Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολιτικές αντιπαραθέσεις επί... προσωπικού

Με σκληρούς αλληλοχαρακτηρισμούς κλείνουν τον προεκλογικό τους αγώνα οι πολιτικοί αρχηγοί. "Ατύχημα που δεν πρέπει να συμβεί ο κ. Τσίπρας", λέει ο Αντώνης Σαμαράς. "Δεν θα μπορέσει να κρυφτεί πίσω από τις κάλπες ο πρωθυπουργός", υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Στη δημοσιότητα και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Πολιτικές αντιπαραθέσεις επί... προσωπικού

Κλείνει απόψε η προεκλογική περίοδος, κι οι επικεφαλής των κομμάτων ανεβάζουν στα ύψη την μεταξύ τους αντιπαράθεση, η οποία τα τελευταία 24ωρα έχει λάβει έντονα προσωπικό χαρακτήρα. Επιστρατεύοντας τα γνωστά σκληρά διλήμματα ενώπιον των ψηφοφόρων, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησαν από τους πολίτες να τους εμπιστευτούν, ο πρώτος "για να μην γυρίσει πίσω η χώρα" και ο δεύτερος "για να αλλάξει η Ελλάδα προς το καλύτερο".

Μία μέρα μετά την έντονη κόντρα των κομμάτων τους με φόντο τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής -κόντρα που συνεχίστηκε και χθες-, οι πρόεδροι της κυβερνώσας παράταξης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης διασταύρωσαν εκ νέου τα ξίφη τους θέτοντας με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο το διακύβευμα των μεθαυριανών εκλογών.

Ο Αντώνης Σαμαράς από τα Ιωάννινα κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν υπέρ της πολιτικής σταθερότητας και κατά της περιπέτειας και των επικίνδυνων τυχοδιωκτισμών του Αλέξη Τσίπρα. Αυτός, όπως είπε ο πρωθυπουργός, "δεν είναι απειλή για την Ελλάδα, αλλά το ατύχημα που δεν πρέπει να της συμβεί και το οποίο πρέπει να εμποδίσουμε όλοι την Κυριακή". Έκανε λόγο για "μεταλλαγμένους σταλινικούς του ΣΥΡΙΖΑ" και εκτίμησε ότι ο κ. Τσίπρας "και οι φίλοι του δεν ξέρουν, δεν θέλουν και δεν τους ενδιαφέρει να κυβερνήσουν. Μόνο να καταγγέλλουν ξέρουν, να υπονομεύουν και να αποσταθεροποιούν". Εν τω μεταξύ ο κ. Σαμαράς σε συνέντευξή του στο «Έθνος» έθεσε και πάλι το δίλημμα των εκλογών, καλώντας τους πολίτες να σκεφθούν πριν ψηφίσουν πού ήταν η χώρα πριν από δύο χρόνια.

Την ίδια ώρα, μιλώντας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ομόνοια, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως το μεγάλο δίλημμα της κάλπης είναι "ΣΥΡΙΖΑ τώρα ή λιτότητα χωρίς τέλος. Αξιοπρέπεια τώρα ή υποτέλεια χωρίς τέλος".

Αναφερόμενος στον Αντώνη Σαμαρά, είπε ότι "κρύφτηκε απ' το ντιμπέιτ, κρύφτηκε πίσω απ' τις κουρτίνες του Μαξίμου, κρύφτηκε πίσω από τα δελτία των 8, κρύφτηκε πίσω από τις πλάτες της κ. Μέρκελ και του κ. Γιούνκερ, αλλά δε θα μπορέσει να κρυφτεί πίσω από τις κάλπες". Κατηγόρησε τα κόμματα της συγκυβέρνησης και τον πρωθυπουργό προσωπικά για διχαστικό λόγο, ενώ το κόμμα του, όπως είπε, "έχει στόχο να ενώσει όλους τους Έλληνες".

Σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί ολοκληρώνουν την προεκλογική τους καμπάνια: ο Αντώνης Σαμαράς με ομιλία του στο Σύνταγμα και ο Αλέξης Τσίπρας στο Ηράκλειο. Στο μεταξύ, στο φως της δημοσιότητας βγαίνουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι οποίες επιτρέπονται μέχρι τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με τη Metron Analysis για τον ΑΝΤ1, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 3,2 μονάδες διαφορά της Ν.Δ. Συγκεκριμένα, η αξιωματική αντιπολίτευση συγκεντρώνει ποσοστό 24,2%, η Ν.Δ. 21%, το Ποτάμι 6,8%, η Χρυσή Αυγή 6,7%, η Ελιά 6,5%, το ΚΚΕ 3,2%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,8% και η ΔΗΜΑΡ 2%.

Βάσει άλλης έρευνας, της εταιρείας Rass για την ιστοσελίδα parapolitika.gr, τον ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει το 25,3% των ερωτηθέντων και τη Ν.Δ. το 22,5% αυτών. Τρίτη στην προτίμηση των ψηφοφόρων είναι η Χρυσή Αυγή με 9,1% και ακολουθούν το Ποτάμι με 8,1%, το ΚΚΕ με 6,1%, η Ελιά με 5,4%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,8% και η ΔΗΜΑΡ με 1,5%.

Τέλος, η εταιρία Pulse RC για topontiki.gr δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται της Ν.Δ. κατά 2,5%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 8,5%, η Ελιά και το Ποτάμι με 7%, το ΚΚΕ με 6% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v