Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκηνικό πόλωσης στην τελική ευθεία για τις κάλπες

Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. Γλέζος και "Νέα Ελλάδα" οι δύο νέες αφορμές. Έντονη κόντρα ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με φόντο τους αναποφάσιστους. Αιχμές Βενιζέλου για τις προηγούμενες ηγεσίες στο ΠΑΣΟΚ.

Σκηνικό πόλωσης στην τελική ευθεία για τις κάλπες

Κορυφώνεται η κόντρα μεταξύ των κομμάτων λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να διαμορφώνουν το κλίμα και θα συνεχίσουν να το κάνουν μέχρι και την προτελευταία μέρα και η κάθε πολιτική δύναμη ψάχνει να εκμεταλλευτεί και το παραμικρό λάθος του αντιπάλου, κι η πόλωση φτάνει στο κόκκινο. Ήδη διανύουμε το πρώτο από τα δύο κρίσιμα επταήμερα που θα διαμορφώσουν το νέο πολιτικό σκηνικό στη χώρα. Οι πολιτικοί αρχηγοί κινούνται σε ρυθμούς περιοδειών -στην ενδοχώρα αλλά και στο εξωτερικό- καθώς, μεταξύ άλλων, ο Αντώνης Σαμαράς θα βρεθεί στη Λαμία και ο Αλέξης Τσίπρας στη Μόσχα για επαφές με την πολιτική ηγεσία του τόπου, αν και δεν προβλέπεται συνάντησή του με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ.

Το Σαββατοκύριακο οι αφορμές για την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν κυρίως δύο: ο όρος Νέα Ελλάδα και η αναφορά του Μανώλη Γλέζου σε "αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό, εάν χρειαστεί".

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ιστορικό στέλεχος της αριστεράς, σε συνέντευξή του στην "Ελευθεροτυπία", άναψε νέες φωτιές στο προεκλογικό τοπίο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε, "εάν χρειαστεί, θα κάνει έναν αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό, για εισοδήματα πάνω από ένα όριο", προκαλώντας αρχικά την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου και στη συνέχεια και του ίδιου του πρωθυπουργού. Από την Τρίπολη, ο Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε ότι αν έπαιρνε σάρκα και οστά αυτό που είπε ο Μ. Γλέζος, "θα γινόταν ζημιά στη χώρα με τη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό", σημειώνοντας ότι στον ΣΥΡΙΖΑ "κάνουν ό,τι μπορούν για να γυρίσουμε στην κρίση κι επιδιώκουν την αστάθεια, γιατί ξέρουν ότι θα εξαφανιστούν μόλις εξαφανιστεί η κρίση, που έχει αρχίσει να ξεπερνιέται".

Θέση στο θέμα πήρε και το ΠΑΣΟΚ, διά της Ελιάς, τονίζοντας πως στον ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχούν οι απόψεις για τη συνταγή "της ασύντακτης χρεοκοπίας, της ενθάρρυνσης της απόσυρσης των καταθέσεων, της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και όλης της οικονομίας".

Από την άλλη, ο ίδιος ο Μ. Γλέζος διευκρίνισε, μέσω του ΣΚΑΪ, λέγοντας "ποτέ μου δεν μίλησα για καταθέσεις, μίλησα για εισοδήματα" και συμπληρώνοντας "ο ελληνικός λαός, ο φτωχός λαός, θα το κάλυπτε το εσωτερικό δάνειο αν το είχαμε ανάγκη".

Η δεύτερη αφορμή της μάχης μεταξύ των δύο πλευρών ήταν ο όρος "Νέα Ελλάδα", τον οποίο επικαλείται συνεχώς τον τελευταίο χρόνο ο πρωθυπουργός και τα τελευταία 24ωρα άρχισε να χρησιμοποιεί και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου μάλιστα δεν δίστασε να δημιουργήσει ιστότοπο εν όψει των ευρωεκλογών με τον τίτλο "Νέα Ελλάδα", φιλοξενώντας τις θέσεις και τη δραστηριότητα του κόμματος. "Είδαν κι απόειδαν, κι άρχισαν κι εκείνοι να μιλάνε για τη Νέα Ελλάδα. Το υιοθέτησαν μάλιστα και σαν σύνθημα! Τόσος ήταν ο πανικός τους να μη μείνουν πίσω", σχολίασε ο Α. Σαμαράς, ενώ στη Νέα Ελλάδα αναφέρθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο "Έθνος": "Δεν μπορεί να χτιστεί από κείνους που έχτισαν την παλιά, με τις μίζες και τα ρουσφέτια, με το κράτος λάφυρο και δυνάστη, με τα υλικά της διαπλοκής και της εκμετάλλευσης, με το σχέδιο της υποτέλειας και της υποταγής, με τους ακροδεξιούς και τους Μπαλτάκους", ανέφερε.

Στο μεταξύ, ενώ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, μιλώντας επίσης στο "Έθνος", έκανε άνοιγμα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, τα δύο κόμματα αντάλλασσαν σφοδρά πυρά παίρνοντας την ευκαιρία από μια φράση της υποψήφιας ευρωβουλευτή της ΔΗΜΑΡ Μαριλένας Κοππάς, σύμφωνα με την οποία "όποιος θέλει Σαμαρά, θα ψηφίσει Ν.Δ. και όχι δεκανίκια".

Ο γραμματέας επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης έκανε λόγο για "πολιτική απελπισία και απρέπεια να καλεί κάποιος τον κόσμο, τα μέλη και τα στελέχη ενός άλλου κόμματος σε αποστασία", προκαλώντας την αντίδραση του εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ Χρήστου Μαχαίρα ο οποίος μίλησε για "επαγγελματίες του διχασμού, που δεν δικαιούνται να παραδίδουν μαθήματα ευπρέπειας σε κανέναν". Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι στη γραμμή ΠΑΣΟΚ κινήθηκε και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γρηγόρης Ψαριανός: "Η κυρία Κοππά σχολιάζοντας όσα είπε ο Ε. Βενιζέλος, κάλεσε όσους θέλουν σταθερότητα να ψηφίσουν Σαμαρά. Το θεωρώ γελοίο. Όσοι θέλουν σταθερότητα να ψηφίσουν ΔΗΜΑΡ λέω εγώ!".

Νέες αποστάσεις, εξάλλου, από τους προκατόχους του επιχείρησε να πάρει χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε σαφείς αιχμές κατά του Κώστα Σημίτη και κατά του Γιώργου Παπανδρέου, λέγοντας: "Είχαμε κάνει κι εμείς πολλά λάθη στο παρελθόν: έχουμε πει ψέματα, δημαγωγίες, έχουμε λαϊκίσει, δεν είχαμε υπολογίσει σωστά τους αριθμούς, αλλά μάθαμε καλά το μάθημα της κρίσης, και ό,τι πιο ριζοσπαστικό, αντισυμβατικό και υπεύθυνο γίνεται τα τελευταία χρόνια είναι αυτό που κάνουμε εμείς".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v