Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Υποκειμενικές οι εκτιμήσεις για το χρέος

Σημαντικά τα περιθώρια σφάλματος στις προβλέψεις της τρόικας για το ελληνικό χρέος, τονίζει η Τράπεζα Πειραιώς. Υψηλά τα περιθώρια διαπραγμάτευσης για την Αθήνα, σημειώνει.

Πειραιώς: Υποκειμενικές οι εκτιμήσεις για το χρέος

Τα υψηλά περιθώρια λάθους και οι υποκειμενικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος παρέχουν στην Ελλάδα σημαντικά περιθώρια διαπραγμάτευσης – εάν συνεχίσει την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος – για να βελτιώσει τους όρους της συμφωνίας, σημειώνει η Τράπεζα Πειραιώς σε ανάλυσή της.

Όπως αναφέρει η τράπεζα, από την εξέλιξη των εκτιμήσεων της τρόικας από το πρώτο πρόγραμμα το Μάιο του 2010 έως και την τελευταία έκθεση τον Ιούλιο του 2013, προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

- Η αποτίμηση της διατηρησιμότητας του χρέους δεν αποτελεί ξεκάθαρο στατιστικό μοντέλο.

- Αντιθέτως, είναι προϊόν προβλέψεων και υποκειμενικών υποθέσεων για μια σειρά μεταβλητών, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

- Συμπερασματικά, οι προβλέψεις αυτές ενέχουν σημαντικό περιθώριο σφάλματος.

- Τα περιθώρια λάθους καθώς και οι μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις είναι μεγαλύτερα όταν σχετίζονται με το μακρινό μέλλον. Καθώς ο χρονικός ορίζοντας των προβλέψεων συρρικνώνεται, οι προβλέψεις αναθεωρούνται αναπόφευκτα προς πιο ρεαλιστικά επίπεδα.

- Στις πρώτες δυο εκθέσεις του ΔΝΤ (Μάιος 2010 και Σεπτέμβριος 2010) η δυναμική του ελληνικού χρέους ήταν προβληματική , αλλά σε καμία περίπτωση το χρέος Γενικής Κυβέρνησης δεν θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί ως μη διατηρήσιμο.

- Η αναθεώρηση του συνολικού ελληνικού χρέους το 2009 από τη Eurostat κατά 12% του ΑΕΠ (από 115% σε 127% του ΑΕΠ) ήταν κρίσιμη. Από εκείνο το σημείο και μετά, η τροχιά του χρέους εισήλθε σε μη βιώσιμα επίπεδα και κατέστησαν αναπόφευκτες οι αποφάσεις για μείωση των επιτοκίων του επίσημου τομέα και για το «κούρεμα» μέσω PSI.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v