Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το παρασκήνιο της κόντρας για τα stress tests

Η στήριξη από ΕΚΤ και η διάθεση αποχώρησης από το ελληνικό πρόγραμμα του ΔΝΤ. Η αγορά θα κρίνει την αξιοπιστία της άσκησης λένε οι τραπεζίτες. Στα 5,8 με 6,2 δισ. ο λογαριασμός. Η κατανομή ανά τράπεζα και η προθεσμία κάλυψης.

Το παρασκήνιο της κόντρας για τα stress tests

Το βράδυ της Πέμπτης ή το πρωί της Παρασκευής θα ανακοινώσει η Τράπεζα της Ελλάδος τα ευρήματα της άσκησης προσομοίωσης για τις ελληνικές τράπεζες, με ή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η στάση του οποίου φαίνεται πως επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις για διάθεση αποχώρησης από το ελληνικό πρόγραμμα.

Η χθεσινή συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και των επικεφαλής της τρόικας απέβη άκαρπη, καθώς για άλλη μία φορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέμεινε στην άποψή του ότι θα πρέπει οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών να υπολογισθούν με δυσμενέστερες παραδοχές από αυτές που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ της τριμερούς και της ΤτΕ το περασμένο καλοκαίρι!

Η υιοθέτηση εκ των υστέρων δυσμενέστερων παραδοχών αυξάνει το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών για τα πιστωτικά ιδρύματα σε επίπεδα μεταξύ 8,5 και 9 δισ. ευρώ, ενώ αντίθετα η Τράπεζα της Ελλάδος τις υπολογίζει σε 5,8 - 6,2 δισ. ευρώ.

Οι διαφωνίες του ΔΝΤ παρέμειναν ακόμη και μετά τον έλεγχο που διενήργησαν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας στις παραδοχές με τις οποίες το δίδυμο Rothschild – Ernst & Young «στρέσαρε» τα business plans των ελληνικών τραπεζών.

Στον αντίποδα, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ φέρεται να τόνισε ότι αρμόδια για τα stress tests είναι η εποπτική αρχή της χώρας, ενώ στάση Πόντιου Πιλάτου φέρεται να κράτησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Δεν θα λύσουμε τα υπαρξιακά προβλήματα του Τόμσεν»

Η στάση που κράτησε το ΔΝΤ έχει προκαλέσει έντονη αντίδραση στην Αθήνα. Χαρακτηριστικό είναι ότι κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος σχολίαζε χθες το βράδυ ότι «δεν θα λύσουμε τα υπαρξιακά προβλήματα του Τόμσεν και δεν θα αφήσουμε να πάει στράφι η διαπραγμάτευση».

Το ίδιο στέλεχος σημείωνε ότι δύο φορές στο προηγούμενο Eurogroup o Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι υπεύθυνη για το θέμα των τραπεζών είναι η ΤτΕ. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο Γιάννης Στουρνάρας προτίθεται να θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα στο Eurogroup της Δευτέρας, αν και ελπίζει να έχει λυθεί νωρίτερα.

Το κλειδί στην ΕΚΤ

Η τελική στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα είναι και αυτή που θα καθορίσει τις εξελίξεις καθώς η άσκηση προσομοίωσης που διενήργησε η ΤτΕ θα πρέπει να λειτουργήσει ως προπομπός του ελέγχου της ίδιας της ΕΚΤ στην ποιότητα χαρτοφυλακίου δανείων των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων και του stress test που θα διεξαγάγει η EBA.

Αν η ΕΚΤ συμφωνεί, όπως διαδίδεται, με τη μεθοδολογία που υιοθετήθηκε από την ΤτΕ, θα ανακοινωθούν τα ευρήματα της άσκησης προσομοίωσης ακόμη και αν το ΔΝΤ εκφράσει αμέσως ή εκ των υστέρων, μέσω της έκθεσής του για την Ελλάδα, τις διαφωνίες του.

Σε διαφορετική περίπτωση ενδέχεται να ανακοινωθεί μόνο η BlackRock και να μετατεθεί ο υπολογισμός των κεφαλαιακών αναγκών για τους ελέγχους της ΕΚΤ και της ΕΒΑ με την υποχρέωση οι τράπεζες να επικαιροποιήσουν τα business plans. Παρότι το παραπάνω σενάριο τέθηκε από την πλευρά της κυβέρνησης, έχει την εγγενή αδυναμία ότι ρίχνει πίσω την υπόθεση της Εurobank, καθώς για να προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίου θα πρέπει να οριστικοποιηθούν οι κεφαλαιακές της ανάγκες.

