ΔΕΠΑ: Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για φυσικό αέριο μετά την ουκρανική κρίση

Η ΔΕΠΑ φρόντισε για την παραλαβή έκτακτου φορτίου LNG τις προηγούμενες μέρες. Αυτήν τη στιγμή διαθέτει περίπου 130.000 κυβικά μέτρα υγροποιημένου αερίου στις δεξαμενές της Ρεβυθούσας. Επαρκούν για 12 μέρες με πλήρη διακοπή της παροχής από Ρωσία και Τουρκία.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
ΔΕΠΑ: Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για φυσικό αέριο μετά την ουκρανική κρίση

Διαβεβαιώσεις προς τους καταναλωτές ότι δεν πρόκειται να επηρεαστούν οι παραδόσεις ρώσικου αερίου δίνει η Gazprom η οποία για το όποιο πρόβλημα προκύψει την πλήρη ευθύνη τη ρίχνει στην Ουκρανία.

Ωστόσο η αγορά έχει μπει σε φάση αβεβαιότητας για το τι μέλλει γενέσθαι, καθώς, με βάση και την εμπειρία του παρελθόντος, κανείς δεν γνωρίζει πώς θα αντιδράσει η Ουκρανία, προς την οποία η Gazprom διέκοψε την παροχή λόγω απλήρωτων λογαριασμών, οφειλών κ.λπ.

Σύμφωνα με πηγές της ΔΕΠΑ, η ρωσική εταιρεία διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να επηρεαστεί από την κρίση ο εφοδιασμός της Ελλάδας με αέριο. Ωστόσο η ΔΕΠΑ προχώρησε σε σχεδιασμό αντιμετώπισης της κρίσης, βασικό στοιχείο του οποίου είναι η τήρηση αποθεμάτων ασφαλείας από LNG, στον τερματικό της Ρεβυθούσας.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η ΔΕΠΑ φρόντισε για την παραλαβή έκτακτου φορτίου LNG τις προηγούμενες μέρες και αυτήν τη στιγμή διαθέτει περίπου 130.000 κυβικά μέτρα υγροποιημένου αερίου στις δεξαμενές της Ρεβυθούσας, τα οποία επαρκούν για 12 μέρες με πλήρη διακοπή της παροχής από Ρωσία και Τουρκία.

Όλη τη ζήτηση πλέον την καλύπτει με αέριο αγωγών (Ρωσία, Τουρκία), ενώ έχει κάνει προγραμματισμό για παραλαβές υγροποιημένου αερίου με ευελιξία στις ημερομηνίες άφιξης, ώστε να μπορεί να ανεφοδιάζει συνεχώς με φορτία εάν συμβεί πλήρης διακοπή της παροχής και από τη Ρωσία, αλλά και πτώση πίεσης από την Τουρκία, κάτι που συνηθίζει η τουρκική BOTAS, όταν παρουσιάζεται πρόβλημα στους ρωσικούς αγωγούς.

Τέλος, θετικά για την αντιμετώπιση της κατάστασης λειτουργεί και το γεγονός ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου λόγω εποχής είναι μειωμένη, ενώ και οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής εργάζονται ελάχιστες ώρες, λόγω μειωμένης ζήτησης ηλεκτρικού.

Πάντως η κατάσταση δεν παύει να είναι δύσκολη αφού αν δεν βρεθεί λύση στη νέα ρωσοουκρανική κρίση μέχρι το φθινόπωρο ο χειμώνας θα είναι δύσκολος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v