Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 36,5% του ΑΕΠ εκτοξεύτηκαν τα χρέη προς την Εφορία

Νέα χρέη 873 εκατομμυρίων ευρώ προστέθηκαν το Μάιο ανεβάζοντας το λογαριασμό στα 66,47 δισ. ευρώ. Οι εξελίξεις προβληματίζουν το υπουργείο Οικονομικών που σχεδιάζει βελτίωση των όρων υπαγωγής στη ρύθμιση οφειλών. Προβλήματα και στους ελέγχους.

Στο 36,5% του ΑΕΠ εκτοξεύτηκαν τα χρέη προς την Εφορία

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων, δείχνοντας την αδυναμία νοικοκυριών και επιχειρήσεων να πληρώσουν τους υπέρογκους φόρους.

Απ' τα νεότερα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προκύπτει ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο πεντάμηνο του έτους έφθασαν στα 66,47 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 36,5% του ΑΕΠ της χώρας. 

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονται κατά μέσο όρο 1 δισ. το μήνα και τα «φρέσκα» χρέη (απ' την αρχή τους έτους) διαμορφώνονται στα 5,2 δισ. ευρώ.

Μόνο το Μάιο προστέθηκαν άλλα 873 εκατ. ευρώ. Ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων αναμένεται να ενταθεί από τον επόμενο μήνα, καθώς θα αρχίσουν να εκπνέουν οι προθεσμίες για την καταβολή του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων προβληματίζουν έντονα την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία άρχισε τις ασκήσεις επί χάρτου για τη βελτίωση των όρων υπαγωγής στη ρύθμιση οφειλών, με στόχο την ενίσχυση της εισπραξιμότητας.

Μεγάλες καθυστερήσεις σημειώνονται και στο ελεγκτικό πεδίο, όχι μόνο λόγω της κακής οργάνωσης των ελέγχων αλλά και της έλλειψης του κατάλληλου προσωπικού. Τα αποτελέσματα απέχουν πολύ από τους στόχους που έχουν τεθεί.

Είναι ενδεικτικό ότι με τη συμπλήρωση των πρώτων πέντε μηνών, οι πλήρεις έλεγχοι που ολοκληρώθηκαν σε μεγάλες επιχειρήσεις μόλις και μετά βίας έφτασαν στους 153 έναντι στόχου εξαμήνου για 250, με αποτέλεσμα και η είσπραξη φόρων και προστίμων να περιορίζεται στο 32,43% έναντι στόχου για 65%. Ελαφρώς καλύτερη είναι η εικόνα από τους μερικούς ελέγχους, καθώς ο δείκτης έφτασε στο 243 έναντι στόχου για 340.

Το οικονομικό επιτελείο, αν και έχει δώσει βάρος στους ελέγχους ατόμων μεγάλου πλούτου, με τη συμπλήρωση του πενταμήνου ολοκληρώθηκαν μόλις 202 έλεγχοι. Ωστόσο στελέχη της ΓΓΔΕ επισημαίνουν ότι είναι σε εξέλιξη 1.222 έλεγχοι οι οποίοι σύντομα θα φέρουν εισπρακτικά αποτελέσματα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v