Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαφωνίες σε όλα τα μέτωπα κυβέρνησης-τρόικας

Μία δήλωση «επαρκούς προόδου» πρώτος στόχος της κυβέρνησης. Δεν τα βρήκαν για ομαδικές απολύσεις Βρούτσης-τρόικα. Διαφωνία και με Γεωργιάδη για μη συνταγογραφούμενα και φαρμακεία. Προσέγγιση στο toolkit του ΟΟΣΑ. Συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου την Τετάρτη.

Διαφωνίες σε όλα τα μέτωπα κυβέρνησης-τρόικας

Συνεχείς είναι οι συσκέψεις και οι συναντήσεις τόσο μεταξύ υπουργών της κυβέρνησης, όσο και μεταξύ υπουργών και τρόικας σε μια προσπάθεια να βρεθούν συγκλίσεις στα (πολλά) ανοικτά θέματα της διαπραγμάτευσης. Οι εξελίξεις τρέχουν σε ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι «τα πράγματα είναι ζόρικα» όπως και το ορόσημο της 10ης Μαρτίου, οπότε και θα διεξαχθεί το Eurogroup.

«Aπό την τρόικα περιμένουμε κατ’ ελάχιστον μια δήλωση επαρκούς προόδου. Δεν είναι δεδομένη. Το καλό σενάριο παραμένει να υπάρχει 'επί της αρχής τεχνική συμφωνία'», δηλώνει υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ. Τα χρονικά περιθώρια όμως στενεύουν, παραδέχεται και συμπληρώνει πως αν δεν κλείσουμε έως την Κυριακή, μπορεί να υπάρξει συμφωνία για τη δόση σε τηλεδιάσκεψη (έκτακτο Eurogroup).

Να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Στουρνάρας θα φύγει για τις Βρυξέλλες το Σάββατο το βράδυ ή το αργότερο την Κυριακή το πρωί, για να προετοιμάσει το Ecofin, όπου στο επίκεντρο θα βρεθεί η τραπεζική ενοποίηση. Εν τω μεταξύ την Παρασκευή και το Σάββατο οι συζητήσεις με την τρόικα θα επικεντρωθούν στο Μεσοπρόθεσμο. Όπως υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών, δεν υπάρχει ανοικτό δημοσιονομικό κενό για το 2014.

Το καυτό μέτωπο είναι τα εργασιακά και ο ΟΟΣΑ και αυτά θα πέσουν στο τραπέζι της συνάντησης Σαμαρά-Βενιζέλου που προγραμματίζεται για αύριο Τετάρτη, δεδομένου ότι θα πρέπει να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις.

Δεν έκλεισε η συμφωνία για τα εργασιακά 

Νωρίτερα σήμερα, λίγο μετά τις 14:00 ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Γ. Βρούτση με την τρόικα χωρίς να υπάρξει τελικό αποτέλεσμα. Όπως ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Εργασίας «η διαπραγμάτευση είναι ανοικτή. Στόχος είναι να τα βρούμε. Θα υπάρξει και νέα συνάντηση εντός των επόμενων ημερών».

Αγκάθι μεταξύ των δύο πλευρών είναι το θέμα των ομαδικών απολύσεων όπου ακόμα δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία. Ο Γ. Βρούτσης παρουσίασε αναλυτικά την ελληνική θέση που προβλέπει ενεργή συμμετοχή του Ανώτατου Συμβουλίου Απασχόλησης. Η τρόικα επιφυλάχθηκε να απαντήσει. 

Αντίθετα περισσότερο κοντά στο τέλος της διαπραγμάτευσης φαίνεται πως βρίσκονται σχετικά με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% από το καλοκαίρι. Η τρόικα ζητά το σύνολο της μείωσης να αφορά τους εργοδότες, η ελληνική πλευρά θέλει ένα μέρος (τουλάχιστον 1%) να αφορά και τους εργαζόμενους. Υπάρχει επίσης και το θέμα των φόρων υπέρ τρίτων που ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας.

Διαφωνία για μη συνταγογραφούμενα και φαρμακεία

Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα σημειώθηκε και στο υπουργείο Υγείας. Στη συνάντηση του Αδ. Γεωργιάδη με τους Π. Τόμσεν, Κλ. Μαζούχ και Μ. Μορς, οι επικεφαλής της τρόικας επέμειναν στην διάθεση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ και άνοιξαν περαιτέρω την ατζέντα των απαιτήσεών τους.

Ζήτησαν να μπορούν να ανοίγουν φαρμακεία, επαγγελματίες οι οποίοι δεν θα είναι κατ΄ ανάγκη φαρμακοποιοί (ο ιδιοκτήτης δηλαδή να μπορεί να είναι διαφορετικός και μη φαρμακοποιός από τον πωλητή ο οποίος θα πρέπει να είναι φαρμακοποιός), να καταργηθούν τα πληθυσμιακά κριτήρια και τα κριτήρια απόστασης για τη δημιουργία φαρμακείων και να μειωθεί περαιτέρω το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών.

Βήματα προσέγγισης για ΟΟΣΑ

Στη πολύωρη συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικα με τα στελέχη των υπουργείων Ανάπτυξης, Οικονομικών και Υγείας, καταγράφηκε κάποια πρόοδος σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης. Ωστόσο το ίδιο στέλεχος έσπευσε να σημειώσει ότι τα θέματα είναι πολλά, συνολικά 329 παρεμβάσεις, και το ένα θέμα επηρεάζει το άλλο, επισημαίνοντας «δεν μπορώ να είμαι σε θέση να πω ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία, ωστόσο το κλίμα σήμερα ήταν καλύτερο».

