Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΚ: «Υπό αξιολόγηση μνημονιακά μέτρα»

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε ανάλυση της απόδοσης των φορολογικών μέτρων, υποστηρίζει ανώτατος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ. Στόχος να λειτουργήσει ως όπλο για να επιτευχθούν αλλαγές. Κομβική η υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την ανάκτηση «αξιοπιστίας».

ΥΠΟΙΚ: «Υπό αξιολόγηση μνημονιακά μέτρα»

Αξιολόγηση των εισπρακτικών μέτρων του μνημονίου, δρομολογεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της νέας φιλοσοφίας με την οποία θέλει να «χρωματίσει» την οικονομική πολιτική ενόψει του επικείμενου ελέγχου από τους δανειστές και της «στροφής» στην κοινωνία που επιχειρεί με γνώμονα τις εθνικές εκλογές.

Μετά από 4 χρόνια λιτότητας, η οποία έπληξε ανεπανόρθωτα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει αναλύσεις «τεχνικής ευαισθησίας» σε σχέση με την απόδοση των μέτρων (κυρίως των φορολογικών) και το κοινωνικό κόστος που προκάλεσαν.

Και σ' αυτή την περίπτωση όμως κύριος και βασικός στόχος δεν είναι η ελάφρυνση των πολιτών, αλλά η δημιουργία «εργαλειοθήκης», η οποία θα διευκολύνει την διαπραγμάτευση με την τρόικα.

«Ήρθε ή ώρα να δούμε ποιος πληρώνει τη νύφη» ανέφερε χαρακτηριστικά κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δείχνοντας: την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος τον Ενιαίο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΕΝΦΙΑ), τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και άλλους άμεσους και έμμεσους φόρους που «γέννησαν» τα μνημόνια.

Το οικονομικό επιτελείο θέλει να συντηρήσει το αφήγημα των μελλοντικών φοροελαφρύνσεων αρχής γενομένης από το 2015 (σ.σ. πηγές του οικονομικού επιτελείου έλεγαν ότι οι αλλαγές θα δρομολογηθούν μετά την τρόικα), και παράλληλα να στείλει μήνυμα στην τρόικα ότι ορισμένα από τα εισπρακτικά μέτρα απέτυχαν παταγωδώς, λαμβάνοντας ουσιαστικά χαρακτήρα «τιμωρίας» των πολιτών και όχι δομικών αλλαγών.

Ο ίδιος αξιωματούχος δεν διευκρίνισε πάντως εάν, εκτός από τους φόρους, θα «περάσουν» από αξιολόγηση και οι περικοπές που έγιναν στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, τα εργασιακά, τα ασφαλιστικά και τόσα άλλα τα οποία διέλυσαν το όποιο πλέγμα προστασίας υπήρχε για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

«Oλα αυτά πρέπει κάποιος να τα δει νηφάλια» δήλωσε ο αξιωματούχος, για να προσθέσει ότι «είμαστε σε μία εποχή που χρειάζεται ηρεμία να μην παίρνουμε αποφάσεις στο πόδι και να δούμε στο σύνολο τι μπορούμε να κάνουμε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένονται ανακοινώσεις για τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας ( ΣτΕ), οι οποίες ανοίγουν τον δρόμο για την αποκατάσταση των αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια (στρατιωτικοί, πανεπιστημιακοί, δικαστές, γιατροί του ΕΣΥ κ. ά.). Το θέμα θα συζητηθεί νωρίτερα σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών των συγκυβερνώντων κομμάτων.

Όπως έχει επισημάνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας η αναπλήρωση του συνόλου αυτών των περικοπών θα κοστίσει περί το 1 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό.

Τα προαπαιτούμενα

Εν τω μεταξύ ο Χριστόδουλος Στεφανάδης, θα εκπροσωπήσει την επόμενη Δευτέρα τη χώρα μας στη συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Θα ενημερώσει τους εταίρους για την υλοποίηση των 12 προαπαιτούμενων που θα «ανάψουν» το «πράσινο φως» για τις δύο υποδόσεις του 1 δισ. ευρώ αλλά και για τις επιστροφές από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο των κεντρικών τραπεζών, ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Η Αθήνα περιμένει άλλα 8,9 δισ. ευρώ από την τρόικα τα οποία όμως θα δοθούν μετά την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου. Η τρόικα θα επισκεφτεί τον Ιούλιο την χώρα μας, και σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου είναι «λογικές» οι πιέσεις από τους δανειστές.

«Πρέπει επιτέλους να βάλουμε πόδι και να πούμε ότι ως Ελλάδα αυτό θέλουμε να κάνουμε, και να τους δείξουμε ότι το κατέχουμε. Η υλοποίηση των προαπαιτούμενων είναι σημαντική για λόγους αξιοπιστίας», είπε χαρακτηριστικά.

Σε μια προσπάθεια να απομυθοποιήσει την τρόικα είπε ότι «αυτή δεν είναι η Θεά», ενώ χαρακτήρισε ως μεγάλο πρόβλημα την ύφεση λόγω της έλλειψης ρευστότητας στην οικονομία και το πώς «οι τράπεζες θα επιλύσουν τα προβληματικά δάνεια.

Είναι ευκαιρία αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού τομέα, θα απαιτηθούν τρία έως τέσσερα χρόνια γι' αυτό, υπογράμμισε, και «το κλειδί είναι πως θα πέσει χρήμα».

Κεντρικό κεφάλαιο για το νέο υπουργό Οικονομικών είναι και το θέμα της φοροδιαφυγής, είπε το ίδιο στέλεχος. Για να τονίσει ότι «ο κουμπαράς είναι η φοροδιαφυγή για να ελαφρυνθεί ο πολίτης. Είναι ο μόνος τομέας που μπορώ να βρω λεφτά και έσοδα. Θα ασχοληθώ πολύ περισσότερο από τους παλαιότερους υπουργούς. Ο σχεδιασμός θα γίνει με την κα Σαββαϊδου. Τομή είναι η ηλεκτρονικοποίηση και η αποφυγή επαφής πολίτη και εφορίας. Πρέπει να επενδύσουμε σε υποδομές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v