Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σχέδιο για κατάργηση του ΑΦΜ σε φοροφυγάδες

Το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην κατάργηση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου στο Τaxis για περισσότερες από 120.000 επιχειρήσεις που έχουν ξεχάσει την εφορία και τις φορολογικές τους υποχρεώσεις όσον αφορά το ΦΠΑ.

Σχέδιο για κατάργηση του ΑΦΜ σε φοροφυγάδες
Μία ακόμα ρύθμιση επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών για την αντιμετώπιση της μη απόδοσης στο Δημόσιο του ΦΠΑ και συνακόλουθα της ραγδαίας αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών από επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Συγκεκριμένα προχωρά στην κατάργηση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου στο Τaxis για περισσότερες από 120.000 επιχειρήσεις που έχουν ξεχάσει την εφορία και τις φορολογικές τους υποχρεώσεις όσον αφορά τον ΦΠΑ.

Όπως προβλέπει το άρθρο 9 του νομοσχεδίου «Μείωση των διοικητικών βαρών σε 13 επιλεγμένους τομείς της Οικονομίας» του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που δόθηκε σήμερα σε διαβούλευση, «η φορολογική διοίκηση δύναται να αναστέλλει τη χρήση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου ή να προβαίνει σε απενεργοποίηση αυτού εάν υφίστανται αντικειμενικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι ο φορολογούμενος έχει παύσει να ασκεί οικονομική δραστηριότητα ή ότι διαπράττει φοροδιαφυγή ή άλλο αδίκημα».

Όπως διευκρινίζεται, ο φορολογούμενος θα έχει σε κάθε περίπτωση το δικαίωμα να αποδείξει ότι δεν έχει υποπέσει σε παραβατική συμπεριφορά.

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2015 της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το οποίο έχει παρουσιαστεί στην τρόικα, προβλέπει ότι έως τον Ιούλιο πρέπει να διαγραφούν τα ΑΦΜ των θεωρούμενων «ανενεργών» επιχειρήσεων. Το μέτρο αφορά, αρχικά τουλάχιστον, τα νομικά πρόσωπα (εταιρίες) και όχι τα φυσικά πρόσωπα.

Σχεδόν 1 στις 2 επιχειρήσεις (από τις περίπου 220.000 συνολικά) θα χάσουν έτσι τη φορολογική τους ταυτότητα, η οποία θα απενεργοποιηθεί.

Σε άλλο άρθρο προβλέπεται: «Για αιτήματα επιστροφής ΦΠΑ από υποκειμένους μη εγκατεστημένους στο εσωτερικό της χώρας, η Φορολογική Διοίκηση αποφαίνεται εντός τεσσάρων μηνών από τη λήψη του σχετικού αιτήματος, εκτός εάν απαιτείται η προσκόμιση συμπληρωματικών στοιχείων οπότε η ως άνω προθεσμία παρατείνεται μέχρι οκτώ μήνες».

Οι βασικές αλλαγές στο νομοσχέδιο είναι:

- Καταργείται η υποχρέωση της υποβολής εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ

- Καταργείται η πρόβλεψη αίτησης επιστροφής ΦΠΑ, η οποία πλέον θα προβλέπεται στο έντυπο επιστροφής φόρου, χωρίς να απαιτείται υποβολή διακριτής αίτησης

- Διαμορφώνεται το πλαίσιο απενεργοποίησης των ΑΦΜ σε περιπτώσεις παύσης της οικονομικής δραστηριότητας ή διάπραξης αδικημάτων

- Καταργείται η απαίτηση δημοσίευσης ετήσιων οικονομικών καταστάσεων και εταιρικών ανακοινώσεων

- Νομοθετείται η πλήρης ηλεκτρονική υποβολή όλων των κοινοποιήσεων στο ΓΕΜΗ με προφανή οφέλη για τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Μητσοτάκη, «πρόκειται για μια σημαντική προσπάθεια όχι μόνο να περιορίσουμε τη γραφειοκρατία στο Δημόσιο, αλλά και να δρομολογήσουμε συνθήκες υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία».

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v