Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εγκλωβισμένη στο toolkit του ΟΟΣΑ η κυβέρνηση

Παραμένουν τα «αγκάθια» στις μεταρρυθμίσεις, παρά τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης. «Δύσκολη» η συμφωνία ως το Eurogroup. Σκληρή γραμμή κρατούν οι δανειστές. Εξετάζεται και εναλλακτικό σχέδιο για αποφυγή «ατυχήματος» στις λήξεις των ομολόγων του Μαΐου.

Εγκλωβισμένη στο toolkit του ΟΟΣΑ η κυβέρνηση
Εγκλωβισμένη σε ένα toolkit φαίνεται η κυβέρνηση. Η διαπραγμάτευση έχει κολλήσει στην εμμονή της τρόικας από τη μία πλευρά στην κατά γράμμα εφαρμογή σειράς μεταρρυθμίσεων, όπως τις εισηγείται ο ΟΟΣΑ, και στην κυβερνητική προσπάθεια να καταστούν πιο μαλακές ώστε να είναι πιο εύπεπτες από το πολιτικό προσωπικό και τους ψηφοφόρους.

«Έχουμε συμφωνήσει στο 87% των προτάσεων του ΟΟΣΑ, δύσκολα πάει παραπάνω», σημείωνε αργά χθες το βράδυ κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ενώ νωρίτερα σε διαδοχικές συσκέψεις της τρόικας με τους υπουργούς Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και Υγείας Α. Γεωργιάδη παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα είχε επιβεβαιωθεί για μία ακόμα φορά η μεγάλη απόσταση στις θέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Αιχμή του δόρατος τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, το γάλα και τα βιβλία. «Αν συμφωνήσουμε στο toolkit, είμαστε κοντά», ανέφερε η ίδια πηγή, με εμφανή δυσφορία και για το άλλο μεγάλο αγκάθι των διαπραγματεύσεων, το ύψος των πρόσθετων κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών. To παζλ των προβλημάτων συμπληρώνει και η απαίτηση για αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις.

Ο χθεσινός μαραθώνιος συσκέψεων, τόσο σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο όσο και με την τρόικα, δεν μετέβαλε ουσιαστικά το σκηνικό που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται από τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας. Τη συγκρατημένη αισιοδοξία για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, επισκίασαν οι υπαρκτές και σημαντικές ακόμα διαφορές, ενώ ανέκυψε και έλλειψη συμφωνίας αναφορικά με το κοινωνικό μέρισμα που θέλει να μοιράσει η κυβέρνηση από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, θέμα στο οποίο εξαρχής η τρόικα είχε προβάλει ενστάσεις.

Υπό αυτές τις συνθήκες κρίσιμη είναι η συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου, όπου αναμένεται να καθοριστεί η ελληνική στρατηγική στη διαπραγμάτευση.

Κατεβαίνει ο πήχης

Σε μία τοποθέτηση η οποία εμφανώς χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών, κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι «επιδιώκουμε κατ' ελάχιστον μια δήλωση προόδου έως την ερχόμενη Δευτέρα, η οποία όμως δεν είναι δεδομένη».

Την ίδια στιγμή, πηγές από τις Βρυξέλλες σημειώνουν ότι τηρείται στάση αναμονής για την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων με την ελληνική πλευρά, αν και ο εκνευρισμός για τις καθυστερήσεις αποτυπώνεται όχι μόνο στις κατ' ιδίαν συνομιλίες, αλλά και στις τηλεφωνικές επαφές μεταξύ της Αθήνας και των κέντρων αποφάσεων.

Οι ίδιες πηγές μάλιστα αναφέρουν ότι οι απεσταλμένοι της τρόικας έχουν την ίδια πάγια εντολή, δηλαδή να μην κάνουν πίσω και απλώς περιμένουν πότε θα «ενδώσει» η ελληνική πλευρά.

Το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης

Υπό το πρίσμα των παραπάνω εξελίξεων συντηρητικές πηγές της τρόικας ανέφεραν ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην έχει υπάρξει τελική συμφωνία ακόμα και έως τις ευρωεκλογές, με αποτέλεσμα η «σούπερ δόση» ύψους περίπου 11 δισ. ευρώ να μη φτάσει στην Αθήνα τον Μάιο οπότε λήγουν ομόλογα ύψους 9 δισ. ευρώ.

