Παπαγεωργίου: Η Ελλάδα πρωταγωνιστής στις ενεργειακές εξελίξεις

Στο χώρο του φυσικού αερίου έχουμε δει σε λίγα μόλις χρόνια να συντελούνται αλλαγές που επηρεάζουν τις ισορροπίες στο σύνολο του ενεργειακού τομέα, τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου.

Παπαγεωργίου: Η Ελλάδα πρωταγωνιστής στις ενεργειακές εξελίξεις

Βρισκόμαστε στο μέσον ενός ραγδαίου μετασχηματισμού που συντελείται στον ενεργειακό κλάδο σε διεθνές επίπεδο, δήλωσε ο κ. Μ. Παπαγεωργίου κατά την ομιλία του στο "Αthens Natural Gas Forum 2014".

Σύμφωνα με τον ίδιο "στο χώρο του φυσικού αερίου, που αποτελεί τη μείζονα θεματική του σημερινού forum, έχουμε δει σε λίγα μόλις χρόνια να συντελούνται αλλαγές που επηρεάζουν τις ισορροπίες στο σύνολο του ενεργειακού τομέα. Με επιπτώσεις που επεκτείνονται σε όλους τους κρίκους της ενεργειακής αλυσίδας, που ξεκινά από την παραγωγή μέχρι τη μεταφορά και την κατανάλωση των ενεργειακών πόρων.

Ενδεικτικά,

- Στον τομέα της παραγωγής, βλέπουμε χώρες – παραδοσιακούς εισαγωγείς φυσικού αερίου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις ΗΠΑ, να οδεύουν σταδιακά στη χρήση νέων τεχνολογιών και μεθόδων ώστε να έχουν ενεργειακή αυτάρκεια και πιθανότατα πολύ σύντομα να γίνουν και εξαγωγείς φυσικού αερίου. Παράλληλα, οι ανακαλύψεις νέων κοιτασμάτων σε άλλες χώρες – πολλές από τις οποίες βρίσκονται στην ευρύτερη γειτονιά μας - δημιουργούν την προοπτική εισόδου στο διεθνή ενεργειακό χάρτη και νέων παικτών με πολύ ενισχυμένο ρόλο.

- Στον τομέα της μεταφοράς, ενισχύεται ολοένα και περισσότερο ο ρόλος του LNG, του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ανοίγονται έτσι νέες αγορές και νέοι δρόμοι στη διακίνηση του αερίου. Μία τάση που αφενός μεν ενισχύει τον ανταγωνισμό μεταξύ των διαφόρων μορφών αερίου αλλά και προέλευσης του, και αφετέρου επιταχύνει τη σταδιακή πορεία προς τη δημιουργία μιας παγκόσμιας αγοράς φυσικού αερίου.

- Τέλος, οι αλλαγές αυτές «ξεκλειδώνουν» νέες τάσεις και δυνατότητες και στον τομέα της κατανάλωσης, και ειδικότερα στους τομείς που επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων των πολιτών, όπως η ηλεκτροπαραγωγή, οι μεταφορές και η θέρμανση.
Όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς, η οποία είναι εξαιρετικά ρευστή, ευμετάβλητη και άκρως ανταγωνιστική. Και φυσικά δεν πρόκειται να μείνει ανεπηρέαστη και η ευρύτερη περιοχή μας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.
Αξίζει λοιπόν να συσχετίσουμε αυτές τις εξελίξεις με τον αντίκτυπο που έχουν στη διαμόρφωση του διεθνούς γεωπολιτικού χάρτη, για να γίνει απολύτως ξεκάθαρο πως αυτή είναι η μεγάλη ευκαιρία της χώρας μας να αποκτήσει ενισχυμένο ρόλο ως στρατηγική πύλη εισόδου των ενεργειακών δικτύων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Πιο συγκεκριμένα, μία σειρά από δεδομένα ενισχύουν το όραμα και τις προσπάθειές μας προς αυτή την κατεύθυνση:

- Πρώτον, οι περισσότεροι από τους αναδυόμενους προμηθευτές ενέργειας βρίσκονται στην ευρύτερη γειτονιά μας, τόσο την Ανατολική όσο και τη Νότια.
Η αξιοποίηση νέων κοιτασμάτων από την περιοχή της Κασπίας και το άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου για την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης αποτελεί πλέον μία ορατή πραγματικότητα, η οποία μάλιστα παίρνει σάρκα και οστά διαμέσου της Ελλάδος με την υλοποίηση του αγωγού TAP. Επιπρόσθετα, η ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή μας, όπως φυσικά στην Κύπρο αλλά και το Ισραήλ, σε συνδυασμό με τις εν εξελίξει έρευνες στη χώρα μας, μπορεί μελλοντικά να ενισχύσει το ρόλο της Ανατολικής Μεσογείου ως μία πολύ σημαντική αναδυόμενη πηγή προμήθειας.

- Δεύτερον, με δεδομένο ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει στο ορατό μέλλον να εξαρτάται από ενεργειακές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, η στρατηγική για διαφοροποίηση πηγών και οδών προμήθειας επιταχύνεται και ενδυναμώνεται.
Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών συζητήθηκε μάλιστα η νέα στρατηγική που προωθεί η Επιτροπή για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού με κύρια σημεία, μεταξύ άλλων, τη διαφοροποίηση του εξωτερικού ενεργειακού εφοδιασμού και την αναβάθμιση των ενεργειακών υποδομών.

Η στόχευση αυτή αυτομάτως προσδίδει ιδιαίτερη αναπτυξιακή και γεωπολιτική σημασία στην υλοποίηση επενδυτικών έργων με άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον που βρίσκονται ήδη σε πορεία υλοποίησης, όπως ο αγωγός TAP,ο ελληνο-βουλγαρικός αγωγός IGB και η αναβάθμιση του τερματικού σταθμού LNG της Ρεβυθούσας, και άλλων έργων που σχεδιάζονται και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της μελέτης.

- Τρίτον και κυριότερον, η χώρα μας μετατρέπεται πλέον από παρατηρητή σε ενεργό μέτοχο των ενεργειακών εξελίξεων που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου. Όχι λόγω των συγκυριών, αλλά γιατί κερδίζουμε καθημερινά μάχες με όπλα μας την πολιτική βούληση, το όραμα και τον στρατηγικό μας σχεδιασμό να αλλάξουμε το πρόσωπο της εγχώριας ενεργειακής αγοράς, υπογραμμίζει ο κ. Παπαγεωργίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v