Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκολιάς: Δεν μπορεί να υπάρξει ενιαία λύση για τα «κόκκινα» δάνεια

Η διαχείριση των προβληματικών δανείων απαιτεί κυρίως ψυχραιμία και διαμόρφωση ρεαλιστικής στρατηγικής, τονίζει ο CEO της Εθνικής. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα "κόκκινα" δάνεια και η δυνατότητα ανάκτησής τους αποτελούν περιουσιακό στοιχείο των τραπεζών, υπογραμμίζει.

Τουρκολιάς: Δεν μπορεί να υπάρξει ενιαία λύση για τα «κόκκινα» δάνεια

Την άποψη ότι δεν μπορεί να υπάρξει ενιαία λύση για τα κόκκινα δάνεια εκφράζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής.

«Η διαχείριση των προβληματικών δανείων απαιτεί κυρίως ψυχραιμία και διαμόρφωση σωστής και ρεαλιστικής στρατηγικής για την αντιμετώπισή τους. Δεν αντιμετωπίζεται με φωνές και πυροτεχνήματα αλλά ούτε και με blanket solution, τύπου μια λύση για όλους (one -size- fits- all). Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα "κόκκινα" δάνεια και η δυνατότητα ανάκτησής τους αποτελούν περιουσιακό στοιχείο των τραπεζών - κάτι που αναγνώρισαν και όλοι οι επενδυτές που συμμετείχαν στις αυξήσεις κεφαλαίου»

Επισημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζεται με «ευκαιριακές προσεγγίσεις» και «προσωπικές ατζέντες στελεχών και συμβούλων» το θέμα της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων», ενώ προσθέτει πως «είναι ερασιτεχνική η άποψη ότι ένα τραπεζικό σύστημα που είχε συνηθίσει σε ποσοστά επισφαλειών της τάξεως του 5%-7% μπορεί ως δια μαγείας να προσαρμοστεί στο σημερινό επίπεδο επισφαλειών του τελάλη», μεταδίδει το ΑΠΕ.

Διαβεβαιώνει ότι η Εθνική Τράπεζα «με τα ισχύοντα μέχρι σήμερα είναι κεφαλαιοποιημένη αρκετά πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο».

Ο κ. Τουρκολιάς αναφέρει ότι η προσπάθεια για ανάκαμψη της οικονομίας και της χώρας δεν έχει χρονικό ορίζοντα αλλά απαιτεί συνέχεια και συνέπεια και κυρίως προσαρμογή στο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Θεωρεί ότι για να επιτευχθούν διατηρήσιμοι ρυθμοί ανάπτυξης χρειάζονται αρκετές ακόμη διαρθρωτικές μεταβολές. Πρωτίστως χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας σε πολλαπλά επίπεδα που πρέπει να ξεκινήσει από την παιδεία και την νέα γενιά.

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί οι διοικήσεις των τραπεζών δυσκολεύονται να συμφωνήσουν για τη διαχείριση των προβληματικών επιχειρήσεων τονίζει "πως τα σημεία σύγκρουσης που υπάρχουν σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης πρέπει να αντιμετωπίζονται και οι νέες διοικήσεις προβληματικών εταιριών πρέπει να ελέγχονται συνεχώς. Είναι απαραίτητο να διαμορφωθούν συνθήκες που να προάγουν τον υγιή ανταγωνισμό και να εξασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρξει προνομιακή μεταχείριση κανενός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v