Αιολικά πάρκα: Ελπίζουν σε έξοδο από το τέλμα

Η ενισχυμένη ρευστότητα από τις τράπεζες αλλά και η άρση των επιβαρύνσεων θα μπορούσαν να αλλάξουν το κλίμα για τα αιολικά, εκτιμούν εκπρόσωποι του κλάδου. Μόλις στα 1.847 μεγαβάτ η εγκατεστημένη ισχύς έναντι στόχου για 4.000 φέτος.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Αιολικά πάρκα: Ελπίζουν σε έξοδο από το τέλμα

Σε αναθέρμανση της αγοράς αιολικών πάρκων ελπίζουν οι εταιρείες το αμέσως επόμενο διάστημα, με τροφοδότη τη βελτιωμένη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος.

Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι ελληνικών και μη εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, οι προοπτικές για αύξηση των επενδύσεων στα αιολικά θα είναι ακόμη μεγαλύτερες, εφόσον ο ευρύτερος δημόσιος τομέας επιβάλλει στις υπηρεσίες του (κεντρική και περιφερειακή διοίκηση) τη χωρίς προσκόμματα εφαρμογή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου.

Σύμφωνα με τους ίδιους, τα πράγματα για τον κλάδο των αιολικών θα γίνουν πολύ καλύτερα εφόσον αρθούν οι κατά την άποψη του κλάδου αδικίες και οι επιβαρύνσεις που επιβλήθηκαν στα αιολικά, με πρόσχημα την κάλυψη του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, για το οποίο ελαχιστότατα ευθύνεται η συγκεκριμένη τεχνολογία.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι την τελευταία διετία (2012-13) η νέα ισχύς αιολικών που προστέθηκε στο σύστημα ήταν της τάξης των 100 μεγαβάτ τον χρόνο, ως αποτέλεσμα κυρίως της πιστωτικής ασφυξίας και της αβεβαιότητας, πολιτικής και νομισματικής, που επικρατούσε στη χώρα από το 2010 και μετά.

Από την άλλη πλευρά, αυτό που επισημαίνεται είναι ότι έναντι υποχρέωσης και εθνικού στόχου 4.000 μεγαβάτ αιολικών το 2014, η εγκατεστημένη ισχύς τον Φεβρουάριο ήταν λιγότερο από το μισό, δηλαδή 1.847 μεγαβάτ. Ο δε στόχος του 2020 ανέρχεται σε 7.500 μεγαβάτ. Υπάρχει δηλαδή τεράστια υστέρηση, η οποία για να καλυφθεί απαιτείται κάθε χρόνο μέχρι το 2020 να τίθενται σε λειτουργία περίπου 700 νέα μεγαβάτ αιολικών. Κάτι τέτοιο εκ των πραγμάτων είναι ανέφικτο. Ωστόσο ο στόχος μπορεί να προσεγγιστεί με τις επενδύσεις σε μεγάλα αιολικά πάρκα.

Οι επενδύσεις αυτές πλέον ευνοούνται από την εξέλιξη της τεχνολογίας, που επιτρέπει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών ισχύος έως και 5 μεγαβάτ η μία. Επίσης οι άνθρωποι του κλάδου εκτιμούν ότι σημαντική ώθηση θα δοθεί στις αιολικές επενδύσεις με την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα, κάτι που θα επιτρέψει την αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού των νησιών.

Τέλος, να σημειωθεί ότι με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, σε ώριμο ή σε πολύ ώριμο στάδιο αδειοδότησης βρίσκονται επενδύσεις 6.610 μεγαβάτ. Από την ισχύ αυτή, 4.200 μεγαβάτ διαθέτουν όρους σύνδεσης, 1.623 μεγαβάτ άδεια εγκατάστασης και 787 μεγαβάτ σύμβαση αγοραπωλησίας.

Οι συνολικές επενδύσεις για την ισχύ αυτή υπολογίζονται σε πάνω από 10 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v