Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

KPMG: Στην 5η θέση η Ελλάδα σε έμμεσους φόρους

Για τις χώρες που επιβάλλουν έμμεσο φόρο, η Ουγγαρία κατέχει την πρώτη θέση με συντελεστή 27%, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση με 23%. Στη χαμηλότερη θέση είναι η Αρούμπα, με ποσοστό 1,5%.

KPMG: Στην 5η θέση η Ελλάδα σε έμμεσους φόρους

Η έρευνα της KPMG International για τους Εταιρικούς και Έμμεσους Φορολογικούς Συντελεστές του 2014 δείχνει ότι μέσα σε ένα χρόνο 13 χώρες αύξησαν το ποσοστό των έμμεσων φόρων και καμία δεν το μείωσε. Εννέα χώρες αύξησαν το ποσοστό του φορολογικού συντελεστή των εταιρικών φόρων, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα από 20% σε 26%, και 24 χώρες τον μείωσαν.

Οι αυξήσεις των έμμεσων φόρων δείχνουν ξεκάθαρα ότι έχουν γίνει το «εργαλείο» για τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα έσοδα χωρίς να αποθαρρύνουν υποψήφιους επενδυτές.

Για τις χώρες που επιβάλλουν έμμεσο φόρο, η Ουγγαρία κατέχει την πρώτη θέση με 27% ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση με 23%. Στη χαμηλότερη θέση είναι η Αρούμπα, με ποσοστό 1,5%.

Μεταξύ των χωρών που επιβάλλουν εταιρικό φόρο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέχουν την πρώτη θέση με το υψηλότερο ποσοστό 55%, με το Βέλγιο και την Γαλλία να διεκδικούν την ευρωπαϊκή πρωτιά, με συντελεστές λίγο μεγαλύτερους από 33%. Στη χαμηλότερη θέση είναι το Μαυροβούνιο με ποσοστό 9%.

«Η πορεία των φορολογικών συντελεστών διεθνώς τα τελευταία χρόνια δείχνει ξεκάθαρα ότι οι κυβερνήσεις προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ της ανάγκης για αυξημένα δημοσιονομικά έσοδα και του διεθνούς ανταγωνισμού για προσέλκυση επενδύσεων» σχολιάζει η Γεωργία Σταματέλου, Γενική Διευθύντρια του Φορολογικού Τμήματος της KPMG. «Το στοίχημα είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και για αυτό σε ολόκληρο τον κόσμο βλέπουμε να αυξάνεται η πίεση στις επιχειρήσεις για διαφάνεια όσον αφορά στα ποσά των φόρων που πληρώνονται διεθνώς και να αυξάνεται και η πίεση μέσω των φορολογικών ελέγχων. Αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε ως κράτος, είναι ότι στον αγώνα για επενδύσεις και για θέσεις εργασίας συμμετέχουν όλες οι χώρες πλέον. Η μάχη είναι σκληρή και για αυτόν τον λόγο η φορολογία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από τους διοικούντες ως εργαλείο ανάπτυξης και όχι ως καθαρά εισπρακτικό μέσο».


Η πρώτη 10αδα: Υψηλότεροι και Χαμηλότεροι Έμμεσοι Φορολογικοί Συντελεστές

                       Υψηλότεροι

Χαμηλότεροι

Θέση

Συντελεστής (%)

Χώρα

Θέση

Συντελεστής (%)

Χώρα

1

27

Ουγγαρία

1

1.5

Αρούμπα

2

25.5

Ισλανδία

2

5

Τζέρσεϊ, Νιγηρία, Άγιος Μαρτίνος, Ταϊβάν, Υεμένη

3

25

Κροατία, Δανία, Νορβηγία, Σουηδία

3

6

Κουρασάο

4

24

Φινλανδία, Ρουμανία

4

7

Παναμά, Σιγκαπούρη,Ταϊλάνδη

5

23

Ελλάδα, Ιρλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία

5

8

Μπονέρ, Άγιος Ευστάθιος και Σάμπα ***, Ιαπωνία, Λιχτενστάιν, Ελβετία

6

22

Ιταλία, Σλοβενία​​, Ουρουγουάη

6

10

Αγκόλα, Αυστραλία, Καμπότζη, Αίγυπτος, Ινδονησία, Λίβανο, Μαλαισία, Παπούα Νέα Γουινέα, Παραγουάη, Νότια Κορέα, Βιετνάμ

7

21

Αργεντινή, Βέλγιο, Τσεχική Δημοκρατία, Λεττονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Ισπανία

7

12

Μποτσουάνα, Εκουαδόρ, Γουατεμάλα, Καζακστάν, Φιλιππίνες, Σρι Λάνκα, Βενεζουέλα

8

20

Αλβανία, Αρμενία, Αυστρία, Λευκορωσία, Βουλγαρία, Εσθονία, Γαλλία, Νήσος Μαν, Μαρόκο,

8

12.5

Βανουάτου

9

19

Χιλή, Κύπρος, Γερμανία, Μαυροβούνιο

9

13

Βολιβία, Κόστα Ρίκα,
Ελ Σαλβαδόρ

10

18

Δομινικανή Δημοκρατία, Γεωργία, Ισραήλ, ΠΓΔΜ, Μάλτα, Περού, Ρωσία, Τανζανία, Τυνησία, Τουρκία, Ουγκάντα

10

14

Νότια Αφρική

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v