Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην «πρέσα» τα υπουργεία για τα προαπαιτούμενα

Αγώνα δρόμου επιχειρεί το ΥΠΟΙΚ για τα προαπαιτούμενα των δόσεων. Τα κατεβασμένα μολύβια σε πολλά υπουργεία εν όψει ανασχηματισμού μεγαλώνουν τα προβλήματα. Η μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών στο 15% το μεγαλύτερο αγκάθι για τη δόση του Ιουνίου.

Στην «πρέσα» τα υπουργεία για τα προαπαιτούμενα

Μάχη με τον χρόνο καλείται να δώσει για μία ακόμα φορά η κυβέρνηση, όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε φορά τις παραμονές επανόδου της τρόικας. Αυτήν τη φορά, όμως, καλείται να ξεπεράσει όχι μόνο τον πραγματικό αλλά και τον πολιτικό χρόνο.

Οι επικεφαλής της τρόικας Π. Τόμσεν, Κλ. Μαζούχ και Ντ. Κοστέλο (αναμένεται να αντικαταστήσει τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Μ. Μορς) αναμένονται στα μέσα Ιουλίου στην Αθήνα. Μέχρι τότε, η κυβέρνηση φαντάζει σίγουρο πως θα έχει ανασχηματιστεί και θα φανεί αν η νέα σύνθεσή της θα είναι σε θέση να διαπραγματευτεί καλύτερα ή χειρότερα.

Νωρίτερα, όμως, έως το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να έχουν φύγει από τον κατάλογο των εκκρεμοτήτων τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των δόσεων του Ιουνίου και του Ιουλίου. Και τα πράγματα κάθε άλλο παρά απλά είναι.

Τα περιβόητα 6 συν 6 προαπαιτούμενα τα οποία θα πρέπει να υλοποιηθούν για να ξεκλειδώσει το 1 συν 1 δισ. ευρώ των δόσεων απαιτούν οι συναρμόδιοι υπουργοί να σηκώσουν τα μανίκια και να αρχίσουν την τρεχάλα. Το πρόβλημα είναι ότι σε πολλά υπουργικά γραφεία, όπως παραδέχεται υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, τα μολύβια είναι κατεβασμένα. Όλοι περιμένουν τον ανασχηματισμό...

Στο υπουργείο Οικονομικών, ετοιμάζονται για αγώνα δρόμου για την κάλυψη των προαπαιτούμενων έγκαιρα ώστε να μην διαταραχθούν οι σχεδιασμοί είσπραξης των δύο υποδόσεων. Όπως σημειώνει κορυφαίο στέλεχος, «τα κεφάλαια αυτά είναι απαραίτητα για να καλύψουμε τις λήξεις ομολόγων του Αυγούστου».

Πολλά από τα μέτωπα των προαπαιτούμενων είναι ήδη κλεισμένα. Μένουν όμως κάποιες καυτές πατάτες με κυριότερη αυτή που αφορά τη «μικρή ΔΕΗ», οι οποίες δεν αποκλείεται να δοκιμάσουν για μία ακόμα φορά την κυβερνητική συνοχή.

Στα προαπαιτούμενα του Ιουνίου, τα οποία θα έπρεπε να έχουν καλυφθεί πραγματικά έως το τέλος Μαΐου, για να έρθει η δόση αυτόν τον μήνα, το μεγαλύτερο ζόρι φαίνεται να είναι η περαιτέρω μείωση του περιθωρίου κέδρους των φαρμακοποιών.

Η τρόικα έχει βάλει τον πήχη στο 15%, σήμερα το περιθώριο αυτό διαμορφώνεται στο 19%, ενώ πριν ξεκινήσει το μνημόνιο έφτανε το 35%.

Τα υπόλοιπα είναι μάλλον διαχειρίσιμα. Ο νόμος για το υπαίθριο εμπόριο ψηφίστηκε (χωρίς να υπάρχει όμως ο διαχωρισμός εμπόρων και παραγωγών στις λαϊκές αγορές), ο νόμος για την αδειοδότηση επιχειρήσεων ψηφίστηκε κι ο κατάλογος για τους φόρους υπέρ τρίτων που θα καταργηθούν (51 κοινωνικούς πόρους περιέγραφε σε πρόσφατη απόφασή του ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης) φαίνεται σχεδόν έτοιμος. Ανοιχτά είναι τα θέματα της υιοθέτησης Κώδικα Δεοντολογίας για τα μέλη της κυβέρνησης και της υιοθέτησης κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας για ένα σχέδιο δράσης για την ενσωμάτωση της συλλογής οφειλόμενων εισφορών από τη Φορολογική Διοίκηση.

Για τη δόση του Ιουλίου τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Η Μικρή ΔΕΗ και ο νόμος για τα δάση συνιστούν τις δύο μεγάλες προκλήσεις τις οποίες δεν είναι σαφές ακόμα ποιοι υπουργοί θα διαχειριστούν και πώς θα τις διαχειριστεί και η κυβέρνηση, δεδομένου ότι ιδίως η μικρή ΔΕΗ αναμένεται να σηματοδοτήσει νέο πόλεμο με το ενισχυμένο -μετά τις κάλπες- κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v