Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τρεις κινήσεις Σαμαρά με φόντο την κάλπη

Πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού για την ενέργεια, την ανάπτυξη και τη συνταγματική αναθεώρηση. Εσωκομματικές αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ για τη συνύπαρξη Γιώργου Παπανδρέου και Φώτη Κουβέλη σε εκδήλωση. Σε διπλή κοινοβουλευτική μάχη ποντάρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι τρεις κινήσεις Σαμαρά με φόντο την κάλπη

Πρωτοβουλίες σε τρία επίπεδα λαμβάνει αυτήν την εβδομάδα ο Αντώνης Σαμαράς, πριν ξεκινήσει τις προεκλογικές περιοδείες του, σε μια προσπάθεια να πορευτεί με τα περισσότερα δυνατά όπλα στη διπλή κάλπη του Μαΐου.

Την ώρα που στο ΠΑΣΟΚ οι κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου έχουν προκαλέσει νέο πονοκέφαλο στην ηγετική ομάδα και αρκετές αντιδράσεις μεταξύ των πράσινων βουλευτών, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να προβεί σε μια σειρά ανακοινώσεων όσον αφορά την οικονομία αλλά και τις θεσμικές αλλαγές για τον μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος.

Σήμερα, από το βήμα του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου ο κ. Σαμαράς θα απευθύνει ένα ακόμα αισιόδοξο μήνυμα για την ελληνική οικονομία, εστιάζοντας στους βασικούς άξονες οι οποίοι θα οδηγήσουν στην άκρη του τούνελ, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της ενέργειας.

Αύριο, σε εκδήλωση για τον τουρισμό στο Μέγαρο Μουσικής, θα παρουσιάσει το δεκαετές εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας, στο οποίο η κυβέρνηση ποντάρει πολλά για την αναστροφή του κλίματος στην πραγματική οικονομία, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να κάνει γνωστές τις θέσεις του κόμματός του αναφορικά με τη συνταγματική αναθεώρηση.

Είναι ένα θέμα το οποίο έχει επεξεργαστεί κατά το παρελθόν ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ως πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής και φέρεται να έχει συζητηθεί μεταξύ του πρωθυπουργού και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Προβλέπει δέσμη προτάσεων πρακτικού αλλά και συμβολικού χαρακτήρα ώστε να προωθηθεί ο νέος καταστατικός χάρτης της χώρας. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται η μείωση του αριθμού των βουλευτών, η θέσπιση του ασυμβίβαστου μεταξύ υπουργού και βουλευτή, η αλλαγή του τρόπου εκλογής αλλά και του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας, η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος, η θεσμοθέτηση μόνιμων υφυπουργών Εξωτερικών και Προϋπολογισμού και η ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου. Για την τελευταία πρόταση διατηρούσε ενστάσεις ο κ. Βενιζέλος και είναι άγνωστη τελικά η τύχη της.

Ωστόσο οι κινήσεις της Ν.Δ. φαίνεται πως βρίσκουν αντίθετο το ΠΑΣΟΚ. Αργά χθες το βράδυ με ανακοίνωσή του τονίζει ότι η προεκλογική συγκυρία δεν αφήνει περιθώρια για τέτοιες κινήσεις. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει "η κυβερνητική συνεργασία διέπεται από την προγραμματική συμφωνία των δύο κομμάτων και υπηρετεί πολύ συγκεκριμένες και επιτακτικές εθνικές ανάγκες. Ζητήματα σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος, ούτε τέθηκαν, ούτε συζητήθηκαν μεταξύ των δύο κομμάτων που έχουν πριν από τις εκλογές του 2012 διατυπώσει δέσμες ιδεών και προτάσεων. Η σκληρή εμπειρία της κρίσης που βίωσε και από την οποία αγωνίζεται να βγει και βγαίνει πλέον η χώρα είναι προφανές ότι επηρεάζει καταλυτικά κάθε συζήτηση για μελλοντική αναθεώρηση του Συντάγματος".

Το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι "στην παρούσα συγκυρία, λόγω της στείρας, μικροκομματικής και μίζερης στάσης της αντιπολίτευσης κυριαρχούν εκλογικές σκοπιμότητες και δεν υπάρχει πλαίσιο στοιχειώδους συναίνεσης για συνταγματικές αλλαγές. Ελπίζουμε μετά τις 25 Μαΐου να διαμορφωθούν στη χώρα συνθήκες που θα επιτρέπουν τέτοιες σοβαρές και υπεύθυνες συζητήσεις με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων του λεγόμενου συνταγματικού τόξου". Και καταλήγει πως "κάθε σχετική συζήτηση χωρίς τις παραπάνω προϋποθέσεις είναι ανούσια ή ακόμη και θεσμικά παρακινδυνευμένη. Και σίγουρα τέτοια θέματα δεν προσφέρονται για φευγαλέες προεκλογικές εντυπώσεις χωρίς βάθος, συνέχεια και το βασικό τουλάχιστον πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτικής και θεσμικής συναίνεσης που έχει ζωτική ανάγκη ο τόπος"..

