Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Θα φέρουν ή θα πάρουν ρευστότητα οι ΑΜΚ;

Τέσσερις λόγοι για να φέρουν οι ΑΜΚ «φρέσκο» χρήμα στο Χ.Α. Η αλλαγή σελίδας, οι καλές αποτιμήσεις και πώς οι επιχειρήσεις ετοιμάζονται να πάρουν τη σκυτάλη. Έτοιμοι να «πωλήσουν» Ελλάδα οι ξένοι brokers. Τα δύο μεγάλα ρίσκα.

XA: Θα φέρουν ή θα πάρουν ρευστότητα οι ΑΜΚ;

"Θα φέρει ή θα πάρει ρευστότητα από το Χ.Α. το μπαράζ αυξήσεων κεφαλαίου από τις τράπεζες;". Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί την αγορά, μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης της Πειραιώς και της Alpha να αντλήσουν κεφάλαια ως 2,95 δισ. ευρώ από τις αγορές και τη διαπιστωμένη ανάγκη της Eurobank να βρει κεφάλαια ύψους ως 3 δισ. ευρώ.

Η Πειραιώς και η Alpha έσπευσαν να μπουν στην κεφαλή της κούρσας άντλησης κεφαλαίων παρότι έχουν τις χαμηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες μεταξύ των συστημικών τραπεζών. Η σπουδή τους έχει να κάνει τόσο με το καλό κλίμα που επικρατεί στις αγορές, όσο και με τις θετικές εξελίξεις που διαμορφώνονται για την ελληνική οικονομία, μετά την επίτευξη υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013.

Στόχος τους είναι να αξιοποιήσουν το παράθυρο ευκαιρίας που παρουσιάζεται και να αντλήσουν τα κεφάλαιά τους πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου και βεβαίως πριν ξεκινήσουν οι αυξήσεις κεφαλαίου από τις ευρωπαϊκές τράπεζες εν όψει του ελέγχου της ΕΚΤ και της EBA.

Οι ευρωεκλογές αποτελούν ορόσημο και για την κεφαλαιακή ενίσχυση της Eurobank. Μόνο που στην περίπτωσή της θα πρέπει να ψηφισθεί προηγουμένως το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις τράπεζες και να βρεθεί φόρμουλα, όπως έγραψε το Euro2day, με την οποία θα ανακεφαλαιοποιηθεί χωρίς το ποσοστό του ΤΧΣ να υποχωρήσει αισθητά κάτω του 50%.

Η Πειραιώς και η Alpha ποντάρουν στο μπαράζ θετικών εξελίξεων που θα φέρει για την ελληνική οικονομία η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και η θετική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

"Αν η θετική αξιολόγηση κλειδώσει μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, ανοίγει ο δρόμος για αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στο διάστημα μεταξύ 21 Μαρτίου και 4 Απριλίου, όταν και θα δημοσιευτούν οι εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης», σημειώνει τραπεζικό στέλεχος.

Η διαφαινόμενη αλλαγή σελίδας για τη χώρα

Κάτι τέτοιο σε συνδυασμό με την οριστικοποίηση των στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα, για τα οποία αναμένεται να... πανηγυρίσει επικοινωνιακά η κυβέρνηση, θα δώσει, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, νέα ώθηση στο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα γιατί θα σηματοδοτήσει την αλλαγή σελίδας για τη χώρα και τις προοπτικές της οικονομίας.

Από την επιβεβαίωση ή όχι της παραπάνω προσδοκίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η απάντηση στο ερώτημα αν οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών φέρουν χρήμα στο Χ.Α. ή αν αντίθετα στεγνώσουν την υφιστάμενη ρευστότητα.

Στόχος των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι οι αυξήσεις κεφαλαίου να καλυφθούν κυρίως από νέους επενδυτές και γι' αυτό εκτιμάται, όπως έγραψε το Euro2day.gr, ότι οι όροι των εκδόσεων θα συνιστούν... δεύτερη ευκαιρία για όσους δεν έχουν ανέβει στο τρένο του Grecovery.

