Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράθυρο ΕΕ για μείωση φοροσυντελεστών

Τηρήστε τους στόχους και θα εξεταστεί η μείωση φόρων, λέει για πρώτη φορά η ΕΕ. Ζητά αλλαγές στο σύστημα ΦΠΑ με ισχύ από το 2015. Ανοίγει ο δρόμος για παρακράτηση φόρων με το μήνα. Δεν κάνει πίσω στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων. Τι θα γίνει με τις αντικειμενικές τιμές.

Παράθυρο ΕΕ για μείωση φοροσυντελεστών

Αν καταφέρετε να πετύχετε σταθερή υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων, ενώ τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι, τότε σε συνεργασία με την τρόικα η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να εξετάσει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Η φράση αυτή που ενσωματώνεται στην έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν, δημιουργεί για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια διαρκούς αύξησης των φόρων -με ελάχιστες εξαιρέσεις ψαλιδίσματος όπως ο ΦΠΑ στην εστίαση- περιθώρια για μειώσεις φορολογικών συντελεστών.

Συνοδεύεται από εκτιμήσεις ότι το δημόσιο χάνει 10 δισ. ευρώ το χρόνο από ΦΠΑ καθώς εισπράττει μόλις 4 στα 10 ευρώ του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και προτροπές για την ταχύτερη είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Με την έκθεση της Κομισιόν ζητείται επειγόντως μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ, ενώ αναλύονται και τα επόμενα βήματα για την εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών ακινήτων από τον Ιανουάριο του 2017.

Επαναβεβαιώνεται η ούτως ή άλλως γνωστή επέκταση της έκτακτης εισφοράς και μετά το 2014 (έως το 2016 ανέφερε το προηγούμενο μνημόνιο) τονίζοντας πως μέσω της επέκτασης μέτρων που λήγουν θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015 ύψους 2 δισ. ευρώ, ενώ ανοίγει ο δρόμος και για την παρακράτηση φόρων με το μήνα επί των συνολικών εισοδημάτων.

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει τον Ιούνιο του 2014 ένα χρονοδιάγραμμα και έναν χάρτη παράλληλα, για την εισαγωγή ενός συστήματος παρακράτησης «πληρώνω την ώρα που εισπράττω» (pay as you earn) με το πρώτο βήμα σταδιακής εφαρμογής του νέου συστήματος να γίνεται τον Ιανουάριο του 2015.

Το σύστημα είχε περιγράψει πρόσφατα σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, οι εργοδότες θα παρακρατούν σε μηνιαία βάση το ένα δώδεκατο των ετήσιων φόρων που αναλογούν στο συνολικό εισόδημα των εργαζομένων και θα το αποδίδουν στο Δημόσιο. Έτσι όταν έρθει η ώρα υποβολής των δηλώσεων, με την εκκαθάρισή τους δεν θα υπάρχει οφειλή φόρου.

Τι αλλάζει στο ΦΠΑ

Στο μέτωπο του ΦΠΑ οι αρχές έχουν δεσμευθεί να προχωρήσουν σε μελέτη για τις αλλαγές έως τον Ιούνιο του 2014, ώστε να τεθούν σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2015.

Τα προωθούμενα μέτρα θα αφορούν:

1. Ξεκαθάρισμα της λίστας των υπόχρεων σε ΦΠΑ, με διαγραφή των ανενεργών επιχειρήσεων.

2. Καθιέρωση της δυνατότητας απαλλαγής μικρών επιχειρήσεων από το σύστημα ΦΠΑ (υποβολή περιοδικών δηλώσεων και απόδοση ΦΠΑ). Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών συζητείται η καθιέρωση ορίου απαλλαγής της τάξεως των 5.000-10.000 ευρώ σε όρους ετήσιου τζίρου (25.000 ευρώ προτείνει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης).

3. Δημιουργία ειδικής μονάδας για την καταπολέμηση της απάτης με ΦΠΑ.

4. Επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ. Επιχειρήσεις με καλό ιστορικό πληρωμών και συμμόρφωσης με τους κανόνες ΦΠΑ να λαμβάνουν τις επιστροφές αυτόματα χωρίς έλεγχο. Δημιουργία συστήματος ανάλυσης κινδύνου για τους ελέγχους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση γίνεται αναφορά σε πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν σύμφωνα με την οποία το ποσοστό είσπραξης εσόδων από ΦΠΑ είναι μεταξύ των χαμηλότερων στην Ε.Ε. σε σχέση με τις δυνητικές εισπράξεις αν δεν υπήρχαν διαφορετικοί συντελεστές ΦΠΑ, αλλά ένας ενιαίος για όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες. Χωρίς να ζητούνται αλλαγές, γίνεται επίσης αναφορά στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν και στις εξαιρέσεις, ως παράγοντες που συμβάλλουν σε μειωμένα έσοδα.

Στο παρελθόν η τρόικα είχε ζητήσει κατάργηση των εξαιρέσεων και των μειωμένων συντελεστών που ισχύουν για παράδειγμα στα νησιά.

Νέο νομοσχέδιο

Από την έκθεση προκύπτει ακόμα πως σχεδιάζεται νομοσχέδιο για τα Λογιστικά Πρότυπα (εντός του πρώτου εξαμήνου του 2014 με στόχο να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2015). Μικρές επιχειρήσεις με τζίρο έως 700.000 ευρώ αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες εκτιμάται πως θα επωφεληθούν από την απλοποίηση των λογιστικών κανόνων.

«Η επιτυχία αυτών των μεταρρυθμίσεων θα επιτρέψει τη σταθερότητα του φορολογικού συστήματος για αρκετά χρόνια συμβάλλοντας στην προσέλκυση νέων επενδύσεων και καθησυχάζοντας την ανησυχία των ξένων επενδυτών αναφορικά με τις διαρκείς μεταβολές του φορολογικού συστήματος».

Αντικειμενικές αξίες

Η πλήρης εξίσωση αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες τιμές ακινήτων αναμένεται τον Ιανουάριο του 2017. Τον Ιούλιο του 2014, οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν ένα μεσοπρόθεσμο πλάνο για τις αλλαγές στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών.

Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών έχει συγκροτηθεί ειδική επιτροπή η οποία έχει καταγράψει σε μια κεντρική βάση δεδομένων τις τιμές σε 11.000 περιοχές ανά την Ελλάδα. Σε δεύτερη φάση θα δημιουργηθεί μια συνολική βάση δεδομένων στην οποία θα καταγράφονται και στοιχεία από τις πραγματικές τιμές μεταβίβασης ακινήτων αλλά και στοιχεία από τα μισθωτήρια συμβόλαια για τα ενοίκια.

Καλά λόγια

Στην έκθεση της Κομισιόν γίνονται θετικές αναφορές στις πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές αναφορικά με τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών αλλά και τον ΕΝΦΙΑ, τονίζοντας μάλιστα πως σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα οι εισπράξεις από τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν τη σημερινή χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σε καλό δρόμο η ΓΓΔΕ

Η οργάνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων βελτιώνεται, αναφέρεται στην έκθεση και τονίζεται πως θα προσληφθούν περισσότεροι από 1.700 εργαζόμενοι τη διετία 2014-15. Παράλληλα προχωρά η επιμόρφωση 2.000 ελεγκτών.

Προσοχή στα ληξιπρόθεσμα

Παρά το γεγονός ότι καταγράφεται αύξηση 23% στο παλαιό ληξιπρόθεσμο χρέος και 38% στο νέο ληξιπρόθεσμο χρέος με τις συνολικές εισπράξεις να αυξάνονται από τα 2,5 δισ. ερώ το 2012 στα 3,2 δισ. το 2013, μένουν ακόμα πολλά να γίνουν, αναφέρεται.

«Απέτυχαν οι ρυθμίσεις, αλλά δεν τις αλλάζουμε»

Σε ειδικό κεφάλαιο γίνεται αναφορά στην αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών. Οι ελληνικές αρχές επέμειναν, όπως αναφέρεται στην έκθεση, να αυξηθεί η ευελιξία των ρυθμίσεων είτε με περισσότερες δόσεις είτε με μείωση των προσαυξήσεων, όμως είχαν την κατηγορηματική άρνηση της τρόικας.

Οι προσδοκίες αφορούσαν ένταξη φορολογικών οφειλών ύψους 5 δισ. ευρώ και ασφαλιστικών οφειλών 4 δισ. ευρώ στις ρυθμίσεις. Αντί αυτών έχουν ενταχθεί οφειλές 1,2 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων φοροοφειλών και 500 εκατ. ευρώ ασφαλιστικών οφειλών. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v