Ανοικτό και με απρόβλεπτες μάλιστα διαστάσεις παραμένει για την κυβέρνηση το μέτωπο των ροδακινοπαραγωγών και της αποζημίωσής τους λόγω του ρωσικού εμπάργκο. Η τελική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ύψος των ενισχύσεων και τον τρόπο κατανομής τους θα ληφθεί στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας που έχει προγραμματιστεί για τις 5 Σεπτεμβρίου, ωστόσο η κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι αυτές δεν θα επαρκέσουν για τη ζημία που έχουν υποστεί οι Έλληνες αγρότες.
Χθες, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας επανέλαβε, μιλώντας στο Mega, ότι πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι οι ροδακινοπαραγωγοί να αποζημιωθούν από ευρωπαϊκά κονδύλια, ομολόγησε όμως ότι τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Κρίσεων σε καμία περίπτωση δεν φτάνουν. Σύμφωνα με δημοσίευμα του eurobserver, η Ε.Ε. θα διαθέσει κεφάλαια έως 30 εκατομμύρια ευρώ για τους πληγέντες παραγωγούς, όταν όμως άπαντες αναγνωρίζουν ότι το ποσό είναι πολύ μεγαλύτερο και ανεβαίνει διαρκώς, από τη στιγμή που το εμπάργκο της Ρωσίας στα ευρωπαϊκά προϊόντα συνεχίζεται.
Η Ε.Ε. θα παρουσιάσει στα κράτη μέλη το σχέδιο κανονισμού για τα ροδάκινα την ερχόμενη Παρασκευή 22 Αυγούστου, ενώ για σήμερα στις 10.30 το πρωί έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή αρμόδιων φορέων προκειμένου να εξεταστούν οι εξελίξεις. Το "παρών" θα δώσουν αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και εκπρόσωποι παραγωγικών και εξαγωγικών φορέων.
Οι αγρότες, η πλειονότητα των οποίων στηρίζει με την ψήφο της τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης (όπερ σημαίνει και το ανάλογο πολιτικό κόστος), βρίσκονται σε απόγνωση, η επίσημη Πολιτεία πάντως δεν μπορεί να δώσει ξεκάθαρες εγγυήσεις. Κι αυτό διότι αφενός θα πρέπει να βρεθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό τα επιπλέον χρήματα ως συμπλήρωμα στην ευρωπαϊκή ενίσχυση και αφετέρου η κρατική ενίσχυση πιθανόν να μην εγκριθεί από την Κομισιόν, όπως συνέβη και στο πρόσφατο παρελθόν.
"Μπορεί κάποιος να μας πει τι θα γίνει με τους 10.000 τόνους αδιάθετου προϊόντος στις αποθήκες μας, αλλά και πού θα πάνε ποσότητες άνω των 15.000 τόνων συνολικά που βρίσκονται ασυγκόμιστα στα δέντρα;" αναρωτήθηκε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, προσθέτοντας πως η διάθεση ροδακίνων σε κοινωφελή ιδρύματα δεν λύνει το πρόβλημα.
Μόνο το 2013 η ρωσική αγορά κατανάλωσε το 25% της παραγωγής νωπού ροδάκινου, εκτιμώμενης αξίας 24,5 εκατομμυρίων ευρώ. Συμμάχους οι παραγωγοί έχουν βρει στα πρόσωπα των βουλευτών -ακόμα και των κυβερνητικών- της περιφέρειας, οι οποίοι με δημόσιες παρεμβάσεις τους πιέζουν την κυβέρνηση να αποκαταστήσει άμεσα και συνολικά το πρόβλημα.
Και αν ληφθεί υπ' όψιν ότι τα ροδάκινα μπορεί να είναι μόνο η αρχή, αφού πλησιάζει η εποχή και άλλων αγροτικών προϊόντων, όπως τα σταφύλια, οι φράουλες, τα ακτινίδια κ.ά., μπορεί να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος που μπορεί να πάρει το πρόβλημα.
Την ίδια ώρα, άλλες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Τουρκία, η Αργεντινή και η Αίγυπτος, καιροφυλακτούν και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις συνθήκες, επιθυμώντας να καταλάβουν το διαμορφωθέν κενό. Επιδίωξή τους είναι να προωθήσουν τα δικά τους προϊόντα στη Ρωσία, θέτοντας κατά συνέπεια σε άμεσο κίνδυνο την εξαγωγική δύναμη της χώρας μας.