Σύμπτωση απόψεων, ή έστω... δηλώσεων, μεταξύ της κυβέρνησης και του επιχειρηματικού κόσμου για την ανάγκη ενός νέου βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου με άμεση προώθηση των μεταρρυθμίσεων, εξασφάλιση ευρείας πολιτικής συναίνεσης, αλλά και κοινωνικής ειρήνης, μέσω αποκατάστασης των αδικιών της τελευταίας τετραετίας, κατεγράφη κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση του ΣΕΒ.
Στα τρία παραπάνω μέτωπα επικεντρώθηκαν οι ομιλίες του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και του νέου προέδρου του ΣΕΒ Θ. Φέσσα.
Όσοι παρακολούθησαν τη χθεσινή εκδήλωση επισημαίνουν, όμως, πως το κυβερνητικό σχήμα πέρασε με τραύματα τη δοκιμασία των τελευταίων εκλογών και σύντομα θα κληθεί να αντιμετωπίσει σοβαρότερα στοιχήματα, όπως η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη διάσπαση της ΔΕΗ και αυτό του αιγιαλού. Συνεπώς «δεν είναι σίγουρο πως διαθέτει τις αντοχές για να προχωρήσει στις ουσιαστικές αλλαγές που απαιτούνται». Οι ίδιοι προσθέτουν πως «πολλά από τα ισχυρά μέλη του ΣΕΒ καλούνται να δείξουν με έργα ότι αντιλαμβάνονται όσα ακούστηκαν χθες το βράδυ». Εκτενείς, άλλωστε, ήταν οι αναφορές Φέσσα στην ανάγκη να ξεκινήσουν οι αλλαγές από τον σύνδεσμο και τα μέλη του.
Οι επιχειρηματίες καταγράφουν την αδυναμία πολιτικής συναίνεσης για τα μεγάλα ζητήματα και τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων και ζητούν ευρύτερες συμφωνίες για την προώθηση των αλλαγών. Γι' αυτό και ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομικών δεσμεύθηκαν για άμεσες πρωτοβουλίες που θα φέρνουν πιο κοντά τον στόχο για μια ανταγωνιστική, ανοικτή οικονομία, ενώ ο κ. Σαμαράς δεν παρέλειψε και μία αναφορά στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, επαναφέροντάς το και μετεκλογικά στο προσκήνιο.
Την ίδια στιγμή, όμως, άπαντες δείχνουν να αντιλαμβάνονται πως απαιτούνται και μέτρα ανακούφισης της κοινωνίας. Ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ πρότεινε σειρά μέτρων για τη στήριξη των εργαζομένων όπως η αλλαγή του σημερινού φορολογικού καθεστώτος για τις πρόσθετες αμοιβές (μπόνους), η μείωση του μη μισθολογικού κόστους και η εγκαθίδρυση του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα ασφάλισης.
Λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει πως σύντομα θα παρουσιάσει «οδικό χάρτη» για τη μείωση των φορολογικών βαρών τα επόμενα χρόνια. «Η μείωση των φορολογικών βαρών είναι το μεγαλύτερο στοίχημα για όλους» σημείωσε ο κ. Σαμαράς. Τις αδικίες των τελευταίων ετών παραδέχθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας αναφερόμενος στους συνεπείς φορολογούμενους που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της τεράστιας δημοσιονομικής προσαρμογής.
Κατά τον κ. Φέσσα, προϋπόθεση για να βγούμε από την πολυετή κρίση είναι «ένα επεξεργασμένο σχέδιο και ένα λεπτομερές και δεσμευτικό πρόγραμμα υλοποίησης για την ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτώχειας, όπου όλοι οφείλουμε να συμβάλουμε στην επιτυχία του».
Την ίδια στιγμή, πάντως, αρκετοί κατέγραψαν και την αναφορά στις συχνές αλλαγές προσώπων που κατέχουν θέσεις ευθύνης σε μια περίοδο κατά την οποία έχει φουντώσει η φιλολογία περί ανασχηματισμού. Ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ πρόσθεσε πως το αναπτυξιακό σχέδιο που παρουσίασε προ ημερών ο πρωθυπουργός αποτελεί μια καλή βάση εκκίνησης. Επισήμανε, όμως, πως «εκεί όπου χρειάζεται σχέδιο, επιμονή, ρήξεις αλλά και συνθέσεις, δυσκολευόμαστε να βρούμε κοινές λύσεις».
Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών είχε τονίσει νωρίτερα πως στον τομέα των μεταρρυθμίσεων «έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας, αν λάβουμε υπόψη μας ότι παρά τη μεγάλη πρόοδο των τελευταίων ετών η Ελλάδα ακόμα δεν έχει φτάσει στο επίπεδο των πλέον προηγμένων κρατών-μελών του ΟΟΣΑ».
Οι καθυστερήσεις στην άρση στρεβλώσεων και αντικινήτρων εμποδίζουν την ανάπτυξη, επισημαίνουν οι επιχειρηματίες. Την ίδια απάντηση έδωσε και ο Θ. Φέσσας στην προτροπή του πρωθυπουργού προς τους Έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν. Όπως είπε, χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις ώστε να αντιμετωπιστεί η υπερφορολόγηση, να περιοριστεί το κόστος της ενέργειας και να ενισχυθεί η ρευστότητα και οι εξαγωγικές πιστώσεις.
Η κυβέρνηση και οι επιχειρηματίες συμφώνησαν πως το κλίμα έχει αλλάξει, όπως αποτυπώνεται και στο ζωηρό ενδιαφέρον ξένων επενδυτών. Συμφώνησαν, επίσης, πως η οικονομία δεν θα αντέξει νέο πισωγύρισμα και πως χωρίς άμεσες πρωτοβουλίες στα μέτωπα της συναίνεσης, των μεταρρυθμίσεων και της κοινωνικής ειρήνης θα χαθεί μια σημαντική ευκαιρία.
Ικανοποιημένα από την «παρθενική» εμφάνιση του κ. Φέσσα στην προεδρία του ΣΕΒ εμφανίστηκαν τέλος αρκετά από τα μέλη του τα οποία σε κατ' ιδίαν συζητήσεις έλεγαν ότι συνιστά επαναφορά του Συνδέσμου στο κύριο μέλημά του, ήτοι στα θέματα της επιχειρηματικότητας και της βιομηχανίας, με τρόπο που δεν αφήνει περιθώρια για πολιτικές παρερμηνείες, αφήνοντας έτσι αιχμές έναντι του απερχόμενου προέδρου Δημήτρη Δασκαλόπουλου ο οποίος πολλάκις κατηγορήθηκε εκ των έσω ότι «πολιτικοποιεί» τον ΣΕΒ.