Πληρώνονται οι ξένοι brokers για να «πουλήσουν» Ελλάδα

Οι ξένες επενδυτικές τράπεζες που λειτουργούν ως ανάδοχοι και εγγυητές κάλυψης (Alpha) εκτιμούν ότι θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή από "long only" funds αλλά και από βραχυπρόθεσμου ορίζοντα χρήμα, λόγω της σημαντικής βελτίωσης στην ορατότητα τόσο της ελληνικής οικονομίας, όσο και της ποιότητας του χαρτοφυλακίου δανείων, που είναι και το υπ' αριθμόν ένα ρίσκο μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2013.

Υπό την παραπάνω οπτική, οι τράπεζες εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν σαν μαγνήτες για είσοδο φρέσκου χρήματος στο Χ.Α. Άλλωστε κινητοποιούν τα δίκτυα πώλησης των μεγαλύτερων ξένων επενδυτικών τραπεζών που θα πληρωθούν για να "πουλήσουν" Ελλάδα και ως εκ τούτου αναμένεται να προτείνουν στους πελάτες τους και άλλες επενδυτικές ιδέες.

Υπάρχει ισχυρή ζήτηση για Ελλάδα

"Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν κεφάλαια πρόθυμα να μπουν στην Ελλάδα, που είναι πολλαπλάσια αυτών που ζητούν οι τράπεζες", σημειώνει στέλεχος επενδυτικής τράπεζας. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον ίδιο, δύσκολα οι αυξήσεις κεφαλαίου θα στεγνώσουν τη ρευστότητα της αγοράς, προκαλώντας πωλήσεις άλλων μετοχών από την πλευρά των ξένων για να βάλουν κεφάλαια στις τράπεζες.

"Θα εικάσουμε βάσιμα ότι ο παραπάνω κίνδυνος υποχωρεί εφόσον δούμε πριν από την έναρξη των αυξήσεων ισχυρό κύμα τοποθετήσεων στο Χ.Α", απαντά επικεφαλής εγχώριας χρηματιστηριακής, σημειώνοντας ότι οι τελευταίες συνεδριάσεις προδιαθέτουν για κάτι τέτοιο.

"Ενδέχεται να ζήσουμε καταστάσεις αντίστοιχες του περασμένου Μαΐου", αναφέρει στο Euro2day.gr στέλεχος hedge fund, θυμίζοντας ότι πριν από περίπου έναν χρόνο οι αποτιμήσεις ανέβηκαν σε επίπεδα που δεν δικαιολογούνταν από τα θεμελιώδη στοιχεία ή από τις επικείμενες και τότε αυξήσεις κεφαλαίου των πιστωτικών ιδρυμάτων, οι επενδυτές όμως τοποθετούνταν με ορίζοντα 12 μηνών, ποντάροντας στην αλλαγή σελίδας για την Ελλάδα, που τελικώς επιτεύχθηκε.

Στα σκαριά εκδόσεις ομολόγων και ΑΜΚ από επιχειρήσεις

Η διαφορά σε σχέση με την περσινή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι ότι φέτος οι ξένες επενδυτικές τράπεζες έχουν λόγω της βελτίωσης της οικονομίας αλλά και των μεγεθών -κάποιων- επιχειρήσεων μεγαλύτερη ευχέρεια να βρουν επενδυτικές ιδέες ώστε να πουλήσουν Ελλάδα και να ανατροφοδοτηθεί το momentum.

Μεγάλες επιχειρήσεις όπως ο Μυτιληναίος, η ΔΕΗ κι η Μotor Oil εξετάζουν την έκδοση εταιρικών ομολόγων για να αναχρηματοδοτήσουν δανεισμό ή νέα επενδυτικά σχέδια, ενώ στα σκαριά υπάρχουν και αυξήσεις κεφαλαίου, οι οποίες θα καλυφθούν σχεδόν εξ ολοκλήρου από ξένους επενδυτές.

