στοιχεία που προέρχονται κυρίως από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου - ΚΕΔ) καταγράφονται περίπου 400 μη ενεργές συμβάσεις, ενώ επικαιροποίηση απαιτείται και στις περίπου 8.700 συμβάσεις παραχώρησης που έχει υπογράψει το Δημόσιο. Επιπλέον απαιτούνται και πρωτοβουλίες «για προετοιμασία ενεργειών για είσπραξη απαιτήσεων από μη καταβληθέντα μισθώματα, για επιστροφή των ακινήτων στα οποία δεν έχει υλοποιηθεί η χρήση που ορίζει η παραχώρηση, για επιστροφή των ακινήτων τα οποία δεν χρησιμοποιούνται πλέον από τον παραχωρησιολήπτη κατά κυριότητα».

Η πλειονότητα των πληροφοριακών στοιχείων της ακίνητης περιουσίας, όπως κληρονομήθηκε από την ΕΤΑΔ που συγχωνεύθηκε με την ΚΕΔ, έχει επικαιροποιηθεί πριν από τουλάχιστον 8 χρόνια. «Λιγότερο από το 4% των πληροφοριακών στοιχείων έχει επικαιροποιηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια» με αποτέλεσμα να καθίσταται αμφίβολη η αξιοπιστία τους, αφού η κατάσταση των ακινήτων μπορεί να έχει αλλάξει σημαντικά. Μεταξύ των ετών 2002 και 2004 είχαν επικαιροποιηθεί τα στοιχεία περίπου 63.000 ακινήτων, αλλά στη συνέχεια η προσπάθεια ατόνησε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v