Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον... πάγο το σχέδιο κατάργησης των αντικειμενικών

Συζητήθηκε το ενδεχόμενο να γίνονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων με βάση τις τιμές αγοράς και όχι τις αντικειμενικές αλλά απορρίφθηκε διότι θα οδηγούσε σε μεγάλη απώλεια εσόδων στην τρέχουσα συγκυρία», σημειώνει στέλεχος του ΥΠΟΙΚ.

Στον... πάγο το σχέδιο κατάργησης των αντικειμενικών

Οριστικά στον «πάγο» βάζουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών τα σενάρια για υπολογισμό του φόρου μεταβίβασης με βάση τις πραγματικές αξίες, όπως καταγράφονται στα συμβόλαια και όχι τις αντικειμενικές.

«Πράγματι συζητήθηκε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αλλά απορρίφθηκε διότι θα οδηγούσε σε μεγάλη απώλεια εσόδων στην τρέχουσα συγκυρία» αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών το οποίο είναι σε θέση να γνωρίζει από πρώτο χέρι τις τελικές αποφάσεις.

Νωρίτερα το Euro2day.gr μετέδωσε:

Παγίδα μελλοντικών μεγάλων επιβαρύνσεων φόρου υπεραξίας, η οποία όμως στην τρέχουσα συγκυρία θα οδηγούσε σε σημαντική μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, συνιστά η πρόταση που έχει τεθεί στο υπουργείο Οικονομικών και προβλέπει τον υπολογισμό του φόρου μεταβίβασης επί των πραγματικών τιμών που αναγράφονται στα συμβόλαια και όχι με βάση τις αντικειμενικές αξίες.

Στο πλαίσιο των αλλαγών που σχεδιάζονται για τον φόρο υπεραξίας ακινήτων, στο υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο, έχει τεθεί υπό συζήτηση πρόταση η οποία αφορά ακριβώς τη δυνατότητα των αγοραστών να καταβάλλουν φόρο μεταβίβασης με βάση την πραγματική αξία αγοράς του ακινήτου.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα σήμαινε ότι ο φόρος μεταβίβασης θα υπολογιζόταν σε πολύ χαμηλότερες αξίες σε σχέση με τις αντικειμενικές, καθώς οι πραγματικές τιμές υπολείπονται σήμερα των αντικειμενικών σε ποσοστό που αγγίζει ακόμα και το 70%.

Για παράδειγμα, σε ένα ακίνητο αντικειμενικής αξίας 150.000 ευρώ, ο φόρος μεταβίβασης 3% σήμερα είναι 4.500 ευρώ. Αν το συγκεκριμένο ακίνητο πωλείται πραγματικά έναντι 80.000 ευρώ, ο φόρος μεταβίβασης, με βάση το συμβόλαιο, θα είναι 2.400 ευρώ.

Όμως σε μελλοντική μεταβίβαση του ακινήτου, στο σενάριο αυτό, ο φόρος υπεραξίας με συντελεστή 15% ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης θα είναι πολλαπλάσιος.

Η ηγεσία του υπουργείου ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά της συγκεκριμένης πρότασης και παρότι δεν διαγράφεται από το τραπέζι των συζητήσεων, το σενάριο αυτό χαρακτηρίζεται από αρμόδιες πηγές «πολύ προχωρημένο».

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει εντός των ημερών, καθώς το αργότερο την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο με το οποίο θα ρυθμίζονται τόσο τα θέματα φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, όσο και η μείωση των προστίμων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v