Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Να αποφευχθούν τα πισωγυρίσματα

Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται σημαντική πολυφωνία στις προαπαιτούμενες και τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις, τονίζει η Eurobank, ζητώντας αποφασιστικότητα από την κυβέρνηση. Αισιοδοξία για την επίτευξη των οικονομικών στόχων.

Eurobank: Να αποφευχθούν τα πισωγυρίσματα

Η νέα κυβέρνηση είναι αναγκαίο να αποφϋγει τα πισωγυρίσματα όσον αφορά στη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, σημειώνει η Eurobank στην τακτική της έκδοση "7 μέρες οικονομία". 

Όπως αναφέρει η τράπεζα, στο σημερινό Eurogroup αναμένεται ότι ο νέος Υπουργός Οικονομικών Γ, Χαρδούβελης θα δεχθεί σημαντικές πιέσεις από τους ομολόγους του των χωρών-μελών της Ευρωζώνης για την αποφυγή αποκλίσεων όσον αφορά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τους δημοσιονομικούς στόχους που περιλαμβάνονται στην τελευταία αναθεώρηση του 2ου Προγράμματος Σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας.

Επίσημα, η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην εφαρμογή του προγράμματος αλλά τις τελευταίες ημέρες έχει παρατηρηθεί σημαντική πολυφωνία όσον αφορά την διαδικασία εφαρμογής και το τελικό περιεχόμενο των προαπαιτούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την καταβολή των δύο δόσεων (του €1,0 δισ. η κάθε μία) μέχρι το τέλος Ιουλίου 2014 αλλά και των υπόλοιπων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ήδη από τα τέλη του 2013 αλλά και πιο πρόσφατα, η Eurobank είχε επισημάνει ότι η διαδικασία εφαρμογής των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αναμενόμενη συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Την προηγούμενη εβδομάδα πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσαν το επιχείρημα.

Άλλωστε κάτι τέτοιο ήταν περισσότερο εμφανές και από την ανακοίνωση του προηγούμενου Eurogroup για την Ελλάδα. Η εφαρμογή των προαπαιτούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα αποτελέσει δείκτη για την επιτυχία της κυβέρνησης όσον αφορά την προώθηση του συνολικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων αλλά και το σημαντικότερο διαπραγματευτικό χαρτί για την επερχόμενη διαπραγμάτευση χρέους.

Πισωγυρίσματα όσον αφορά στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια δεν επιτρέπονται, τονίζει η τράπεζα.

Αισιοδοξία για τους δημοσιονομικούς στόχους

Η Eurobank θεωρεί ότι η κυβέρνηση δε θα έχει ιδιαίτερο πρόβλημα στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2014 ιδιαίτερα αν υποτεθεί ότι:

• η αυξητική πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού θα ενταθεί τους επόμενους μήνες και θα συνεχιστούν εκείνες οι μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την βελτίωση της αποτελεσματικότητας του φορολογικού μηχανισμού και της ορθολογικοποίησης των δημοσίων δαπανών κτλ.

• η πορεία της ελληνικής οικονομίας για το 2014 θα είναι βελτιωμένη σε σχέση με το στόχο του 0,6% του ΑΕΠ .

Ήδη η μείωση του ΑΕΠ κατά μόνο -0,9% στο 1° τρίμηνο του 2014 αποτελεί μια θετική ένδειξη προς την επίτευξη του ετήσιου στόχου για θετικό ρυθμό αύξησης. Η τράπεζα σημειώνει ότι η πρόβλεψη της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank είναι για θετικό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 0,8% το 2014. Και ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's αναθεώρησε προς τα πάνω στο 0,4%του ΑΕΠ την πρόβλεψη του για το ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας το 2014.

Στην ενίσχυση του επιχειρήματος περί μεγαλύτερης του αναμενομένου μεγέθυνσης το 2014 συμβάλλει τόσο η επιτυχής κάλυψη των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών και η επιτυχημένη έκδοση εταιρικών ομολόγων, η καλύτερη του αναμενόμενου πορεία του ελληνικού τουρισμού αλλά και η γενικότερη αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την ελληνική οικονομία από το φθινόπωρο του 2013 μέχρι σήμερα.

Από την άλλη πλευρά όμως, η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για την περίοδο μετά το 2014 και η επιστροφή σε βιώσιμους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης δεν εξασφαλίζεται από την αναμενόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2014. Ας μην ξεχνάμε ότι ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης την περίοδο 2001-2007 ήταν 4,18% του ΑΕΠ παρά τα γνωστά προβλήματα ανταγωνιστικότητας που αντιμετώπιζε η ελληνική οικονομία τη συγκεκριμένη περίοδο.

Αν δεν δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα ενισχύσουν τον ανταγωνισμό στην εσωτερική αγορά, θα επιτρέψουν την προσέλκυση νέων επενδύσεων στην πραγματική οικονομία και θα στρέψουν την οικονομία προς ένα πιο εξωστρεφές οικονομικό υπόδειγμα ανάπτυξης δε θα εξασφαλισθεί η επιστροφή σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v