Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στουρνάρας για Attica Bank: Ελάχιστο το κόστος για Δημόσιο σε σχέση με άλλες επιλογές

Οι δυο τράπεζες θα κατέρρεαν, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης. Δεν εμφανίστηκε άλλος επενδυτές με ίδιους ή καλύτερους όρους.

Στουρνάρας για Attica Bank: Ελάχιστο το κόστος για Δημόσιο σε σχέση με άλλες επιλογές

Βέλτιστη λύση για το Δημόσιο χαρακτήρισε τη συμφωνία συγχώνευσης της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Οπως είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, οι δύο τράπεζες επηρεάστηκαν σημαντικά από την εγχώρια οικονομική κρίση. Περίπου τα 2/3 των δανείων τους ήταν μη εξυπηρετούμενα, ενώ εμφανίστηκε μεγάλο ύψος κεφαλαιακών αναγκών. Παράλληλα, δεν είχαν πρόσβαση στους δημόσιους πόρους για την κάλυψη της απαιτούμενης ανακεφαλαιοποίησης και στηρίχθηκαν στους ιδιώτες μετόχους τους.

Οπως είπε ο Γιάννης Στουρνάρας, μεγάλο μέρος του προβλήματος της Attica προέρχεται από την περίοδο 2015-2016. Ο συνολικός δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν στο 39%, μέχρι το 2019 η κατάσταση αντιστράφηκε καθώς ο δείκτης αυτός έφτασε στο 61%.

Το 2014, στη συνολική άσκηση αξιολόγησης, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες δεν εμφάνισαν κεφαλαιακές απαιτήσεις. Μετά από ένα χρόνο και μετά τα γνωστά γεγονότα όμως, το έλλειμμα κεφαλαίων ανήλθε στα 14,5 δισ. ευρώ.

Το ΤΧΣ μπορούσε να παρέχει κεφαλαιακή στήριξη στις 4 συστημικές τράπεζες. Η Αttica Bank κατάφερε να καλύψει ένα μέρος των αναγκών της, δημιουργώντας έλλειμμα 70 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος αποτέλεσε βασικό ανάχωμα στην προσπάθεια της τότε κυβέρνησης να παρέμβει. Υπήρξε παρέμβαση από την ΕΚΤ, όταν διαπίστωσε σοβαρές παραβάσεις και ξεκίνησε η εφαρμογή διορθωτικών μέτρων. Την τράπεζα την είχε εγκαταλείψει και το ΤΣΜΕΔΕ, σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.

Η συνεχιζόμενη μείωση των καταθέσεων ανάγκασε την τότε διοίκηση να αιτηθεί ομολογιακό δάνειο για να χρησιμοποιηθεί ως ενέχυρο. Η τότε διοίκηση, παρά τις προσπάθειες, προσέφυγε σε αναγκαστικές λύσεις, που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές και δεν επέτρεψαν στην εκκαθάριση από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Εν ολίγοις, μη πρόσβαση στα κεφάλαια του ΤΧΣ και στον Ηρακλή, αλλά και η ζημία από τα γεγονότα που προηγήθηκαν, ήταν οι κύριοι λόγοι στην ανάγκη εξεύρεσης αξιόπιστου επενδυτή, σημείωσε.

Πλέον, βρισκόμαστε στην ευτυχή συγκυρία να πληρούνται όλες οι συνθήκες:

- Οι διοικήσεις των δύο τραπεζών έχουν πετύχει σημαντικά αποτελέσματα έχοντας ανατρέψει ριζικά την αρνητική τους εικόνα.

- Ο ιδιώτης επενδυτής έχει ήδη επενδύσει σημαντικά ποσοστά και έχει δεσμευτεί να επενδύσει και άλλα 200 εκατομμύρια για να εξαγοράσει τις μετοχές του πρώην μετόχου της Παγκρήτιας.

- Το ΤΧΣ διαπραγματεύτηκε αποτελεσματικά και θα συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της.

- Η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε αποτελεσματικά και διέθεσε τον Ηρακλή και στη νέα τράπεζα.

Οπως είπε ο κ. Στουρνάρας, η δημιουργία ενός συστήματος υγιών τραπεζών θα έχει μια σειρά από θετικές επιπτώσεις σε τράπεζες και οικονομία.

Η νέα τράπεζα θα μπορεί να διευκολύνει την εξυγίανση του ιδιωτικού χρέους. Η εξυγίανση των ισολογισμών τους θα βελτιώσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αν δεν επιτευχθεί η συμφωνία:

Η Τράπεζα δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει με επάρκεια, καθώς δεν θα είχε εξυγιάνει τον προϋπολογισμό της. 

Δεδομένης της ευάλωτης κατάστασης των δύο τραπεζών, θα ήταν πιθανό το σενάριο μιας σημαντικής εκροής καταθέσεων. Τώρα, με τη συμφωνία υπογεγραμμένη, είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν συνέπειες, αν δεν γίνει η συγχώνευση.

Τυχόν κατάρρευσή τους θα είχε επιπτώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Το κόστος για το δημόσιο από τη συμμετοχή τόσο του ΤΧΣ όσο και του ΕΦΚΑ στην αύξηση κεφαλαίου είναι ελάχιστο σε σχέση με το κόστος οποιασδήποτε άλλης επιλογής.

Το κόστος του δημοσίου είναι κόστος επένδυσης, πέραν από τα οφέλη σε όρους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της τόνωσης του ανταγωνισμού, υπάρχουν και τα οφέλη από την επένδυση σε μια μεγαλύτερη και υγιέστερη τράπεζα.

Παρά τις προσπάθειες της υφιστάμενης και των προηγούμενων διοικήσεων και του ΥΠΟΙΚ, δεν έχει τελεσφορήσει η εξεύρεση επενδυτή πέραν του σημερινού ιδιώτη, συμπλήρωσε.

Πρόθεση του οίκου Moody’s ήταν να αναβαθμίσει την Αttica Bank την ημέρα που υπογράφτηκε η συμφωνία.

Ο ιδιώτης επενδυτής είναι υποχρεωτικό να συμμετάσχει. Δεν πρέπει να συγκρίνεται με το ΤΧΣ που έχει και άλλους στόχους, αλλά μόνο με τους άλλους ιδιώτες επενδυτές που έχουμε στις άλλες τράπεζες. Εισέρχεται όχι με καλύτερους, αλλά με δυσμενέστερους όρους από αυτούς που εισήλθαν στις άλλες τράπεζες οι ιδιώτες.

Άλλος ιδιώτης επενδυτής που θα επένδυσε με ίδιους ή καλύτερους όρους δεν εμφανίστηκε.

Η ΤτΕ θεωρεί την υλοποίηση της συμφωνίας ως τη βέλτιστη λύση για το δημόσιο, με γνώμονα τη διασφάλιση του υπέρτατου αγαθού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας όσο και του φορολογούμενου.

Οι αντίθετοι ισχυρισμοί δείχνουν έλλειμμα κατανόησης των αγορών, δεν πρέπει ποτέ το θέμα να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, κατέληξε ο κ. Στουρνάρας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v