Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες εκπλήξεις κρύβει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα

Φρένο στις δαπάνες ως το 2018 για να αποφευχθούν νέα μέτρα. Στο τραπέζι έξτρα περικοπές, αν απαιτηθεί. Στην αύξηση του ΑΕΠ ποντάρει η κυβέρνηση για τα επιπλέον έσοδα. Σε διαφορετική γραμμή από Κομισιόν το ΥΠΟΙΚ για το δημοσιονομικό κενό.

Ποιες εκπλήξεις κρύβει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα

«Παγωμένες δαπάνες + αυξημένα έσοδα χωρίς νέους φόρους = πρωτογενές πλεόνασμα 1,6% φέτος, 3% το 2015 και 4,5% το 2016».

Την εξίσωση αυτή επιχειρεί να λύσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να καταθέσει το συντομότερο δυνατό στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της περιόδου 2015-2018 σε συμφωνία με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ.

Το στοίχημα δεν είναι καθόλου εύκολο, ιδίως όσο περνούν τα χρόνια. Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ το 2016, με σημερινούς όρους, συνεπάγεται περίσσευμα εσόδων αν αφαιρεθούν οι δαπάνες σε πρωτογενές επίπεδο της τάξεως των 8 δισ. ευρώ. Αν δεν υπάρξει «έκρηξη ΑΕΠ» στο μεσοδιάστημα, ο στόχος θεωρείται από πολλούς από απίθανος, έως ανέφικτος.

Μέχρι το 2016 όμως πολλά μπορούν να έχουν αλλάξει, μεταξύ των οποίων και οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα...

Επί του παρόντος, το κλειδί στην κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου είναι διπλό: η επάνοδος της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά επιταχυνόμενης ανάπτυξης και το πάγωμα των δαπανών. Νέα δημοσιονομικού χαρακτήρα μέτρα, διαμηνύουν αρμόδιες πηγές, δεν υπάρχουν.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει να θέσει πλαφόν δαπανών υπουργείων και φορέων της γενικής κυβέρνησης στα φετινά επίπεδα έως και το 2018. Με λίγα λόγια, ο προϋπολογισμός δεν πρόκειται να ξοδέψει ούτε 1 ευρώ παραπάνω τα επόμενα χρόνια σε πρωτογενείς δαπάνες.

Από την άλλη πλευρά, τα έσοδα θα αυξάνονται διαρκώς. Η παραδοχή αυτή υποστηρίζεται από την προσδοκώμενη επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά και από την ήδη γνωστή παράταση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης -η οποία εισφέρει κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ ετήσιων εσόδων- πέραν του 2014.

Η Κομισιόν και η ΕΚΤ κατά την επικαιροποίηση της συμφωνίας με την κυβέρνηση προέβλεψαν την περασμένη εβδομάδα ανάπτυξη 0,6% φέτος, 2,6% το 2015 και 3,7% το 2016.

Η εξέλιξη αυτή από μόνη της, χωρίς να απαιτείται η λήψη πρόσθετων μέτρων, θα οδηγήσει σε διεύρυνση εσόδων.

Με ενδιαφέρον αναμένονται, πάντως, οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό των επόμενων ετών.

Υπενθυμίζεται ότι στη συμφωνία με την τρόικα αποτυπώνονται εκτιμήσεις για δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ για το 2015, 3,8 δισ. ευρώ για το 2016 και 1,9 δισ. ευρώ για το 2017. Οι προβλέψεις αυτές δεν συνεπάγονται κατ' ανάγκην τη λήψη νέων μέτρων, εκτιμούν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι το περασμένο καλοκαίρι η τρόικα έβλεπε δημοσιονομικό κενό 2,8 δισ. ευρώ για το 2014, το οποίο τελικά έκλεισε χωρίς τη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v