Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Εξωση από τα Δ.Σ. για όσους καθυστερούν αποκρατικοποιήσεις

Μέχρι τέλος Ιουνίου πρέπει να έχουν γίνει οι αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια κρατικών εταιρειών που ελέγχει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ. Ζητείται η εκδίωξη όσων αντιδρούν στο σχέδιο αποκρατικοποίησης.

ΔΝΤ: Εξωση από τα Δ.Σ. για όσους καθυστερούν αποκρατικοποιήσεις

Η αξιολόγηση των μελών των διοικητικών συμβουλίων στις εταιρείες που συμμετέχει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και η αντικατάσταση όσων εξ’ αυτών δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα ή κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση με τη στρατηγική του Ταμείου είναι μία από τις εκκρεμότητες στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ. Όπως αναφέρονταν και στην αντίστοιχη έκθεση της Κομισιόν, η αξιολόγηση πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος Ιουνίου, ενώ μέχρι τότε το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να έχει εγκρίνει και το πλαίσιο συνεργασίας με κάθε μία από τις κρατικές εταιρείες που ελέγχει.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών καλείται να διοργανώνει δύο φορές την εβδομάδα συσκέψεις με συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας, στελεχών του γραφείου του πρωθυπουργού και του ΤΑΙΠΕΔ με στόχο να επιταχύνονται οι εκκρεμείς υποθέσεις. Μια έκθεση που θα συντάσσεται έπειτα από κάθε συνάντηση στην οποία θα αναφέρονται οι εκκρεμότητες και η πρόοδος που έχει σημειωθεί σε κάθε «μέτωπο», ενώ σε μηνιαία βάση θα ενημερώνεται αναλυτικά η τρόικα.

Μέχρι το τέλος Ιουνίου, το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να αναδιοργανώσει τις διευθύνσεις του ώστε ο έλεγχος και διαχείριση των συμμετοχών του δημοσίου και των ακινήτων να περάσει ουσιαστικά στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας. Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, σε συνεργασία με την τρόικα, το ΤΑΙΠΕΔ και η κυβέρνηση θα έχουν προχωρήσει σε αλλαγές ώστε οι ρυθμίσεις που διέπουν τη λειτουργία κρατικών εταιρειών να μην αντιστρατεύονται το πλαίσιο λειτουργίας του Ταμείου.

Οσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, επαναλαμβάνονται όσα αναφέρονταν στην έκθεση της Κομισιόν (π.χ. δεν αναφέρονται ημερομηνίες για τους διαγωνισμούς της ΕΥΔΑΠ, των Ελληνικών Πετρελαίων και της ΔΕΠΑ), ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των κρατικών ακινήτων. Προβλέπεται, επίσης, πως τα συνολικά έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις δεν θα ξεπεράσουν φέτος το 1,5 δισ. ευρώ και του χρόνου τα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ προς τα κάτω αναθεωρείται και ο συνολικός στόχος εσόδων μέχρι το 2020, από τα 24,2 δισ. ευρώ στα 22,3 δισ.

Από την έκθεση προκύπτει πως ο πρώτος γύρος τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων από ακίνητα θα ξεκινήσει το Νοέμβριο του 2014, με βάση έκθεση όπου θα εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια η οποία θα παραδοθεί από τους συμβούλους του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) εντός του Ιουνίου. Αν η έκθεση προκρίνει τη δημιουργία επενδυτικής εταιρείας ακινήτων, τότε το σχέδιο τιτλοποίησης θα αλλάξει. Σύμφωνα με τους όρους που έχει θέσει η τρόικα, η τιτλοποίηση πρέπει να απευθύνεται στους διεθνείς επενδυτές ακινήτων και να μην εξαρτάται από το «περιορισμένης ρευστότητας» ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v