Αργότερα πάντως, έσπευσε να διευκρινήσει ότι η θέση δεν αφορά την ανακοίνωση της Ν.Δ. αλλά δημοσιεύματα που μιλούναν για προηγούμενη συνεννόηση των δυο κομμάτων.

Αδύναμος κρίκος

Ανεξάρτητα από το παραπάνω μέτωπο, το ΠΑΣΟΚ για μία ακόμη φορά εξελίσσεται στον αδύναμο κρίκο του κυβερνητικού συνασπισμού. Η χθεσινή παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην παρουσίαση του βιβλίου της υποψήφιας ευρωβουλευτή της ΔΗΜΑΡ Μαριλένας Κοππά, παρουσία και του Φώτη Κουβέλη, έδωσε συνέχεια στην παρατεταμένη εσωστρέφεια, και το αποτέλεσμα των ευρωκλογών πλέον θεωρείται καθοριστικό ακόμα και για την ίδια την ύπαρξη του κόμματος.

"Κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος με την κατάσταση του προοδευτικού χώρου. Το ΠΑΣΟΚ που χρειάζεται η χώρα είναι το ΠΑΣΟΚ που πρωτοστατεί στην πρόοδο, ενώνει τις προοδευτικές δυνάμεις. Δεν δικαιούμαστε να είμαστε παρακολούθημα της δεξιάς ή της αριστεράς συντήρησης", τόνισε ο κ. Παπανδρέου ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά.

Η απάντηση ήρθε -σε χαμηλούς τόνους είναι η αλήθεια- από τον Ευάγγελο Βενιζέλο που απήγγειλε συμβολικά τον τελευταίο στίχο ποιήματος του Νίκου Εγγονόπουλου: "Τι γύρευες στη Λάρισα, εσύ ένας Υδραίος;". Αυτό ήταν το ρητορικό ερώτημά του, ωστόσο την ίδια στιγμή πράσινα στελέχη, με δηλώσεις τους, στόχευσαν κατά του πρώην πρωθυπουργού. "Μας πρόδωσε όλους. Να πάει στην ευχή της Παναγίας και στη ΔΗΜΑΡ", δήλωσε στον Βήμα fm ο Μιχάλης Κασσής, ενώ για "συμβολισμούς που έχουν πολύ μεγάλη σημασία" έκανε λόγο ο Παναγιώτης Ρήγας (Alpha). Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος τόνισε από την ίδια ραδιοσυχνότητα ότι οι υποψήφιοι της Ελιάς θα περίμεναν ο κ. Παπανδρέου να είναι σε μια δική τους συγκέντρωση, ενώ η Αφροδίτη Αλ Σάλεχ επίσης μέσω του Alpha υποστήριξε πως "σε εμάς δεν έχει έρθει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να μας σφίξει το χέρι και να μας πει «πάμε»".

Μεσοπρόθεσμο και υπόθεση Μπαλτάκου

Στον ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν τρόπο να αλλάξουν την ατζέντα και να ξεφύγουν από τις παρενέργειες των αστοχιών με την ευρωλίστα. Πολύ καλή ευκαιρία θεωρούν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα το οποίο αναμένεται τις επόμενες ώρες να κατατεθεί στη Βουλή από το οικονομικό επιτελείο και το οποίο, όπως υποστηρίζουν στην Κουμουνδούρου, "θα αποκαλύψει τις προθέσεις της κυβέρνησης για τη λήψη νέων μέτρων". Ταυτόχρονα, στην αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκουν τη διενέργεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για την υπόθεση Μπαλτάκου πριν από τις εκλογές, κάτι που για ευνόητους λόγους η κυβέρνηση αποφεύγει.

Χθες, ο Αλέξης Τσίπρας απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ζητώντας του την επίσπευση των διαδικασιών για την άμεση διεξαγωγή της συζήτησης. Όπως επισημαίνει, 25 ημέρες μετά το αίτημα για τη διεξαγωγή της προ ημερησίας διάταξης συζήτησης, δεν έχει προγραμματιστεί απολύτως τίποτα και τα τελευταία δύο χρόνια η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει πέντε αιτήματα για αντίστοιχες συζητήσεις από τις οποίες έχει συζητηθεί μόνο μία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v