Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ποιες «δεξαμενές» ψηφοφόρων στοχεύουν τα κόμματα

Η ύστατη προσπάθεια προσέλκυσης των αναποφάσιστων. Που ποντάρουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα για το καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα. Δεκαπενθήμερο φωτιά ξεκινά από σήμερα, αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες.

Σε ποιες «δεξαμενές» ψηφοφόρων στοχεύουν τα κόμματα

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τη διεξαγωγή των διπλών εκλογών, καθώς σε μία εβδομάδα θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών και σε δεκαπέντε μέρες ο δεύτερος γύρος αυτών καθώς και οι ευρωεκλογές.

Οι τόνοι στο πέρασμα των ημερών ανεβαίνουν και τα διλήμματα κορυφώνονται, με το σύνολο των κομμάτων να ψάχνουν εναγωνίως τρόπους προσέλκυσης των -καθόλου λίγων για την εποχή- αναποφάσιστων, οι οποίοι ακόμα δεν δείχνουν να έχουν πειστεί. Η κάθε παράταξη ακολουθεί τη δική της στρατηγική και έχοντας μελετήσει και τα δημοσκοπικά ευρήματα, στοχεύει σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών – ψηφοφόρων, προσαρμόζοντας αναλόγως και τη ρητορική της.

Βασική δεξαμενή της Νέας Δημοκρατίας είναι όσοι φοβούνται την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως εκτιμούν, οι θυσίες των πολιτών θα πάνε χαμένες και η χώρα θα μπει σε νέα, πολύ πιο σοβαρή από πριν, περιπέτεια. Αυτό είναι άλλωστε το δίλημμα που θέτει συνεχώς ο Αντώνης Σαμαράς στις δημόσιες παρεμβάσεις του, όπως είχε κάνει επίσης και στις εκλογές του 2012.

Το πιο ευπρόσδεκτο ακροατήριο της γαλάζιας ρητορικής αποτελούν, όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, οι συνταξιούχοι και γενικότερα οι ηλικίες άνω των 55 ετών, οι ένστολοι (παρόλο που υπάρχει απώλεια μερίδας αυτών προς τη Χρυσή Αυγή) και μέρος της νεολαίας, κυρίως πολιτικοποιημένων παιδιών, οργανωμένων στη ΔΑΠ και την ΟΝΝΕΔ. Επίσης, στόχος της Συγγρού είναι οι αγρότες, οι πρώην ψηφοφόροι των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που δεν δείχνουν ευχαριστημένοι με την επιλογή τους, καθώς και μέρος των ψηφοφόρων που έχουν ακόμα παραμείνει στο ΠΑΣΟΚ, αλλά μετά τη σύμπραξη των δύο κομμάτων στρέφονται προς τον Αντώνη Σαμαρά.

Σε όσους έχουν τις πιο επώδυνες επιπτώσεις από την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική στοχεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να επιτύχει την πρωτιά και παρά τη δημοσκοπική του πτώση σε σχέση με τις προ δύο ετών εθνικές εκλογές.

Η Κουμουνδούρου ποντάρει σε μεγάλο βαθμό στη νέα κοινωνική τάξη των νεόπτωχων, στους ανέργους, σε μερίδα των δημοσίων υπαλλήλων, στους εναπομείναντες ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και γενικότερα στους απογοητευμένους πολίτες, οι οποίοι ευελπιστούν ότι με την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η κατάσταση θα βελτιωθεί και σύντομα το βιοτικό επίπεδό τους θα πάρει την ανιούσα. Ο Αλέξης Τσίπρας, σε κάθε ευκαιρία, επιχειρεί να μεταδώσει στους πολίτες το μήνυμα ότι "τα μνημόνια όχι μόνο δεν θα τελειώσουν, αλλά τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει εμβάθυνση αυτού του καθεστώτος". Και γι' αυτό το λόγο ζητά μια ευκαιρία να δείξει την εναλλακτική πρόταση που επαγγέλλεται για να βγάλει τη χώρα "από το αδιέξοδο".

Ερωτηματικό παραμένει η απήχηση που θα έχει στους πολίτες που κινούνται ιδεολογικά γύρω από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, το εκλογικό δίλημμα το οποίο επαναλαμβάνει επίμονα το τελευταίο διάστημα ο Ευάγγελος Βενιζέλος και οι βουλευτές του. Κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ο κ. Βενιζέλος «φωτογράφισε» σε ποιους ψηφοφόρων απευθύνει το δίλημμα του, δείχνοντας όσους ψηφίζουν ΝΔ γιατί δεν θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ, όσους επιλέγουν πιο σικ κόμματα (λ.χ. το Ποτάμι και τη ΔΗΜΑΡ), καθώς και τους πρώην ψηφοφόρους του κόμματος οι οποίοι, όπως είπε «δεν ψηφίζουν το ΠΑΣΟΚ γιατί δεν γουστάρουν Βενιζέλο».

Ουσιαστικά, το πάλαι ποτέ παντοδύναμο κίνημα, με το βλέμμα στην πολιτική του επιβίωση, απευθύνεται αυτή τη στιγμή στο σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων, το λεγόμενο «σκληρό ΠΑΣΟΚ», κάτι όμως που δεν είναι εύκολα ελέγξιμο. Κι αυτό διότι ο συγκεκριμένος χώρος αποτελείται από ένα κομμάτι παπανδρεϊκών στελεχών (που ως γνωστόν δεν τα πάνε καλά με τον κ. Βενιζέλο), ένα κομμάτι σημιτικών και ένα κομμάτι στελεχών κοντά στον Ανδρέα Λοβέρδο, επικεφαλής πλέον της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα.

Από εκεί και πέρα, και τα υπόλοιπα κόμματα δίνουν τη δική τους μάχη για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Η ΔΗΜΑΡ, που επίσης δείχνει πτώση στις σφυγμομετρήσεις, επενδύει κυρίως στους υψηλού μορφωτικού επιπέδου αριστερούς και στους ανθρώπους που εδράζονται στην ανανεωτική αριστερά, καθώς και στους δυσαρεστημένους από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου, η Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό του Βύρωνα Πολύδωρα και ο ΛΑΟΣ, από την άλλη πλευρά του πολιτικού χάρτη, απευθύνουν πρόσκληση στους πρώην νεοδημοκράτες οι οποίοι δυσφορούν από την πολιτική της κυβέρνησης και που αναζητούν μια εναλλακτική λύση εντός του ιδεολογικού χώρου που κινούνται.

Το ΚΚΕ ψάχνει κι αυτό αύξηση των ποσοστών του στηριζόμενο στην πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης και την αφερεγγυότητα των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η ανταπόκριση των πολιτών τόσο απέναντι στη Χρυσή Αυγή όσο και στο νεοσύστατο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, το Ποτάμι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v