Το θέμα της άσκησης προσομοίωσης αναμένεται να συζητηθεί στις επαφές που θα έχει σήμερα στη Φρανκφούρτη ο διοικητής της ΤτΕ με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο περιθώριο της συνεδρίασης του Δ.Σ. της τράπεζας.

Από την ΤτΕ υποστηρίζουν ότι η δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων και της μεθοδολογίας που ακολούθησαν η BlackRock, η N. M. Rothschild και η Ernst & Young θα δώσει την αγορά την ευκαιρία να κρίνει την αξιοπιστία της άσκησης και των τελικών της ευρημάτων.

Στηρίζουν τη γραμμή της ΤτΕ οι τραπεζίτες

Σε ευθυγράμμιση με την Τράπεζα της Ελλάδος όσον αφορά την απόφασή της να δώσει στη δημοσιότητα τόσο τα αποτελέσματα των stress tests όσο και τη διαγνωστική μελέτη της BlackRock, παρά τη διαφωνία με το ΔΝΤ, βρίσκονται οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.

Σχολιάζοντας τη στάση του ΔΝΤ, το οποίο διαφωνεί με τη μέθοδο που υιοθετείται, οι τραπεζίτες αναφέρουν πως «εφόσον η ΕΚΤ αναγνωρίζει ότι τον πρώτο λόγο  ον έχει η εποπτική αρχή, εν προκειμένω η Τράπεζα της Ελλάδος, δεν υπάρχει θέμα. Εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαφωνεί ας δημοσιοποιήσει τις ενστάσεις του ως προς τη μεθοδολογία και τελικός κριτής είναι η αγορά».

Υπενθυμίζουν με νόημα ότι το Ταμείο εκ της φύσεώς τους δεν μπορεί να προβεί σε stress tests και το μόνο το οποίο δύναται να κάνει είναι να συμπεριλάβει τις παρατηρήσεις - διαφωνίες στην επικείμενη έκθεσή του για την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

«Αμφισβητούν ευθέως την BlackRock, χωρίς όμως να προβάλλουν ισχυρά επιχειρήματα», τονίζει στο Euro2day.gr κορυφαίο στέλεχος τράπεζας και συμπληρώνει: «Πρέπει όλα να βγουν στο φως και ας κρίνει η αγορά»!

Πώς κατανέμονται οι κεφαλαιακές ανάγκες ανά τράπεζα

Εφόσον δεν υπάρξει έστω και συμφωνία με το ΔΝΤ στο παρά πέντε της διαδικασίας, η ΤτΕ θα ανακοινώσει κεφαλαιακές ανάγκες της τάξης των 5,8 δισ. ευρώ οι οποίες κατανέμονται σύμφωνα με πληροφορίες ως εξής:

Για τη Eurobank ανέρχονται σε 2,8 - 2,9 δισ. ευρώ, για την Εθνική σε 2 - 2,2 δισ. ευρώ, για την Πειραιώς σε 450 εκατ. ευρώ και για την Alpha σε 300 εκατ. ευρώ. Για την Αττικής το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών σε αυτό το σενάριο ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ, ενώ αισθητά χαμηλότερες είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες της Πανελλήνιας.

Προθεσμία έως τις 30 Νοεμβρίου για κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών

Ιδιαίτερα κρίσιμη για τις τράπεζες είναι η προθεσμία που θα δοθεί για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών. Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr ορόσημο αποτελεί η δημοσίευση των αποτελεσμάτων του ελέγχου της ΕΚΤ, στις 30 Νοεμβρίου. Η τρόικα επιθυμεί οι ελληνικές τράπεζες να έχουν ολοκληρώσει τις απαιτούμενες ενέργειες κεφαλαιακής θωράκισης ως τότε.

Από την πλευρά τους, εκείνες έχουν υποβάλει αίτημα να μπορούν να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες ως και το τέλος του 2016, όταν δηλαδή λήγουν τα business plans. Το πρόβλημα αφορά περισσότερο την Εθνική η οποία καλείται μέσα στους επόμενους οκτώ μήνες να βρει μέσω πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων κεφάλαια της τάξης των 2 - 2,2 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποφύγει νέα αύξηση κεφαλαίου ή προσφυγή στο ΤΧΣ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v