Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κατενάτσιο» από κυβέρνηση στο νέο παζάρι με τρόικα

Τα καυτά θέματα που έχει να διαχειριστεί το Μέγαρο Μαξίμου. Οι σχεδιασμοί για άντληση κεφαλαίων από τις αγορές και οι συζητήσεις για την ανακούφιση του χρέους. Κρίσιμος ο ρόλος των τραπεζών.

«Κατενάτσιο» από κυβέρνηση στο νέο παζάρι με τρόικα

Καλοκαίρι χωρίς τρόικα ενδέχεται να κάνουν οι Έλληνες, αλλά και η κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η επόμενη αξιολόγηση στην Αθήνα ενδέχεται να γίνει μετά το τέλος Αυγούστου.

«Τους περιμένουμε από τέλος Αυγούστου, δεν νομίζω ότι μιλάμε για Ιούνιο» ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μία μέρα μετά την επισήμανση του κοινοτικού επιτρόπου Όλι Ρεν σύμφωνα με την οποία καλό είναι να μην μας πάρουν Χριστούγεννα για να ολοκληρωθεί η επόμενη αξιολόγηση.

Ενδεχόμενη καθυστερημένη επάνοδος της τρόικας στην Αθήνα είναι σαφές ότι δίνει μια αβάντα στην κυβέρνηση. Αυτό βέβαια καθόλου δεν σημαίνει πως η κυβέρνηση δεν θα έχει να διαχειριστεί καυτά θέματα που σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση η οποία μόλις ολοκληρώθηκε.

Όπως επικυρώθηκε χθες στο Eurogroup τα 8,3 δισ. ευρώ της δόσης από τον EFSF θα σπάσουν σε τρία κομμάτια. Για τα πρώτα 6,3 δισ. ευρώ τα οποία αναμένονται εντός Απριλίου προαπαιτούμενο ήταν η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου (απομένουν τεχνικού χαρακτήρα διευθετήσεις επί των ψηφισθέντων άρθρων με την τρόικα καθώς το κείμενο μεταφράζεται στα αγγλικά). Για τα επόμενα 1+1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο μπαίνουν 6+6 προαπαιτούμενα τα οποία θα αφορούν και καυτές πολιτικά περιοχές.

Μεταξύ αυτών είναι νομοθετικές ρυθμίσεις για το πλανόδιο εμπόριο, το διοικητικό βάρος των επιχειρήσεων , ο νέος δασικός νόμος, παρεμβάσεις στις επικουρικές συντάξεις, καταργήσεις φόρων υπέρ τρίτων και η «μικρή» ΔΕΗ. Το τελευταίο θέμα δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι δεν θα προκαλέσει νέο γύρο ενδοκυβερνητικών τριβών.

Η έξοδος στις αγορές

Το οικονομικό επιτελείο δεν φαίνεται να ανησυχεί για την κάλυψη αυτών των milestones που θα ξεκλειδώσουν τις επόμενες υποδόσεις. Ούτως ή άλλως, στο διάστημα έως τον Ιούνιο φαίνεται ότι το παιχνίδι θα παιχτεί σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από το αν θα γίνουν στην ώρα τους 12 milestones για να εισπραχθούν 2 δισ. ευρώ.

Στις 5 Μαΐου θα ανοίξει η συζήτηση για το δημόσιο χρέος. Θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα ολοκληρωθεί εύκολα και ενδέχεται οι τελικές απαντήσεις να απαιτήσουν χρόνο που μπορεί να εκτείνεται ακόμα και μετά το φθινόπωρο. Η ελληνική κυβέρνηση όμως θα επιδιώξει στις 5 Μαϊου ένα σαφές σήμα ότι η διευθέτηση του χρέους θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μη συνιστά απειλή για τις επόμενες δεκαετίες.

Νωρίτερα, όπως όλα δείχνουν, το ελληνικό δημόσιο θα κάνει το πρώτο κρας τεστ εξόδου στις διεθνείς αγορές για χρηματοδότηση.

Το χρηματοδοτικό κενό για τους επόμενους δώδεκα μήνες είναι καλυμμένο, γεγονός που παρέχει ασφάλεια στους διεθνείς πιστωτές, το πρωτογενές πλεόνασμα των περίπου 3 δισ. ευρώ δίνει αέρα στα πανιά του Δημοσίου και αν έρθει και η αναμενόμενη αναβάθμιση από τη Moody's αύριο το κλίμα στρώνει ακόμα περισσότερο.

Χρονικά, για πρώτη φορά επισήμως, χθες ο Γ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε έξοδο στις αγορές εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους με 3ετή ή 5ετή ομόλογα. Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για ποσό της τάξεως των 4-5 δισ. ευρώ δεν επιβεβαιώνονται επί του παρόντος. Όλα θα εξαρτηθούν από το πόσες φορές τελικά θα βγει η χώρα στις αγορές έως το τέλος του έτους, από τα αποτελέσματα της πρώτης φοράς, αλλά και από μια πλειάδα εξελίξεων από τα μακροοικονομικά στοιχεία έως τις αποφάσεις της ευρωζώνης για το χρέος.

Ο ρόλος των τραπεζών

Σημαντικό ρόλο άλλωστε για τις μετέπειτα εξελίξεις θα διαδραματίσει κι ο τραπεζικός τομέας. Στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπάρχει ένα μαξιλάρι ασφαλείας ύψους 11 δισ. ευρώ το οποίο θεωρητικά θα χρησιμοποιηθεί αν απαιτηθεί για την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Αν όμως, όπως αφήνει να εννοηθεί το επιτυχημένο πείραμα της Πειραιώς και της Alpha, οι τράπεζες χρησιμοποιήσουν λιγότερα ή καθόλου χρήματα από το μαξιλάρι αυτό, τότε μπορεί να αξιοποιηθούν από το Δημόσιο για μείωση του χρέους ή για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού από το 2015 και μετά.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Γ. Στουρνάρας είχε δηλώσει ότι το χρηματοδοτικό κενό για τους επόμενους 12 μήνες είναι καλυμμένο, ενώ υπό προϋποθέσεις είναι καλυμμένο και το κενό του 2015. Σε αυτά συμφωνεί και η τρόικα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προϋποθέσεις για το 2015 συνδέονται ακριβώς με το «μαξιλάρι» του ΤΧΣ, την έγκαιρη αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών από τις συστημικές τράπεζες (περίπου 4 δισ. ευρώ από τα οποία ήδη το 1,7 δισ. ευρώ έχουν ανακοινώσει ότι θα ξεπληρώσουν η Alpha και η Πειραιώς) και βέβαια με την επιτυχία του πειράματος εξόδου στις αγορές.

«Έχουμε μπροστά μας την άσκηση της ΕΚΤ, εάν περάσει και αυτός ο κάβος και οι τράπεζες χρειάζονται λιγότερα ή τα έχουν πάρει όλα από τον ιδιωτικό τομέα, τότε μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ή για πληρωμή χρέους ή για κάλυψη του οποίου χρηματοδοτικού κενού από το 2015 και μετά» ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «η όποια συζήτηση θα γίνει από το τέλος του έτους και γι' αυτό άλλωστε αναβάλλονται και οι αποφάσεις για ενδεχόμενο νέο δάνειο». «Για ποιο λόγο να βιαστούμε;» προσθέτει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v