Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Το plan B» για το... γάλα

Σε στροφή 180 μοιρών είναι έτοιμο να προχωρήσει το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις (ενδοκυβερνητικές, γαλακτοβιομηχανίας και κτηνοτρόφων) σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση που προτείνει ο ΟΟΣΑ για το γάλα.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
«Το plan B» για το... γάλα

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την τελευταία διαπραγμάτευση των τεχνικών κλιμακίων του υπουργείου Ανάπτυξης και της τρόικα και λίγες μόλις ώρες πριν ξεκινήσει ο νέος γύρος συζητήσεων, το υπουργείο αναθεωρεί για μία ακόμη φορά τις θέσεις του σχετικά με τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση. Απώτερος στόχος να μαλακώσει τις ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις και να προλάβει ενδεχόμενες διαρροές βουλευτών.

Σύμφωνα με το τελευταίο σενάριο που κυκλοφορεί στους διαδρόμους της οδού Νίκης, το υπουργείο Ανάπτυξης πρόκειται να κατέβει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα με μια νέα θέση. Με βάση πηγές, η πρόταση αυτή συγκλίνει μεν με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, ωστόσο περιλαμβάνει και μέρος των θέσεων των κτηνοτρόφων και της γαλακτοβιομηχανίας.

Συγκεκριμένα, το νέο σενάριο προβλέπει τη διατήρηση της χρήσης του όρου «φρέσκο» στο γάλα χαμηλής παστερίωσης (πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο υποστήριζε ότι πρέπει να καταργηθεί ο όρος φρέσκο).

Με βάση τη νέα θέση του υπουργείου, την οποία όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη του θα θέσει υπ' όψιν των δανειστών στις επικείμενες διαπραγματεύσεις, οι γαλακτοβιομηχανίες θα μπορούν να καθορίζουν οι ίδιες τη διάρκεια ζωής του γάλακτος μέχρι του χρονικού ορίου που προσδιορίζεται επιστημονικά (σ.σ. σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η διαδικασία της παστερίωσης εξασφαλίζει την καταλληλότητα του γάλακτος για διάστημα 10 ημερών περίπου).

Δηλαδή θα μπορεί μια βιομηχανία να διαθέτει «φρέσκο γάλα δύο ημερών» ή «φρέσκο γάλα δέκα ημερών». Αυτό, σε συνδυασμό και με τη δυνατότητα που θα έχουν οι γαλακτοβιομηχανίες να προμηθεύονται, αν φυσικά το επιθυμούν, και το ελληνικό σήμα στο γάλα και να το βάζουν στη συσκευασία των προϊόντων τους, εκτιμάται από το υπουργείο ότι θα κάμψει τις αντιρρήσεις.

Το υπουργείο υποστηρίζει ότι το ελληνικό σήμα θα βάλει φρένο στις ελληνοποιήσεις και θα βοηθήσει την πρωτογενή παραγωγή (κτηνοτροφία), τη γαλακτοβιομηχανία αλλά και τους καταναλωτές. Βέβαια ο αντίλογος από την πλευρά της γαλακτοβιομηχανίας είναι ότι η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής στο φρέσκο γάλα π.χ. στις 10 ημέρες, θα ανοίξει τον δρόμο σε αθρόες εισαγωγές από τις γειτονικές χώρες όπου η πρώτη ύλη είναι πολύ φθηνή.

Αυτό όπως υποστηρίζουν θα πλήξει την ελληνική κτηνοτροφία αλλά και την πλειονότητα των ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών, οι οποίες θα αναγκαστούν είτε να παύσουν την παραγωγή φρέσκου, είτε να στραφούν στις εισαγωγές.

Βέβαια υπάρχουν και κάποιες γαλακτοβιομηχανίες εγχώριες και μη οι οποίες έχουν ταχθεί υπέρ της επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος με την ευθύνη της γαλακτοβιομηχανίας. Από την άλλη πλευρά, όλο αυτό το διάστημα δεν έλειψαν και οι μετριοπαθείς οι οποίοι είχαν κατεβάσει μια συμβιβαστική πρόταση να ανοίξει η ψαλίδα του φρέσκου γάλακτος στις 7 ημέρες.

Εκτός από τη διατήρηση του όρου φρέσκο, το υπουργείο φαίνεται να παίρνει πίσω την πρόταση για τη δημιουργία ξεχωριστής κατηγορίας, του γάλακτος μιας-δύο ημερών, δηλαδή γάλακτος ημέρας. Στη συγκεκριμένη πρόταση είχαν αντιδράσει τόσο οι κτηνοτρόφοι και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και η τρόικα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v