Εσοδα μόλις 108,90 ευρώ είχε την τελευταία δεκαετία ο προϋπολογισμός από τη δραστηριότητα της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), μέσω του σχετικού κωδικού (ΚΑΕ 2547). Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη Βουλή, η εταιρεία που σήμερα διαχειρίζεται περί τα 80.000 ακίνητα, είναι μονίμως ζημιογόνα, με αποτέλεσμα το δημόσιο να έχει λάβει σχεδόν μηδενικό μέρισμα από το 2004 μέχρι σήμερα.
Το απίστευτο νούμερο περιέχεται σε απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα προς τον βουλευτή Γ. Ντόλιο, ο οποίος είχε ζητήσει αναλυτικά στοιχεία για τα έσοδα του προϋπολογισμού από κρατικούς οργανισμούς.
Γιατί είχε τόσο μικρά έσοδα ο προϋπολογισμός; Μα γιατί η ΕΤΑΔ, που προήλθε από τη συγχώνευση της ΚΕΔ με την Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων, είναι μονίμως ζημιογόνα, πολλές συμβάσεις που έχει αμφισβητούνται στα δικαστήρια και σχεδόν το 70% των ακινήτων της είναι καταπατημένα, αγνώστου εκμεταλλεύσεως, αμφισβητούμενα, κ.λπ. Τα μεγέθη έχουν αξία καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση για την αξιοποίηση κρατικών ακινήτων, ενώ παράλληλα εκφράζονται φόβοι για πώληση κρατικής περιουσίας με χαμηλό τίμημα. Η σημερινή διοίκηση της ΕΤΑΔ επιχειρεί να συμμαζέψει, υπό την πίεση της τρόικας, την κατάσταση με τα κρατικά ακίνητα, χιλιάδες από τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους.
Από την ίδια απάντηση του κ. Σταϊκούρα προκύπτει πως μεταξύ των κρατικών φορέων τα περισσότερα χρήματα στον προϋπολογισμό τα συνεισέφερε η Τράπεζα της Ελλάδος. Μέσω του σχετικού κωδικού (2541 - Συμμετοχή του δημοσίου στα κέρδη της Τράπεζας της Ελλάδας) μπήκαν την τελευταία δεκαετία στα κρατικά ταμεία περί τα 2,09 δισ. ευρώ. Ο δεύτερος πιο προσοδοφόρος οργανισμός ήταν το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μέσω του οποίου εισέρρευσε 1,46 δισ. ευρώ στο δημόσιο την ίδια περίοδο.
Στην απάντηση αναφέρεται, επίσης, πως στο πρώτο τετράμηνο του 2014 το δημόσιο έχει εισπράξει περί τα 205 εκατομμύρια ευρώ μέσω του φόρου 30% επί των μικτών κερδών στα τυχερά παιχνίδια.