Μοναδική εκκρεμότητα για τις δημοπρασίες ηλεκτρικού παραμένει η τιμή εκκίνησης. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η ΡΑΕ μετά από εκτεταμένη διαβούλευση με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές κατέληξε στο τελικό σχέδιο (δημοπρασίες ΝΟΜΕ) το οποίο θα θέσει σε τελική διαβούλευση τις επόμενες ημέρες.Βασική τροποποίηση έναντι του αρχικού σχεδίου αποτελεί η παροχή της δυνατότητας σε προμηθευτές να επιστρέφουν στο σύστημα την ηλεκτρική ενέργεια που δεν απορρόφησαν οι πελάτες τους, ιδίως όταν το καταναλωτικό προφίλ των τελευταίων χαρακτηρίζεται από μεγάλη κατανάλωση τις νυκτερινές ώρες ή τις αργίες. Η ρύθμιση αυτή ήταν κύριο αίτημα των χαλυβουργιών οι οποίες προκειμένου να επιτύχουν χαμηλό κόστος ηλεκτρικού λειτουργούν τους ηλεκτρικούς τους κλιβάνους τις νυκτερινές ώρες.
Ας σημειωθεί εδώ ότι αιτήματα που είχαν διατυπωθεί από κάποιες βιομηχανίες για πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς δημοπρασίες και με διοικητικά οριζόμενες τιμές δεν έγιναν δεκτά, καθώς κρίθηκε ότι προσκρούουν στις διατάξεις περί κρατικών ενισχύσεων κ.λπ.
Σε ό,τι αφορά πάντως τις τιμές εκκίνησης, που είναι και το πλέον κρίσιμο θέμα, το βέβαιο είναι ότι το σχέδιο που θα δημοσιοποιηθεί δεν θα τις περιλαμβάνει. Όπως επισημάνθηκε από την αρχή, αυτές θα προταθούν από τη ΡΑΕ, λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα όπως τα αποτελέσματα της συγκριτικής μελέτη κόστους ηλεκτροπαραγωγής που ανέθεσε στην Ernst & Young, τα αποτελέσματα της διαιτησίας μεταξύ ΔΕΗ και Αλουμινίου και την απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ της 28ης Φεβρουαρίου για τις εκπτώσεις στη βιομηχανία.
Ωστόσο η τελική πρόταση της ΡΑΕ θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε η έγκριση της τελευταίας να θωρακίζει την ελληνική πλευρά από κάθε αμφισβήτηση ως προς τα θέματα ανταγωνισμού και κρατικών επιδοτήσεων.
Τέλος να σημειωθεί ότι εν όψει έναρξης των δημοπρασιών στο τέλος του χρόνου αναπτύσσουν έντονη δραστηριότητα εταιρείες προμήθειας οι οποίες είναι θυγατρικές ή συνδεδεμένες με παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.
Ήδη η Protergia του ομίλου Μυτιληναίου και η Elpedison (ΕΛΠΕ- Εdison) έχουν επεκταθεί στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας προς καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι με τη χαμηλή τάση (οικιακοί, επαγγελματικοί). Επίσης μεγάλοι καταναλωτές όπως η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν έχουν καταθέσει αίτηση για την απόκτηση άδειας προμήθειας, ώστε να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις δημοπρασίες.
Το παράδειγμα της τελευταίας αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες βιομηχανίες.