Το κλίμα βελτιώθηκε και από το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά έκανε κάποια βήματα προσέγγισης στις απαιτήσεις των δανειστών, ανεβάζοντας την υιοθέτηση των μέτρων από 80% που ήταν πριν από λίγο διάστημα στο 87%. Συγκεκριμένα “έβαλε” μέσα ακόμη 15 μεταρρυθμίσεις από τις συνολικά 55 που ήταν μέχρι και πριν λίγο διάστημα αδιαπραγμάτευτες. Μεταξύ αυτών που η ελληνική πλευρά δέχθηκε να μπουν στα προαπαιτούμενα είναι οι προϋποθέσεις σε σχέση με τα μεταλλεία αλλά και την «κυκλικότητα» στην κρουαζιέρα.
Παρ’ όλα αυτά παραμένει η διάσταση απόψεων τόσο για το γάλα όσο και για τα ΜΥΣΥΦΑ και τα φαρμακεία.

1. Βιβλία.
Το σημείο σύγκλισης σε ότι αφορά στα βιβλία είναι η ενιαία τιμή να ισχύσει μόνο για τα λογοτεχνικά και μόνο για την πρώτη έκδοση ενώ σε όλα τα υπόλοιπα δεν θα ισχύει ενιαία τιμή. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόταση της ελληνικής πλευράς ήταν να μην ισχύει η ενιαία τιμή στα ξενόγλωσσα και στα σχολικά.

2. Γάλα
Το αγκάθι για την απελευθέρωση της διάρκειας ζωής στο γάλα παραμένει τόσο εντός της Κυβέρνησης όσο και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Η ελληνική πλευρά (σ.σ. εξαιρείται η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης) επιμένει στο γάλα ημέρας και στην κατάργηση του ορισμού φρέσκο. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της τρόικα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν.

3. Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ)
Η πρόταση του υπουργείου Υγείας είναι να απελευθερωθεί, δοκιμαστικά για τρεις μήνες, η τιμή μόνο μέσα στα φαρμακεία με ανώτατο όριο τις σημερινές τιμές. Στην περίπτωση που δεν πέσουν οι τιμές, κάτι το οποίο θα επιτευχθεί σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης με τη μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιιών το οποίο σήμερα είναι 33% (στα ΜΥΣΥΦΑ), στη συνέχεια να απελευθερωθεί η πώλησή τους και από άλλα κανάλια εκτός φαρμακείων.

Εκτός από το ΜΥΣΥΦΑ οι εκπρόσωποι των δανειστών εμμένουν στην άποψή τους για απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων. Το υπουργείο Υγείας προβάλει ενστάσεις για την αλλαγή αν και δέχεται κάποιες παρεμβάσεις, όπως οι ιδιοκτήτες ενός φαρμακείου να είναι περισσότεροι από δυο που ισχύει σήμερα και ένας φαρμακοποιός να έχει περισσότερα του ενός φαρμακεία.  Ωστόσο δεν δέχεται αλλαγές σε σχέση με τις διατάξεις που αφορούν στις αποστάσεις.

4. Σε ότι αφορά στους φόρους υπέρ τρίτων, το θέμα αυτό θα αντιμετωπιστεί χωριστά και θα το αναλάβει το ΥΠΟΙΚ.

Τελείωσε η «διυπουργική»

Λίγο πριν από τις 17:00 ολοκληρώθηκε η μίνι διυπουργική σύσκεψη, αντικείμενο της οποίας ήταν να κλείσουν τα μέτωπα σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο ΟΟΣΑ, προκειμένου ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Κωστής Χατζηδάκης να βρεθεί στην απογευματινή συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας με μία αντιπρόταση.

Στη διευρυμένη διυπουργική σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μ. Βαρβιτσιώτης, ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης, από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ο υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου καθώς και εκπρόσωπος του υπουργείου Τουρισμού.

Στη συνάντηση δεν πήρε μέρος κανείς από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία αντιδρά σφόδρα στην απελευθέρωση της αγοράς γάλακτος.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα του ΥΠΕΚΑ όπως ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος η συζήτηση αφορούσε τη διαμόρφωση και επικαιροποίηση του εθνικού, του περιφερειακού και του ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού, τη διαμόρφωση συγκεκριμένων πολιτικών χρήσεων γης καθώς και τον εκσυγχρονισμό της Λατομικής και Μεταλλευτικής νομοθεσίας, η οποία κρατάει από τη δεκαετία του ‘50.

Στουρνάρας: Διαπραγματευόμαστε σκληρά

«Η κυβέρνηση, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους Έλληνες πολίτες, εκτελεί το κυβερνητικό έργο σύμφωνα με τις επιταγές του κοινοτικού, του εγχώριου συνταγματικού, καθώς και του ισχύοντος νομοθετικού και κανονιστικού δικαίου».

Αυτό απαντά ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε ερώτηση που είχαν καταθέσει 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για «παραβιάσεις του Συντάγματος μέσω της συνεργασίας και συναπόφασης κρατικών οργάνων με τους εκπροσώπους των δανειστών».

Εξάλλου, όπως αναφέρει ο κ. Στουρνάρας, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, «η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά και σε μόνιμη βάση από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας μας για τα θέματα που εμπίπτουν στο εκτελούμενο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής».

«Η διαπραγματευτική δύναμη της χώρας έναντι των δανειστών της, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού, καθίσταται ισχυρότερη σταδιακά, καθώς το εκτελούμενο πρόγραμμα πολιτικής επιτυγχάνει τα πρώτα απτά και σημαντικά θετικά αποτελέσματα, που αποδεικνύουν τις μεγάλες δυνατότητες της πατρίδας μας αλλά και τις προοπτικές για την επίτευξη της δημοσιονομικής της αυτάρκειας» σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v