Με βάση τις ίδιες πηγές, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα υπήρχε ουσιαστικό πρόβλημα (χωρίς προφανώς να αξιολογούνται οι πολιτικές παρενέργειες), καθώς οι λήξεις αφορούν κατά το ήμισυ ομόλογα τα οποία βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ και τα υπόλοιπα τα γνωστά και ως «ομόλογα Αλογοσκούφη» για τις τράπεζες. Και τα δύο, εκτιμάται από τους ίδιους, θα μπορούσαν να μετακυλιστούν στο μέλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο ίσως παίρνει άλλη διάσταση η πρόσφατη «προληπτικού χαρακτήρα» κίνηση του Γενικού Λογιστηρίου (ΓΛΚ) με την οποία ανοίγει ο δρόμος για εσωτερικό δανεισμό του Δημοσίου από φορείς της γενικής κυβέρνησης οι οποίοι εκτιμάται πως έχουν στη διάθεσή τους ταμειακά διαθέσιμα που υπερβαίνουν τα 3 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, τα χρονικά περιθώρια έχουν αρχίσει για μία ακόμη φορά να στενεύουν ασφυκτικά. Παρότι έχουν αρχίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, να γράφονται τα κείμενα της επικαιροποίησης του μνημονίου, παραμένει πολύ ασαφές αν θα υπάρξει τελικά συμφωνία (staff level agreement) έως το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας ή αν θα αναβληθούν εκ νέου οι αποφάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται δεδομένο ότι η δόση θα εκταμιευθεί μόνο όταν υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα που θα βάλει η τρόικα. Αυτό σημαίνει ότι η συμφωνία θα πρέπει να «επικυρωθεί» και με την ψήφιση των σχετικών νόμων στη Βουλή.

Τα καυτά μέτωπα στον ΟΟΣΑ

Όπως προαναφέρθηκε, το κλίμα στη χθεσινή συνάντηση ήταν καλύτερο και σε αυτό συνέβαλε το γεγονός πως η Αθήνα ανέβασε τον πήχη στο πακέτο του ΟΟΣΑ από το 80% στο 87% αποδεχόμενη περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Συγκεκριμένα αποδέχθηκε ακόμη 15 μεταρρυθμίσεις από τις συνολικά 55 που ήταν ως χθες «εκτός». Παρ' όλα αυτά παραμένει η διάσταση απόψεων τόσο για το γάλα, όσο και για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ) και τα φαρμακεία. Συγκεκριμένα:

1. Βιβλία.
Το σημείο σύγκλισης σε ό,τι αφορά τα βιβλία είναι η ενιαία τιμή να ισχύσει μόνο για τα λογοτεχνικά και μόνο για την πρώτη έκδοση, ενώ σε όλα τα υπόλοιπα δεν θα ισχύει ενιαία τιμή. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόταση της ελληνικής πλευράς ήταν να μην ισχύει η ενιαία τιμή στα ξενόγλωσσα και στα σχολικά.

2. Γάλα
Το αγκάθι για την απελευθέρωση της διάρκειας ζωής στο γάλα παραμένει τόσο εντός της κυβέρνησης όσο και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Η ελληνική πλευρά (σ.σ. εξαιρείται η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης) επιμένει στο γάλα ημέρας και στην κατάργηση του ορισμού φρέσκο. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της τρόικας, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν.

3. Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ)
Η πρόταση του υπουργείου Υγείας είναι να απελευθερωθεί δοκιμαστικά για τρεις μήνες η τιμή μόνο μέσα στα φαρμακεία με ανώτατο όριο τις σημερινές τιμές. Στην περίπτωση που δεν πέσουν οι τιμές, κάτι το οποίο θα επιτευχθεί σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης με τη μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιιών το οποίο σήμερα είναι 33% (στα ΜΥΣΥΦΑ), στη συνέχεια να απελευθερωθεί η πώλησή τους και από άλλα κανάλια εκτός φαρμακείων.

Εκτός από τα ΜΥΣΥΦΑ οι εκπρόσωποι των δανειστών εμμένουν στην άποψή τους για απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων. Το υπουργείο Υγείας προβάλλει ενστάσεις για την αλλαγή αν και δέχεται κάποιες παρεμβάσεις, όπως οι ιδιοκτήτες ενός φαρμακείου να είναι περισσότεροι από δύο που ισχύει σήμερα και ένας φαρμακοποιός να έχει περισσότερα του ενός φαρμακεία. Ωστόσο δεν δέχεται αλλαγές σε σχέση με τις διατάξεις που αφορούν τις αποστάσεις.

4. Σε ό,τι αφορά σους φόρους υπέρ τρίτων, το θέμα αυτό θα αντιμετωπιστεί χωριστά και θα το αναλάβει το ΥΠΟΙΚ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v