Το στοίχημα της διατήρησης του momentum

Ταυτόχρονα, ζωηρό παραμένει το ενδιαφέρον από αρκετά αμερικανικά private equity funds για ενεργή συμμετοχή τους σε αναδιαρθρώσεις ελληνικών επιχειρήσεων που προχωρούσαν ως τώρα με δυσκολία λόγω της απροθυμίας των τραπεζών ή και των επιχειρηματιών να αποδεχθούν κούρεμα δανείων και σημαντικό dilution.

"Σχέδια, ζωηρό ενδιαφέρον και προϋποθέσεις για διατήρηση του momentum υπάρχουν", διαπιστώνει υψηλόβαθμο στέλεχος της αγοράς, συμπληρώνοντας ότι οι επιχειρηματίες δείχνουν να αντιλαμβάνονται πως πρέπει να αξιοποιηθεί η τρέχουσα ευνοϊκή συγκυρία και να πάρουν τη σκυτάλη από τις τράπεζες, ενώ και οι τελευταίες συνειδητοποιούν ότι χρειάζεται να τρέξει ταχύτερα η ενεργητική διαχείριση δανείων και η αναδιάρθρωση επιχειρήσεων.

Τα δύο μεγάλα ρίσκα για την οικονομία και το Χ.Α.

Τα δύο μεγάλα ρίσκα, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, είναι η επανεμφάνιση πολιτικού κινδύνου λόγω του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και η αδράνεια στην αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων από την πλευρά των τραπεζών.

Ενδεχόμενη βαριά ήττα του κυβερνητικού συνασπισμού στις κάλπες θα επαναφέρει την ανησυχία για την πολιτική σταθερότητα της χώρας παγώνοντας ακόμη και προχωρημένες συζητήσεις μεταξύ επιχειρήσεων και ξένων επενδυτικών τραπεζών για αυξήσεις κεφαλαίου ή εκδόσεις εταιρικών ομολόγων. Και αυτό με τη σειρά του θα ακυρώσει το momentum που προσδοκάται ότι θα δώσουν στην αγορά οι επιτυχημένες αυξήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Προς το παρόν, οι επενδυτές υποβαθμίζουν τον πολιτικό κίνδυνο και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και των τραπεζών έχει στόχο αυτός να μείνει στο περιθώριο τουλάχιστον μέχρι την τελική ευθεία για τις κάλπες. Αν ο σχεδιασμός ανατραπεί, τότε οι αγορές θα δουν το ποτήρι αυτόματα μισοάδειο.

Ο δεύτερος μεγάλος κίνδυνος είναι η αδράνεια των τραπεζών. "Αν οι τράπεζες μετά και τη νέα άντληση κεφαλαίων δεν προχωρήσουν σε γρήγορη και αποφασιστική αναδιάρθρωση επιχειρήσεων, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας κινδυνεύει να περιοριστεί σε αντανακλαστική έκλαμψη" προειδοποιεί στέλεχος private equity fund.

Ο ίδιος σημειώνει ότι εφόσον οι τράπεζες σηκώσουν τα κεφάλαια που ζητούν δεν δικαιολογείται να αρνούνται να πάρουν μέρος της ζημίας για ρυθμίσεις δανείων (μετοχοποίηση, διαγραφή, αναχρηματοδότηση) ώστε να μπουν  στρατηγικοί επενδυτές (ξένοι).

"Η ΤτΕ υπολόγισε τις κεφαλαιακές ανάγκες με σενάριο που επιτρέπει στις τράπεζες να πάρουν μέσα στην τριετία προβλέψεις για όλες σχεδόν τις ζημίες που θα βγάλει το χαρτοφυλάκιο δανείων τους, κι εκείνες, με τη σειρά τους, πρέπει να το κάνουν", αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v