Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μετεκλογικά σενάρια και τα σχέδια στα κομματικά επιτελεία

Καθησυχαστικό το Μαξίμου για την κυβερνητική σταθερότητα, παρά το δίλημμα Βενιζέλου. Επιμένει το ΠΑΣΟΚ στην ίδια ρητορική. Τα σενάρια για την επομένη των εκλογών και τα πλάνα των κομμάτων.

Τα μετεκλογικά σενάρια και τα σχέδια στα κομματικά επιτελεία

Με τη φράση "η κυβερνητική συνεργασία άντεξε στα δύσκολα, θα αντέξει και τώρα", ο Αντώνης Σαμαράς, κατά τη χθεσινή του συνέντευξη στον ΑΝΤ1, θέλησε να υποβαθμίσει τις αναταράξεις που προκάλεσαν τα επανειλημμένα διλήμματα του Ευάγγελου Βενιζέλου. Στόχος του πρωθυπουργού είναι, λίγες μέρες πριν από τις διπλές κάλπες, να μην επιβαρυνθεί σε καμία περίπτωση το κλίμα για την κυβέρνησή του, παρόλο που και ο ίδιος είναι υπέρμαχος της άποψης ότι η θεωρία της "χαλαρής ψήφου", ειδικά σε αυτές τις εκλογές, δεν πρέπει να υιοθετηθεί επ' ουδενί τρόπο από τους πολίτες. Ο Α. Σαμαράς κατανοεί τη θέση και τη στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, όπως λένε στενοί συνεργάτες του, δεν έχει τίποτε άλλο στο μυαλό του από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την ανοδική πορεία της χώρας.

Όμως στη Συγγρού δεν μπορούν παρά να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και τα άσχημα. Και όπως ομολογούν, πιθανή ήττα στην ευρωκάλπη με διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με ενδεχόμενη άσχημη πορεία του ΠΑΣΟΚ, θα καταστήσει την κατάσταση δύσκολα διαχειρίσιμη και το μέλλον των δύο κομμάτων αλλά και της κυβέρνησης αβέβαιο. Σε μια τέτοια περίπτωση, όλα τα ενδεχόμενα θεωρούνται ανοιχτά, συμπεριλαμβανομένης και της προσφυγής σε εθνικές εκλογές ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι. Κατ' άλλους, σε ένα τέτοιο κακό για την κυβέρνηση σενάριο, αντί για εκλογές μπορεί να προωθηθεί ο σχηματισμός άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, αν και το Μέγαρο Μαξίμου το αποκλείει κατηγορηματικά.

Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ επιμένει στη ρητορική των τελευταίων ημερών, με τον ίδιο τον Ευάγγελο Βενιζέλο να δηλώνει μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ότι "δεν υπάρχει χωρίς εμάς κυβέρνηση", αποφεύγοντας πάντως αυτήν τη φορά να βάλει αριθμητικό πήχη στο εκλογικό ποσοστό της Ελιάς. Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν πως δεν πρόκειται για εκβιασμό, αλλά για την πραγματικότητα, αναγνωρίζοντας ότι η 25η Μαΐου θα είναι καθοριστική ημέρα για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ (ακόμα και για την ίδια την ύπαρξή του). Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, έχοντας προηγηθεί και τα σκληρά διλήμματα της ηγεσίας, πέρα από τις αναπόφευκτες αναταράξεις, δεν αποκλείεται ακόμα και η αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, είτε με βελούδινο διαζύγιο είτε με την ανατροπή του από τους αμφισβητίες του. Δεν θα πρέπει, εξάλλου, να αποκλειστεί η ολική επαναφορά του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος φέρεται να στοχεύει στη σύμπραξη ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ υπό τη δική του προεδρία. Η ένωση φυσικά της Κεντροαριστεράς είναι διακαής πόθος των στελεχών που κινούνται σε αυτόν τον χώρο και ιδιαίτερο ρόλο στην προσπάθεια αυτή κάποιοι θέλουν να παίξει και το πάλαι ποτέ παντοδύναμο Κίνημα.

Στο άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα της κυβέρνησης αλλά ειδικότερα του ΠΑΣΟΚ προσδοκά και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα έχει σε ετοιμότητα στη φαρέτρα του τις δηλώσεις του Ε. Βενιζέλου και των άλλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ περί κυβερνητικής αστάθειας. Άλλωστε, η εκτόξευση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές προέρχεται από πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και ως εκ τούτου μια "ανάσταση" της Χαριλάου Τρικούπη θα σημάνει σχετική απώλεια δύναμης για την Κουμουνδούρου.

Με ενδιαφέρον αναμένεται το ποσοστό αλλά και η περαιτέρω στάση του Ποταμιού και του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος δεν αποκλείεται να αποτελέσει ρυθμιστικό παράγοντα για την επόμενη μέρα. Για το Ποτάμι ερωτήθηκε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος εξέπληξε με την απάντησή του: "Σε αντίθεση με πολλούς οι οποίοι δεν θέλουν τίποτε το καινούριο, θεωρώ ότι κάθε τι καινούριο είναι καλοδεχούμενο". Με αυτόν τον τρόπο τροφοδότησε νέα σενάρια για ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία, αν και έσπευσε να συμπληρώσει ότι δεν γνωρίζει τις πολιτικές του θέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v